Güncel Bağımlılık Araştırmaları Dergisi
Güncel Bağımlılık Araştırmaları (GBA); herhangi bir yayın ücreti olmaksızın, bağımlılığın ve ilgili rahatsızlıkların her alanında yüksek kaliteli araştırma yayınlayan, hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Tüm editör maliyetleri Üsküdar Üniversitesi Yayınları tarafından karşılanmaktadır.
Dergide alkol, uyuşturucu ve nikotin bağımlılıkları üzerine; kumar, internet gibi davranışsal bağımlılıklar üzerine orijinal araştırmalar, kısa araştırmalar, olgu raporları, gözden geçirmeler ve editöre mektuplar kabul edilerek yayınlanır. Dergide bağımlılık hastalığı ve kavramıyla ilgili psikoloji, sosyoloji, psikiyatri, epidemiyoloji, sosyal politika, tıp, farmakoloji ve sinirbilimi alanlarında çalışmalar değerlendirilmektedir.
Güncel Bağımlılık Araştırmaları (GBA); herhangi bir yayın ücreti olmaksızın, bağımlılığın ve ilgili rahatsızlıkların her alanında yüksek kaliteli araştırma yayınlayan, hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Tüm editör maliyetleri Üsküdar Üniversitesi Yayınları tarafından karşılanmaktadır.
Dergide alkol, uyuşturucu ve nikotin bağımlılıkları üzerine; kumar, internet gibi davranışsal bağımlılıklar üzerine orijinal araştırmalar, kısa araştırmalar, olgu raporları, gözden geçirmeler ve editöre mektuplar kabul edilerek yayınlanır. Dergide bağımlılık hastalığı ve kavramıyla ilgili psikoloji, sosyoloji, psikiyatri, epidemiyoloji, sosyal politika, tıp, farmakoloji ve sinirbilimi alanlarında çalışmalar değerlendirilmektedir.
Yayın Yönetmeni
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz
Onursal Yayın Yönetmeni
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Yardımcı Yayın Yönetmenleri
Yrd. Doç Dr. Alptekin Çetin Doç. Dr. Aslı Enez Darçın Doç. Dr. Gül Eryılmaz Doç. Dr. Cemal Onur Noyan
Danışman Editör
Prof. Dr. Orhan Doğan Prof. Dr. Tayfun Uzbay
İstatistik Editörü
Yrd. Doç. Dr. Asil Özdoğru
Bağımlılık Psikiyatrisi
Prof. Dr. Yıldız Akvardar
Prof. Dr. Ender Altıntoprak
Prof. Dr. Zehra Arıkan
Prof. Dr. Rüstem Aşkın
Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan
Prof. Dr. Serdar Dursun
Prof. Dr. Ali Saffet Gönül
Prof. Dr. Ayhan Kalyoncu
Prof. Dr. Figen Karadağ
Prof. Dr. Sermin Kesebir
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Kültegin Ögel
Prof. Dr. Ferhunde Öktem
Prof. Dr. Tahir Tellioğlu
Prof. Dr. Berna Uluğ
Prof. Dr. Erdal Vardar
Doç. Dr. Umut Mert Aksoy
Doç. Dr. Yavuz Ayhan
Doç. Dr. Rabia Bilici
Doç. Dr. Ebru Çakıcı
Doç. Dr. Mehmet Çakıcı
Doç. Dr. Cüneyt Evren
Doç. Dr. Gülcan Güleç
Doç. Dr. Elif Mutlu
Doç. Dr. Cenk Tek
Doç. Dr. Zeki Yüncü
Yrd. Doç. Dr. Ebru Damla Bostancı
Yrd. Doç. Dr. Yasin Genç
Uz. Dr. Merih Altıntaş
Uz. Dr. Yeşim Can
Uz. Dr. Aziz Mehmet Gökbakan
Uz. Dr. Aykut Özden
Uz. Dr. Fagan Zakirov
Genel Psikiyatri
Prof. Dr. Tamer Aker
Prof. Dr. Cengiz Akkaya
Prof. Dr. Tunç Alkın
Prof. Dr. Ömer Aydemir
Prof. Dr. Sunar Birsöz
Prof. Dr. M. Emin Ceylan
Prof. Dr. Birgül Cumurcu
Prof. Dr. Mesut Çetin
Prof. Dr. Aslıhan Dönmez
Prof. Dr. Hüsnü Erkmen
Prof. Dr. Ertuğrul Eşel
Prof. Dr. Erol Göka
Prof. Dr. Hatice Güz
Prof. Dr. Çiçek Hocaoğlu
Prof. Dr. Erdal Işık
Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu
Prof. Dr. İsmet Kırpınar
Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
Prof. Dr. Sedat Özkan
