Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ahlak Doğuştan Gelmez Sonradan Öğrenilir”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Instagram canlı yayın konuğu oldu. “Çocuk Eğitiminde Akademik Başarı mı? Hayat Başarısı mı?” başlığı altında görüşlerini dile getiren Tarhan; “Değerler bizim için kıymetlidir ve yeni kuşaklara aktarılmalıdır. Aksi takdirde büyük küresel kayıp olacak. Toplumun ve evin büyük babası sosyal medya oldu. Ahlaki değerlerimizi burada da kaybediyoruz. Gençlere ahlaki başarıyı öğretmek gerekiyor. Ahlak doğuştan gelmez sonradan öğrenilir.” Dedi.
“Eğitim sistemimizde bilgelik eğitimi verilmeli”
21. yüzyılın bilgelik çağı olduğunu ve bu çağa, verilen eğitimlerle ayak uydurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Zeki, çalışkan ve ahlaklı bireyler yetiştirilmesi gerekiyor. Her şeyin akademik eğitim olmadığını belirtmek isterim. Liyakat, ehemmiyet ve iş ahlakına önem verilmesi gerekiyor. Değerler eğitiminden önce bilgelik çağında, bilgelik öğretilmesi gerekiyor. Bunu, ailelerin öğretememesini gözlemliyoruz. Bu durumda eğitim sistemimizin çabası gerekiyor. Sadece başarıya odaklanmadan, yetiştirilmesi gereken bireyler var. Gençlere iyi örnek olursak ben onlardan umutluyum, topluma uygun bireyler olacaklardır. Eğitim sistemimizde bilgelik eğitim verilmelidir.” Şeklinde konuştu.
“Değerler bizim için kıymetlidir ve yeni kuşaklara aktarılmalıdır”
Ahlakın ilkokulunun aile olduğunu belirten Tarhan; “Değerler ve doğruluk ölçütlerimizi belirleyelim ve bilelim. Dürüstlük herkeste olması gerekirken şu anda meziyet oldu. Dürüstlüğün ülkemizde azaldığını düşünüyorum. Değerlerimiz bizler için kıymetlidir, sahip çıkmamız gerekiyor. Öğretilmediği sürece yeni yetişen kuşak, kültürel aktarımdan mahrum kalıyor. Aksi takdirde büyük küresel kayıp olacak. Toplumun ve evin büyük babası sosyal medya oldu. Ahlaki değerlerimizi burada da kaybediyoruz. Gençlere ahlaki başarıyı da öğretmek gerekiyor. Ahlak doğuştan gelmez sonradan öğrenilir.” Dedi.
“Amacımız tek tip bireyler yetiştirmek değil”
“İnsan, fikirlerini özgür bir şekilde ifade ederse doğruyu bulur” diyen Tarhan, üniversite olarak da özgü düşüncelere ve farklı fikirlere açık olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bizdeki eğitim sisteminin mutlak doğruları dayattığını görüyorum, bu doğru değil. Sorgulamak, fikrini söylemek, paylaşmak gerekiyor. Diğer ülkelerde ideolojik bir sistem yok. Tartışarak hakikat bulunur. Biz üniversite olarak, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu ve eleştirel düşünce ile hesap verebilir bakış açılarına önem veriyoruz. Amacımız tek tip bireyler yetiştirmek değil. İnsanlara küresel barışın öğretilmesi gerekiyor. Şiddetin olduğu yerde barış olamaz. Demokrasi bir değerdir. Adalete, doğrulara önem vermemiz gerekiyor. Devlet tüm dinler karşısında, fikirler karşısında bağımsız olacak. Türkiye’de özgürlükçü ve laik düşünce yok, olmalıdır.” İfadelerini kaydetti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)