Üsküdar Üniversitesi’nin ilk dersi Uluslararası Beyin İnisiyatifi Projesi
Beyin üzerine yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla tanınan Üsküdar Üniversitesi ve akademisyen Doç. Dr. Sinan Canan, Üsküdar Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında buluştu. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, G20 Zirvesi’nde de ele alınacak ve proje ortağı olduğu Brain İnitiative Projesi’ndeki son gelişmeleri aktardı. Üniversitenin ilk dersi ise Doç. Dr. Sinan Canan’ın beyin performansını artırmanın yollarını içeren “Değişen Be(y)nim” sunumu oldu.
Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi akademik yılını uluslararası bilim platformunda insanlık tarihi için çok önem taşıyan Brain İnitiative (Beyin İnisiyatifi) Projesi’ne “proje ortağı” olarak açtı.
Törende konuşan Rektör Prof.Dr. Nevzat Tarhan, 4 yıl önce kurulan bir üniversite olarak bu yıl 10 binin üzerinde öğrenciyle yeni akademik yılın açılışını yaptıklarını belirterek nitelikli ve kaliteli eğitimin sayıdan daha önemli olduğunu söyledi. Üniversite olarak yeniliklerin takipçisi olduklarını belirten Prof.Dr. Tarhan, bilgiyi ürüne dönüştürecek projelerin olduğunu kaydetti.
ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Beynin bilinmeyen sırlarının aydınlatılması, Parkinson ve Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi amacıyla proje ile Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan Üsküdar Üniversitesi’nin Türkiye ve Ortadoğu’yu temsil edecek tek Türk üniversitesi olarak bu proje kapsamında hangi çalışmaları yürüteceğini anlattı.
Prof.Dr. Tarhan, 13 Kasım’da Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Brain Mapping Initiative Derneği (Beyin Haritalama Derneği) ve Türkiye Nöroşirurji Derneği ile ortaklaşa düzenlenecek ilk bilimsel sempozyumun sonuçlarının 15 Kasım’da Antalya’da düzenlenecek Uluslararası G20 Zirvesi’nde paylaşılacağını söyledi.
İlaç yerine nöroteknoloji dönemi
G 20 Zirvesi’nin hedeflerinden birinin dünya çapında bilim politikalarının geliştirmesi, özellikle sebebi henüz tam olarak bilinmeyen Alzheimer, Parkinson, otizm ve şizofreni gibi hastalıkların tedavileri konusunda çözüm yollarının aranması ve bu yöndeki çalışmalara destek verilmesi olduğunu belirten Prof.Dr. Tarhan, günümüzde tedavi yöntemlerinin de değiştiğini belirterek beyinle ilgili hastalıkların tedavisinde artık ilaçlar yerine teknolojinin özellikle nöroteknolojik yöntemlerin kullanıldığının altını çizdi.
Üsküdar Üniversitesi’nin bu alandaki çalışmaları dolayısıyla proje ortağı olarak seçildiğini belirten Prof.Dr. Tarhan, beyin alanındaki bu önemli çalışmaya Üsküdar Üniversitesi olarak katkıda bulunacaklarını kaydetti.
“İlk lisans mezunlarını vereceğiz”
Bu sene Üsküdar Üniversitesi’nin dördüncü akademik yılını açtıklarını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu sene ilk lisans mezunlarını vereceklerini söyledi. Dört ayaklı bir eğitim sistemi uyguladıklarını vurgulayan Tarhan, “Üniversite denildiği zaman sadece eğitim anlaşılıyor ama biz yeni nesil tematik bir üniversite olarak sadece eğitim ağırlıklı değil, dört ayaklı bir üniversite şeklindeyiz. Bu ayakların birincisi eğitim, ikincisi AR-GE, üçüncüsü toplumu bilgilendirme, dördüncüsü de bilgiyi üretime dönüştürme. Biz bu vizyonla hareket ediyoruz” diye konuştu.
“İyi insanlar yetiştiriyoruz”
Üsküdar Üniversitesi olarak kendilerine emanet edilen öğrencilere en iyi şekilde yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Tarhan, “Öğrencilerimizin sadece iyi bir meslek sahibi değil, iyi bir insan olmalarını da hedefliyoruz. İyi insan olmanın bilimsel yöntemlerini gençlere öğretmeyi hedefledik. Geçen sene bir grup öğrencide 14 haftalık programın sonunda ders öncesi ve sonrası testleri yaptık ve duygusal zekalarının yüzde 20 arttığını gördük” ifadelerine yer verdi.
Beynimizin performansı nasıl artırılır?
Açılışın bir diğer konuğu da beynin çalışması konusundaki dikkat çekici tespit ve gözlemleriyle tanınan ve bunu yaptığı konferanslarla bilim dünyasından hayatın içine taşıyan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Canan’dı. Esprili anlatımıyla akademik sunumlara farklı bir boyut kazandıran Canan, “Değişen Be(y)nim” isimli sunumuyla beynimizin gizli kalmış bölümlerini gün yüzüne çıkarmanın yollarını anlattı ve duygusal beynin tercihlerin üzerindeki etkisinden örneklerle bahsetti.
Duygularımızla öğreniyoruz
Doç.Dr. Sinan Canan, kendi hayatından örnekler verdiği sunumunda insan beyninin evrendeki en karmaşık nesne olduğunu belirterek beyni “Hayatta kalma donanımız” olarak tanımladı. Beynimizin tutkular ve duygular üzerine çalıştığını belirten Doç.Dr. Canan, “Duygusal olarak bizi ilgilendirmeyen şeyi öğrenemiyoruz. Kurumlarda öğretme sorunu var, bir şeyi severek öğretebiliriz. Beynimiz duygusal bağ kuramadığı zaman öğrenemez. Beynimizin çalışmasında motivasyon da çok önemli, beyin motive olduğunda dopamin mutluluk hormonu salgılıyor. Dopamin beklentisi karşılanmazsa mutsuzluk ortaya çıkıyor.” Dedi.
Aynalama yöntemiyle öğreniyoruz
Beyindeki bu sistemin su istimal edilmesi durumunda bağımlılığın ortaya çıktığına dikkat çeken Canan, “İnsanoğlu biyolojik sınırlarını genişletme yeteneğine sahiptir. İnsan bir davranışı ya da bir yabancı dili gözlemleyerek, izleyerek, taklit ederek yani aynalama yöntemi kullanarak öğrenir” dedi.
Cübbelerini törenle giydiler
Üsküdar Üniversitesi Televizyonu’nun canlı olarak yayınladığı akademik yıl açılışında akademisyenler profesörlük ve doçentlik cübbelerini de giydiler. Tören öncesi 10 Ekim’de Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler ve şehit olan asker ve polislerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.