Prof. Dr. Mine Özmen
Prof. Dr. Nahit Özmenler
Prof. Dr. Şebnem Parıldar
Prof. Dr. Mert Savrun
Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur
Prof. Dr. Lut Tamam
Prof. Dr. Özcan Uzun
Prof. Dr. Süheyla Ünal
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
Prof. Dr. Kemal Yazıcı
Doç. Dr. Mehmet Ak
Doç. Dr. Çiğdem Aydemir
Doç. Dr. Işıl Göğcegöz Gül
Doç. Dr. Nesrin Karamustafalıoğlu
Doç. Dr. Dost Ongür
Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar
Doç. Dr. Cumhur Taş
Yrd. Doç. Dr. Eylem Özten
Yrd. Doç. Dr. Habib Erensoy
Nöroloji
Prof. Dr. Ersin Tan
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ
Prof. Dr. Esen Saka Topçuoğlu
Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu
Doç. Dr. Barış Metin
Uz. Dr. Celal Şalçini
Genetik
Prof. Dr. Muhsin Konuk
Doç. Dr. Korkut Ulucan
Adli Tıp
Prof. Dr. Sevil Atasoy
Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu
Prof. Dr. Gökhan Oral
Prof. Dr. Hüseyin Ünlü
Doç. Dr. Neylan Ziyalar
Toksikoloji
Prof. Dr. Serap Annette Akgür
Prof. Dr. Uğur Atik
Uzm. Ecz. Selma Özilhan
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi
Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç
Prof. Dr. Yankı Yazgan
Prof. Dr. Özgür Yorbik
Psikoloji
Uzm. Klinik Psikolog Simge Alevsaçanlar
Uzm. Klinik Psikolog Aslı Başabak
Uzm. Klinik Psikolog Ömer Bayar
Uzm. Klinik Psikolog Gürler Güz
Uzm. Klinik Psikolog Duygu Kılıç
Uzm. Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz
Sağlık Bakanlığı
Hüseyin Çelik
Yusuf Öztürk
Uz. Dr. Esra Alataş
Dr. Mustafa Kemal Çetin
Dr. Sertaç Polat
Dr. Emre Yatman
Ruh sağlığı profesyonelleri olarak “okumak”, “araştırmak” ve “yazmak” gündelik yaşantımızın bir parçası olmuş durumda. Kanıta dayalı, ulaşılabilir, anlaşılabilir bilgiye muhtaç olduğumuzu bilerek hastalarımızı tedaviye etmeye devam ediyoruz. Bağımlılık alanında da güncel, kaliteli bilgi, mücadelemizde en büyük destekçimiz. Türkiye Bağımlılık Psikiyatrisi Derneği ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile güncel bilimsel araştırmaları sizlere ulaştırmak amacıyla “Current Addiction Research/Güncel Bağımlılık Araştırmaları” dergisini bilim dünyasına sunmaktan onur duymaktayız.
“Current Addiction Research/Güncel Bağımlılık Araştırmaları” dergisini yayın hayatına hazırlarken ilk düşüncemiz; Türkiye’de ardından Dünya’da bağımlılık araştırmalarının bir araya geldiği, kaliteli bir süreli yayını bu alanda çalışan tüm profesyonellerin hizmetine sunmaktır.
Bundaki sonraki sayılarımız için sizlerin tüm bilimsel yazılarınızı bekliyoruz.
Heyecanımızın ve bilime katkı yapabilme çabamızın hiç bitmemesi dileğiyle.
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisine yazı gönderimi,
Web sitesi: www.currentaddiction.org
http://my.ejmanager.com/car/ üzerinden yapılmakta olup hakem süreçlerinin takibi de bu yolla yapılabilmektedir.
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisinin kapsamı madde ilişkili bağımlılıklar ve davranışsal bağımlılıklar üzerine genetik, nörobiyolojik, klinik ve psikolojik araştırmaları içeren bağımlılık pratiğindeki gelişmelerdir. Dergi madde ile ilişkili bozukluklar ve davranışsal bağımlılıklar üzerine orjinal araştırma, gözden geçirme ve uzman görüşü gibi tam makale ve vaka sunumları, mektuplar ve öneriler gibi kısa söyleşi sunumlarını kabul eder.
