Tıp Fakültesi Öğrencilerinin “Beyaz Önlük” Coşkusu

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2020-2021 Akademik Yılında eğitim alan 1’nci sınıf öğrencileri için pandemi koşulları gözetilerek beyaz önlük giyme töreni fi-jital şekilde gerçekleşti. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilere seslenerek “Bu dijital çağda zora talip olan başarılı olacak. Salgına karşı zora talip olan, hayatta yüksek idealleri olan bireyler olmalısınız.” dedi. Öğrencilere steteskop ve Nevzat Tarhan’ın ‘Bilinçli Genç Olmak’ kitabının hediye edildiği törende 'geleceğin tıpçıları' beyaz önlüklerini giyerek hocaları ile toplu fotoğraf çektirdiler. 


Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin birinci sınıf öğrencileri için organize edilen ve Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda pandemi önlemleri alınarak gerçekleşen Beyaz Önlük Giyme Töreni, keyifli ve heyecanlı anlara sahne oldu.

ÜÜ TV ve Youtube’dan canlı olarak yayınlanan törende, birinci sınıf öğrencisi Melisa Karakuş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka ile Kurucu Rektör ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Melisa Karakuş:Zorluklara karşı mücadeleci hekimler olarak yetişiyoruz”

Ailelerin online takip ettiği törende ilk olarak Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Melisa Karakuş açılış konuşması için kürsüye geldi.  Konuşmasında pandeminin zorlu koşulları karşısında mücadelelerinden bahseden Turan, “Zorlu bir süreçten geçiyoruz ama bu süreç her ne kadar zor olursa olsun okulumuzdan aldığımız eğitimi etkilemiyor. Aksine zorluklara rağmen daha mücadeleci hekimler olarak yetişmemizi sağlayacağını düşünüyorum. Fakülteye başladığımız ilk günde hekimlik mesleğini sadece akademik bakış açısı ile değerlendirirken öğretim sürecimizin ilerleyen günlerinde hekimliğin insani ve sanatsal yönleriyle de tanıştıran saygıdeğer hocalarımıza minnetlerimizi sunuyorum. Prof. Dr. Haydar Sur hocamızın ‘İyi doktor iyi kalplerden geçer’ sözünün yolumuza ışık olacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Haydar Sur: “Beyaz önlük temizliği, dürüstlüğü ve umudu çağrıştırır’

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, öğrencilerin tören vesilesiyle ilk kez giydikleri beyaz önlüklerinin anlam ve önemine değindi: “Beyaz önlüğün benim gözümde üç tane anlamı vardır. Beyaz önlük dürüstlüktür. Dürüstlüğü, yalansızlığı ve iyi bir insan olmayı çağrıştırır. Beyaz önlüğü bu açıdan hiç kirletmemenizi temenni ediyorum. Beyaz önlük temizliği çağrıştırır. Temizlik imandan gelir. Temizlik iyi, modern ve uygar insan olmaktan gelir. Beyaz önlük umudu çağrıştırır. İyi ve kötü günlerden geçiyoruz. Hayatta her şey her zaman iyi olacak diye bir kaide bulunmamakta. Geleceğe ümitle bakmayan bir kişinin artık kendisi yardıma muhtaç hale gelir. Doktor dediğiniz, hekim dediğiniz başkalarına yardım etmek üzere yetişmiş kişinin adıdır. Dolayısıyla yeni hekim adayları olarak öğrenciler umutsuz olursa başkalarına yardım eli uzatamaz. Beyaz önlük umut versin, umutlar da gerçekleşsin.”

