İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Amirliği Üsküdar’da öğrencilerle buluştu

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Adli Bilimler Ceza Adaleti Kulübü tarafından düzenlenen ‘TUBİM ile Gençlik Modülü" semineri Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminere İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Amirliği polis memuru Ozan Yelgel ve beraberindekiler katılım sağladı. Narkotik polis köpeğinin de bulunduğu etkinlikte uyuşturucu kullanımı ve neden olduğu mağduriyetlere dikkat çekildi.

Ozan Yelgel: “Bir kereden bir şey olmaz değil, bir kereden çok şey ölür”

Polis Memuru Ozan Yelgel, uyuşturucu kullanıcılarının meraklarına yenik düşerek bu maddeye başladığını ifade etti. Yelgel; “Daha önce uyuşturucu kullanımından ya da uyuşturucu ticaretinden işlem yaptığımız 27 bin 779 şahsa 77 soruluk bir anket çalışması gerçekleştirdik. Bu maddeyi ilk kaç yaşında kullandı, nasıl kullandı, hangi maddeleri tercih etti sorularını yöneltiyoruz. %47,5’inin kendi ikamet ettiği adreste kullandığını görüyoruz. Burada bir diğer husus, meraklarına yenik düşüyorlar. Çevrelerinden duydukları doğru bilinen yanlışlar vardır. ‘Kullan, istediğin zaman bırakırsın, bak çok güzel ortamımız var, bundan mı korkuyorsun, bundan mı çekiniyorsun?’ gibi daha birçok cazip teklifler sunulabiliyor. Madde kullanıcıları akran zorbalığına uğrayacaklarını ve dışlanacaklarını düşündükleri için hayır diyemiyor. Sadece iyi olmak yetmez, kötüden de uzak durmak gerekir. Bir kereden bir şey olmaz değil, bir kereden çok şey ölür.” şeklinde konuştu.

“Öldüm, geri geldim diyenler var…”

İlaçları kullanma konusunda hassas olunmasını gerektiğine vurgu yapan Yelgel; “Fareye verilen bir ilaç yeri geliyor insanlara da satılabiliyor. Zehirleniyorlar bunun üstüne kafa yaşayarak rahatladıklarını düşünüyorlar. ‘Öldüm geri geldim.’ diyen bağımlılara denk geliyoruz. Hiçbir madde diğerine göre masum değildir. Yasal süreçlerden bahsetmem gerekirse TCK 188. madde uyuşturucu madde ticareti yapan, bulunduran ve depolayan kişiler 10 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılır. Eğer bu maddeyi kişi 18 yaş altında birine satış yaparsa cezası %50 oranında arttırılır. Çok fazla söylenti var.  Bazen dizilerde, filmlerde de karşılaşıyoruz. Orada da farklı bir algı çalışması yürütülüyor. Eğer reçeteniz yok ise tıbbi amaçlar doğrultusunda kullanmıyorsanız, kullanmanız gerekmiyorsa kimsenin ilacını kullanmayın. Kimseye de ilaç vermeyin çünkü bu ilaçlar ilerleyen süreçlerde bağımlılık yapma özelliğine sahiptir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Narkotik polis köpeği de katıldı…

Narkotik şubeden Serdar Acı ve Alihan Doğaner’in de hazır bulunduğu etkinliğe İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Amirliği bünyesinde hizmet veren K-9 olarak da bilinen narkotik polis köpeği de getirildi.

Seminer sonunda öğrencilerin merak ettiği sorularının cevaplandırılmasının ardından İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Amirliği’ne teşekkür plaketi takdim edildi.

Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Fotoğraf: Elifnur Öztürk / ÜHA

Fotoğraf: Sevde Korkut / ÜHA 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)