“Sosyal Hizmet Uzmanı İyi Bir Gözlemci Olmalı”

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü “Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda Sosyal Hizmetin Rolü” başlıklı bir program düzenledi. Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Karatay’ın üstlendiği programın konuşmacısı Sosyal Hizmet Uzmanı Öğr. Gör. Özgür Sağlam, bir sosyal hizmet uzmanının iyi bir gözlemci olması gerektiğini ifade etti. 


“Psiko-sosyal sağlık arka planda kalmamalı”

Vaka üzerinde yapılan çalışma ve görüşmelerde eksik kalındığını belirten Sağlam; “Aile Bakanlığı bizim mutfağımız olabilir, ama Türkiye’de sağlık denildiği zaman fiziksel ve biyolojik sağlığa önem veriyoruz. Tek buna yönelmek eksikliklere yol açıyor. Daha geniş çaplı bakmalıyız. Sosyal hizmet uzmanı, insanların sağlık ve iyilik hallerinin geliştirilmesinde, insanların kendilerine daha yeterli hale gelmelerinde, başkalarına bağımlı olma hallerinin önlenmesinde ve aile bağlarının güçlendirilmesinde etkinlik ve programlar yürütür. Psiko-sosyal alanlarda yapılan çalışmalar var. Psiko- sosyal sağlık arka planda kalmamalı.” Diye konuştu.

“Çocukluk çağı istismarlarının uzun dönem etkilerini bilmek gerekiyor”

Dinamik alanlarda eğitim ve terapilerin mutlaka bilinmesi ve uygulanması gerektiğine dikkat çeken Sağlam; “Cinsel istismar vakalarını görüyoruz. Bu vakalarla çalışmak için tanı ölçütlerini bilmek gerekiyor. İşleyişlerine hâkim olmak kesinlikle şart. Tıbbi sosyal hizmet alanında sadece yönlendirme yapılırsa uygun olmaz. Sosyal hizmetin rolleri her alanda farklı boyut gösteriyor. Klinik ağırlıklı çalışılan yerlerde de aynı şey geçerli. Sadece yönlendirme ve danışmanlık yapmak doğru değil. Psiko-sosyal ve çevresel kaynakların kullanımı ile kişinin kendini güçlendirilmesi için temel işlevsel kapasitelerde iyileşmeyi de vurgulamak önemli. Özellikle çocukluk çağı istismarların uzun dönem etkilerini bilmek gerekiyor.” Dedi.

“Sosyal hizmet uzmanı iyi bir gözlemci olmalı”

Sosyal hizmette iyi bir gözlem için belli özelliklerin olması gerektiğini vurgulayan Sağlam; “Bunlar için ekstra bir eğitime gerek yok, üniversitelerde eğitimleri yeterince veriliyor. İyi bir sosyal hizmet müdahalesinde bulunmak önemli. Gözlem yeteneği ilk görüşmeler için çok önemli diyebiliriz. Görüşmeden sonuçlar çıkarmak gerekiyor. Genel görünüş, davranış, yıkıcı, temas etmeye hevesli, girişken, duygu durumuna hâkim, düşünme süreçleri, konuşma, dil becerileri gibi özellikler son derece gerekli özellikler arasındadır. Bunları bütün olarak tanımlamak gerekirse bir sosyal hizmet uzmanı iyi bir gözlemci olmalıdır.” İfadelerini kullandı.



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)