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Beyaz önlüğe güven oranı yüzde 89.4”

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka da insanların hayatında önemli bazı dönemler olduğunu hatırlatarak, “Bunlardan en önemlisi tercih edilen fakültenin kazanıldığı günle başladı. Bugün öğrencilerimiz beyaz önlüklerini giyerek mesleğe bir başka açıdan adım atmış oldular. Beyaz önlük ile ilgili olarak yapılan araştırmalardan bir tanesinde doktorların beyaz önlük giymelerini sorulan hasta ya da insanların yüzde 64. 9'u bir güven unsuru olarak tercih ve tavsiye etmişlerdir. Güven unsuru olarak görenlerin oranı da yapılan bazı araştırmalarda yüzde 89.4 olarak sonuçlara yansımıştır. Mahremiyet ve insana dokunabilmesi açısından doktorluk mesleği çok önemlidir. İnsan hayatına dokunuyor olması, inanın önemini dikkate aldığımızda mesleğin önemi çok daha bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İyi hekim olmak için iyi insan olmak gerekir”

Son olarak kürsüye gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise açılış konuşmasında beyaz önlük ve stetoskopun sembolik değerlerinin olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Stetoskopu çok zor elde edilen, çok kıymetli, bedeli fazla olan bir sembol olarak tanımlıyorum. Öğrenciler hekimlik mesleği eğitimine 6 senelerini, uykusuz gecelerini veriyor. Bütün bu emekler öğrencilerin boyunlarına astıkları madalyalardır. Stetoskopun da madalya olarak öğrenciler için önemli bir değeri var. Davet edildiğim beyaz önlük giyinme törenlerinde ‘İyi hekim nasıl olunur?’ diye anlatın diyorlar.  İyi hekim olmaktan önce iyi insan olmayı her zaman vurguluyorum. İyi insan olmadan iyi hekim olamaz. Eğer bir insan çıkar odaklı olursa, hayalleri sadece kendi menfaatine odaklıysa belki çok kazanan biri olabilir ama iyi hekim olamaz.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İbn-i Sina ve Sabuncuoğlu hem hekim hem hakim ”

Veba salgını çıktığı zaman yanındaki talebelerinin İbn-i Sina’ya kaçmaları gerektiğinin söylendiğini anımsatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İbn-i Sina ise kaçamayacaklarını ve görevlerinin insanlara yardım etmek olduğunu belirtmiş, atak davranmış. İnsanları muayene ettikten sonra ellerini yıkamak için sirkeyi kullanmış. Ünlü Türk hekimlerinden biri de Sabuncuoğlu’dur. O da veba salgını zamanında ‘İyi yiyin, iyi uyuyun, uzaktan selam verin’ demiş. Aynı günümüzde uyguladığımız sosyal mesafeden bahsetmiş. İyi yiyin, bağışıklık sisteminizi güçlü tutun demiş. Pandemide insanların en çok uyku düzeni bozuldu.  Ondan sonra diğer psikiyatrik hastalıklar ve bağışıklık sistemi sorunları çıkmaya başladı. Bunlar asırların verdiği tecrübelerdir. İbn-i Sina ve Sabuncuoğlu sadece hekim değil aynı zamanda hikmetle hareket ederken, hakim olmuşlardır. Azeri Türklerinin çok güzel bir sözü vardır. Der ki; ‘Az yiyerem hekimle işim olmaz, düz giderem hakimle işim olmaz’ Bu da aslında iyi insan olmak prensibinin bir parçasıdır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Salgına karşı zora talip olmalısınız”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  dijital devrim çağının yaşandığını belirterek gençlere şöyle önemli tavsiyelerde bulundu: “Bu çağda dijital devrim yaşanıyor. Bu dijital çağda zora talip olan başarılı olacak.  Şu an Z kuşağı dediğimiz kuşağın sahip olduğu en büyük riski daha konformist, her şeyi kolay elde etmek istemeleridir. Salgına karşı zora talip olan, hayatta yüksek idealleri olan bireyler olmalısınız. EGO idealiniz olmalı. Nasıl bir insan olmak istediğinizi, nasıl anılmak istediğinizi ve nasıl bir hayata imza atmak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bir anlam peşinde koşmuyorsanız, anlam dolu bir amacınız yoksa sadece ileriyi görmeden ilerleyen, sonuç bilinci olmayan bir insan gibi birçok fırsatı kaçırıp kaybedersiniz.”


Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için düzenlenen ‘Beyaz Önlük Giyme Töreni’, hocalarının öğrencilere beyaz önlükleri ve stetoskoplarının yanında Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı ‘Bilinçli Genç Olmak’ kitabının takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

 


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)