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisi, uluslararası araştırma ve yayın etiği standartlarına uymaktadır. Bu bildirge Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınarak hazırlanmıştır ve COPE tarafından yayınlanantemel prensip klavuzlarını tavsiye eder. WAME http://www.wame.org/policies-and-resources ve ICMJE http://www.icmje.org/recommendations/browse/about-therecommendations/
Daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir dergide halen değerlendirmede olmayan ve her bir yazar tarafından onaylanan makaleler Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisinde değerlendirilmek üzere kabul edilir. Yazıların daha önce yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere başka dergiye gönderilmemiş olması gerekir. Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların yayın hakları ‘Telif Hakkı Devir Formu’yla dergiye devredilir.Yayımlanan yazılar için herhangi bir karşılık ödenmez, bir ücret alınmaz.
Editör ve dil editörleri dil, imla ve kaynakların Index Medicus’ta geçtiği gibi yazılmasında ve ilgili konularda tam yetkilidir. Eğer makalede daha önce yayınlanmış alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Gerekli izinlerin alınıp alınmadığından yazar(lar) sorumludur.
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisine yayınlanmak üzere gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Yayına kabul edilmeyen makale, resim ve fotoğraflar yazarlara geri gönderilmez.Dergimiz, yayın etiğinin kötüye kullanımı ya da ihlali ile ilgili olası durumlarda COPE tarafından geliştirilen Yayın Etiği Akış Şemalarını temel alır. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için lütfen şu adrese başvurunuz: http://publicationethics.org/resources/flowcharts
Yazarlık ve yazar sorumlulukları konusundaki ICMJE yönergeleri için şu adrese başvurunuz: http://www. icmje.org/recommendations/browse/roles-andresponsibilities/
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisi açık erişimli bir dergidir. Bu nedenle bilimsel literatürün internet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, dizinlenebilir, tam metne bağlantı verilebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olması anlamına gelmektedir. Bu tanım Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi bildirisi ile uyumludur.
Dil
Güncel Bağımlılık Araştırmaları dergisi yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
Yazım kuralları
Yazılar A4 boyutlarında her kenarda 2.5 cm. kenar boşluğu bırakılarak, çift satır aralıklı yazılmalı ve e-posta ile gönderilmelidir. Araştırmalarda ve özgün yazılarda kelime sayı sınırlaması yoktur. Kelime sayısı olgu sunumunda 1250, editöre mektup, kitap ve tez tanıtımında ise 500 sözcüğü geçmemelidir. Makalelerde aşağıdaki sıra takip edilmelidir ve her bölüm yeni bir sayfa ile başlamalıdır: 1) başlık sayfası, 2) özet 3) metin, 4) teşekkür / 5) kaynaklar ve 6) tablo ve/veya şekiller. Tüm sayfalar sırayla numaralandırılmalıdır.
Başlık
Başlık sayfasında, yazarların adları, akademik unvanları ve yazışılacak yazarın tam adres, telefon ve faks numaraları ile e-mail adresi mutlaka bulunmalıdır.
Özet ve Anahtar Sözcükler
Özetler bir makalenin birçok elektronik veri tabanında yer alan en belirgin kısmı olduğundan, yazarlar özetin makalenin içeriğini doğru olarak yansıttığından emin olmalıdır. Özet çalışmanın temeliyle ilgili bilgi vermeli ve çalışmanın amacını, temel prosedürleri, ana bulguları ve temel çıkarımları içermelidir. Çalışmanın ya da gözlemlerin yeni ve önemli yönleri belirtilmelidir. Araştırma yazılarında Türkçe ve İngilizce özetler en az 400 ve en fazla 500 kelime arasında olmalı ve aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır. Yaz içerik olarak sırasıyla; Amaç/Objective; Yöntem(ler)/ Method(s); Bulgular/ Results; Sonuç(lar)/Conclusion(s) kısımlarından oluşturulmalıdır. Başlıklarıyla Türkçe ve İngilizce özetler derleme ve olgu sunumlarında 100-200 sözcük arasında yazılıp Index Medicus’a göre 3-8 anahtar sözcük eklenmelidir.
Giriş
Giriş bölümünde konunun önemi, tarihçe ve bugüne kadar yapılmış çalışmalar, hipotez ve çalışmanın amacından söz edilmelidir. Hem ana hem de ikincil amaçlar açıkça belirtilmelidir. Sadece gerçekten ilişkili kaynaklar gösterilmeli ve çalışmaya ait veri ya da sonuçlardan söz edilmemelidir.
Yöntem
Yöntem bölümünde, veri kaynakları, hastalar ya da çalışmaya katılanlar, ölçekler, görüşme/değerlendirmeler ve temel ölçümler, yapılan işlemler ve istatistiksel yöntemler yer almalıdır. Yöntem bölümü, sadece çalışmanın planı ya da protokolü yazılırken bilinen bilgileri içermelidir; çalışma sırasında elde edilen tüm bilgiler bulgular kısmında verilmelidir.
