Çene Eklemi Hastalıklarında Rehabilitasyon Çalışma Grubu

Arş.Gör. Beyzanur DİKMEN HOŞBAŞ

SBF/Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Araştırma Odağı

Çene eklemi (temporomandibuler eklem), başta yemek yeme, konuşma ve soluk alıp verme gibi temel hayati fonksiyonların gerçekleştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. 1900'lü yıllardan itibaren çene eklemi ile ilgili sorunlar "Costen Sendromu" ve "temporomandibuler myoartropati" gibi terimlerle tanımlanmış; günümüzde bu durumlar genel olarak "temporomandibuler disfonksiyon sendromu" olarak adlandırılmaktadır. Çene eklemi sorunları yaşayan hastaların hangi uzmana başvuracaklarını bilememesi, önemli bir sorun teşkil etmektedir. Tarih boyunca, farklı uzmanlık alanlarından birçok hekim bu problemlerle ilgilenmiş olup, günümüzde çene eklemi hastalıklarının, çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiği kabul edilmektedir.

Kuruluş Amacı

Çene Eklemi Hastalıklarında Rehabilitasyon Çalışma Grubu, aşağıdaki amaçları gerçekleştirmek üzere kurulmuştur:

• Farklı sağlık profesyonellerini bir araya getirerek çene eklemi sorunları yaşayan hastalar için en doğru teşhis ve tedavi olanaklarını sağlamak.
  • Üsküdar Üniversitesi akademik personelinin iş birliği yaparak ortak çalışmalar gerçekleştirmesine olanak tanımak.
  • Bilimsel yayınlar ve bildiriler üretmek ve sempozyumlar düzenlemek.
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarına yönelik imkânlar tanımak.
  • TÜBİTAK projeleri ve uluslararası iş birlikleri için uygun bir zemin oluşturmak.

Faaliyet Alanları

1. Tedavi Süreci: Hastalar, diş hekimleri ve fizyoterapistler tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek; gerektiğinde psikologlar ve diğer uzmanlarla iş birliği sağlanacaktır.
  2. Değerlendirme ve Muayene: Hastalardan detaylı anemnez alınacak, ağız açıklıkları ölçülecek, varsa eklem sesleri dinlenecek ve detaylı muayene işlemleri gerçekleştirilecektir.
  3. Tanı Süreci: Gerekli durumlarda röntgen, MRG ve EMG gibi tetkikler talep edilerek, hastalıkların doğru bir şekilde teşhis edilmesi sağlanacaktır.
  4. Tedavi Yöntemleri: Tanısı konulan hastalar için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bu yöntemler arasında:
    • Manuel tedavi (manipulasyon, mobilizasyon, post-izometrik relaksasyon gibi)
    • Temporomandibular ekleme yönelik terapötik egzersizler
    • İlaç tedavileri
    • Kuru iğneleme ve akupunktur
    • Lokal enjeksiyonlar
    • Eklem lavajı
    • Botulinum toksini enjeksiyonları
    • Özel çene egzersizleri
    • Fizik tedavi ve özel materyallerle eklem germe
    • Splint uygulamaları
    • Gerekli diş tedavileri
    • Psikiyatrik tedavi ve psikoterapi
    • Cerrahi müdahaleler

5. Eğitim ve Bilgilendirme: Sağlık profesyonelleri ve toplum için bilgilendirme seminerleri ile eğitim programları düzenlenecektir.

İşleyiş

Üsküdar Üniversitesi, Ağız ve Diş polikliniğine gelen hastalar diş hekimi tarafından gerekli görülmesi halinde Çene Eklemi Hastalıklarında Rehabilitasyon ekibine yönlendirilir.

Üyelik ve Katılım

Çalışma grubuna, çene eklemi ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren uzmanlar, akademisyenler ve sağlık profesyonelleri katılabilecektir. Üyelik, grup toplantılarına katılım ve yürütülen projelere katkı sağlama ile mümkün olacaktır.

Yayınları
Henüz içerik eklenmemiştir