Doç. Dr. Özakpınar: “Bağırsaklardaki sorunlar akıl sağlığını bozabilir”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Programı tarafından düzenlenen “İkinci Beyin: Bağırsak” seminerinin moderatörlüğünü Eczane Hizmetleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sultan Mehtap Büyüker yaptı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Bingöl Özakpınar; “Bağırsaktan beyne giden bilgi, beyinden bağırsağa gelenden çok daha fazla. Bağırsaklardaki sorunlar akıl sağlığını bozarak anksiyete, depresyon ve otizm gibi hastalıklara yol açabilir. Yani bağırsaklarımız ne kadar sağlıklı ise vücudumuz da o kadar sağlıklıdır.” dedi.


Modernleştikçe neden daha fazla hasta olunuyor?

Bağırsağı ikinci beyin olarak adlandırmanın mümkün olacağını belirten Özakpınar; “Beyinden bağırsağa gelen sinyalizasyonun çok daha ötesinde, bağırsaktan beyne giden sinyalizasyon var. Yıllar önce Hipokrat söyle bir söz söylemiş, ‘Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar, bağırsak hasta ise vücudun geri kalanı da hastadır.’ 20. yüzyılda enfeksiyon hastalıkları azalırken, müzmin (kronik) hastalıklarda büyük bir artış olmuş ve 21. yüzyılda bu artış bütün hızı ile sürüyor. Sıcak hastalıkların yerini soğuk hastalıklar aldı. Peki, modernleştikçe neden daha fazla hasta olunuyor? Modern dünya, mikrobik kolonileşmeye müdahale eden hastalıkların artmasına sebep oldu.” dedi.

“Bağırsaklardaki sorunlar anksiyete veya depresyona sebep olabilir”

İnsan bağırsağında bulunan bakteri türlerinin 7 bakteriyel bölüme ayrıldığını ifade eden Özakpınar; “Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria, Proteobacteria,Verrucomicrobia, Cyanobacteria ve Fusobacteria bağırsakta en çok bulunan bakteri filumları. İnsanların aynı embriyolojik kökende gelişen iki sinir sistemi var. Bunlardan ilki beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemi, ikincisi ise bağırsaklarda bulunan gastrointestinal sinir sistemi. Bağırsaktan beyne giden bilgi, beyinden bağırsağa gelenden çok daha fazla. Bağırsaklardaki sorunlar akıl sağlığını bozarak anksiyete, depresyon ve otizm gibi hastalıklara yol açabilir. Yani bağırsaklarımız ne kadar sağlıklı ise vücudumuz da o kadar sağlıklıdır.” diye konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)