Bulgular
Ana bulgular istatistiksel verilerle desteklenmiş olarak eksiksiz verilmeli ve bu bulgular uygun tablo, grafik ve şekillerle görsel olarak da belirtilmelidir. Bulgular yazıda, tablolarda ve şekillerde mantıklı bir sırayla önce en önemli sonuçlar olacak şekilde verilmelidir.
Tartışma
Tartışma bölümünde, o çalışmadan elde edilen verileri yazın taramasında elde edilen verileri destekleyen ve desteklemeyen yönleri ile irdelenmeli benzer ve farklılıkları varsa açıklanmalıdır. Çalışmanın önemli yanları ve bunlardan çıkan sonuçları vurgulanmalıdır. Gerektiğinde yeni hipotezler ortaya konmalı, ancak bunların yeni hipotezler olduğu belirtilmelidir. Giriş ya da sonuçlar kısmında verilen bilgi ve veriler tekrarlanmamalıdır.
Tablo, Grafik ve Şekiller
Tablo ve şekiller ayrı sayfaya konmalı, yazıdaki yeri belirtilmelidir. Yazı içindeki grafik, şekil ve tablolar numaralandırılmalıdır.
Teşekkür
Yazının sonunda kaynaklardan önce yer verilir. Bu bölümde kişisel, teknik ve materyal yardımı gibi nedenlerle yapılacak teşekkür ifadeleri yer alır.
Kaynaklar
Kaynaklar yazının sonunda ‘Kaynaklar’ başlığı altında bildirilmelidir. Kaynaklar metindeki geçiş sırasına göre numaralandırılıp dizilmelidir. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir. Metin içinde ise parantez içinde belirtilmelidir. Yazar sayısı altıdan azsa tümü, altıdan çoksa, ilk altısı belirtilerek ‘ve ark.’ ifadesi kullanılmalıdır. Tek tip kurallar esas olarak Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi (National Library of Medicine, NLM) tarafından uyarlanmış olan bir ANSI standart stilini kabul etmiştir. Özetler, kişisel görüşmeler, yayımlanmamış yazılar kaynak olarak gösterilmemelidir. Dergi isimleri Index Medicus’taki şekilleriyle kısaltılmalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi gösterilmelidir.
1. Makale
Dilbaz N, Dankı D. Madde Kullanım Bozuklukları ve Kişilik Bozuklukları Eştanılılığı. Turkiye Klinikleri Journal of Internal Medical Sciences. 2007;3(12):92-6.
2. Baskıdaki makale için;
Littlewhite HB, Donald JA. Pulmonary blood flowregulation in an aquatic snake. Science 2002 (in press).(DOI numarası mutlaka belirtilmeli)
3. Bildiri – Yayımlanmış;
Yazar, A. (Yayın Yılı). Bildiri Adı. A. Editör (Ed.). Kitap Adı(sayfa numaraları). Yayın Yeri: Yayınevi.
4. Bildiri – Yayımlanmamış;
Konuşmacı,(Ay yyyy). Bildiri Adı [Bildiri]. Toplantı Adı,Toplantı Yeri.
5. Poster;
Yazar, A. (Ay yyyy). Posterin Adı [Poster]. Toplantı Adı, Toplantı Yeri.
6. Kitap bölümü için örnek:;
Yazar, A. (Yayın Yılı). Yayın adı. A. Editör (Haz./Ed.). Kitap adı (Yayının sayfa numaraları). Yayın yeri: Yayınevi.
7. Kitap çevirisi için;
Yazar, A. (Yayın Yılı). Kitap adı (A. Soyadı, Çev.). Yayın yeri: Yayınevi. (Kaynak yapıtın yayın yılı).
9. Tez;
Yazar, A. (Yayın Yılı). Tez Adı. Yüksek lisans/Doktora/ Sanatta yeterlik tezi, Üniversite Adı, Yer.
YIL: 2017 SAYI: 1 | YIL: 2017 1. SAYI EKİ | YIL: 2017 SAYI: 2 |
---|---|---|
Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) | Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) | Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) |
YIL: 2018 SAYI: 1 | YIL: 2018 SAYI:2 | |
Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) | Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) | |
YIL: 2019 SAYI: 1 | YIL: 2019 SAYI:2 | |
Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) | Görüntülemek için tıklayınız. (PDF) |
Yazışma Adresi:
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz
Elektronik posta adresi: car@uskudar.edu.tr
Tel & Faks: 02166330633
Adres: Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Sok. No:18 34768
Ümraniye/İstanbul/Turkiye