“Vitamin ve Minerallerin Kalorisi Yoktur”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen “Vitaminler ve Mineraller” programında konuşan Solar İlaç Firması Eğitim Uzmanı Neval Durmuş Ünlüer, pandemide kullanımı artan mineral ve vitaminlerin kalorisinin olmadığını söyledi.
Programın moderatörlüğünü üstlenen Üsküdar Üniversitesi Eczane Hizmetleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sultan Mehtap Büyüker, son bir yılda yaşanan Covid-19 pandemisinin vitamin ve mineral kullanımını arttığını söyledi. Vitamin ve mineral kullanımının önemine değinen Büyüker ayrıca bu süreçte bilinçsiz kullanımların fazlalaştığına da dikkat çekti.
“Vitamin ve minerallerin kalorisi yoktur”
Pandemide takviye edici gıdaların kullanımının arttığını ifade eden Solar İlaç Firması Eğitim Uzmanı Neval Durmuş Ünlüer; “Bu süreçte vitamin ve mineral kullanımında yaşanan artışla beraber insanların soruları oluştu. Bununla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de vitamin ve mineraller kilo aldırıp aldıramadığı oldu. Vitamin ve minerallerin kalorisi yoktur. Vitamin ve minerallerin yetersizliği sağlıklı beslenilmediğinde, besinlerin saklanmasında oluşan besin kayıplarıyla ve emilim bozuklukları sonucu ortaya çıkar." Dedi.
“Bağışıklık sistemini en çok D vitamini destekliyor”
Vitamin kelimesinin Latince 'hayat' anlamına gelen vita kelimesinde türediğini söyleyen Durmuş; “Vitaminler yağda ve suda çözülenler olmak üzere ikiye ayrılır. Suda çözülen vitaminler her gün alınması gereken vitaminlerdir. A vitamini yağda çözülen, biyolojik aktivite gösteren bir maddedir. A vitaminine Retinol adı verilir. Eksikliğinde göz fonksiyonlarında ve bağışıklık sisteminde etkilenmeler görülür. Gece körlüğü ve çocuklarda büyüme eksikliği olarak ortaya çıkabilir. Günümüzde bağışıklık sisteminin en çok destekleyicilerinden biri olan vitamin D vitaminidir. Besinlerle alınımı kısıtlıdır. Etkisi güneşte direk temasla gerçekleşir. Güneş sadece senteze destek olan kaynaklardan biridir. Hayvansal ürünlerle vücuda alınır. Hipertansiyon, hatta kanser riskinin artmasına kadar D vitamini araştırılıyor. D vitamini eksikliğinin en büyük nedenlerinden biri kuzeyde yaşayanların çok fazla güneş ışığına maruz kalamaması ve çok fazla kapalı ortamda bulunmaları. Ayrıca D vitamini eksikliği diyabet, depresyon, zayıf bağışıklık, hormonal denge bozukluğuna gibi rahatsızlıklara da neden olur.” İfadelerini kullandı.
“B Grubu vitaminler hayati öneme sahip”
B grubu vitaminlerin vücutta, enerji üretiminden karaciğer sağlığına kadar hayati öneme sahip olduğunu belirten Neval Durmuş Ünlüer; “B vitamini eksik olduğunda sinir sisteminde bozulmalar, hafızada unutmalara neden olur. B vitaminleri enerji yapan vitaminler olduğu için kişinin enerji ihtiyacını arttırır ve kişi kendine hâkim olamazsa kilo alabilir. B2 vitamini göz sağlığı için oldukça önemlidir. Eksikliğinde gözde kaşıntıya neden olur. Migren tedavisinde de kullanılır. Biotin, B7 vitamini olarak geçer. Genelde saç ve tırnak bakımında kullanılır. Eksikliğinde hamilelik sonrasında, beslenmedeki sıkıntılarda ortaya çıkabilir. Çiğ yumurta tüketen kişilerde de ortaya çıkabilir. B12 vitamininin midede bir protein sayesinde bağırsaklara aktarılarak emilimi sağlanır. Bazı hastalarda emilim sağlanamadığı için dilaltıyla emilim sağlanır. B12 mental ve sinirsel problemlerde ve kansızlıkta kullanılabilir.” Şeklinde konuştu.
“Mineraller, vitaminlere destek maddelerdir”
Minerallerin vücutta pek çok işlevi olduğunu söyleyen Durmuş; “Mineraller sağlıklı diş ve kemik yapısında kullanılır. Kalori değeri olmayan maddelerdir. Solar'da kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, krom ve çinko çeşitleri var. Mineraller inorganik yapıdadır. Bu sebeple vücudumuz, emilimde bazı sıkıntılar yaşayabilir.” Dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)