COVİD-19 Aşı Çalışmaları Konuşuldu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “COVİD-19 Aşı Çalışmaları” konulu seminerin konuşmacısı Laboratuvar Teknoloji Programı Öğr. Gör. Tuğçe Soylamış, “Covid-19 için 114 tane aşı çalışması başlatılmış. Faz-1 evresinde olan 42, Faz-2 evresinde olan 33, Faz-3 evresinde olan 22 tane aşı var. Yetkilendirilmiş ve onaylanmış 17 aşı bulunurken, tamamen onaylanmış ve kullanıma açılmış 6 aşı var.” Dedi. 

“Aşılama modern tıp için mucizedir”

Geçmişten günümüze süregelen aşı çalışmaları ve hastalıklar hakkında paylaşımlarda bulunan Soylamış; “Vücudumuzun inanılmaz bir savunma sistemi var. Bakteri, parazit, virüs gibi yabancı her türlü moleküleri tanıyor ve bunlara bağışıklık kazanıyor. Bağışıklık sistemi konusunda canlı veya cansız etkenlerin her türlü yapısına antijen adını veriyoruz. Bunlar genellikle hastalıklara neden olan özellikle protein yapısında yer alan maddeler. Aşılar, antijen taşıyan tıbbi ilaç olarak tanımlanıyor. Aşılama ise bağışıklık sisteminin antijenleri ile birlikte etkisiz hale getiren, antikor adını verdiğimiz karşıt proteinler üretmesine yardımcı oluyor. Beyaz kan ise bakteri, virüs gibi saydıklarımıza hafıza oluşturup daha öncesinden tanıyarak moleküler etkenlerini ortadan kaldırıyor. Aşılama modern tıp için mucizedir.” İfadelerini kullandı.

“Enfeksiyonlar çok eski yıllardan beri var”

Hastalıklar ve aşı çalışmalarının geçmişten günümüze kadar hep var olduğunu söyleyen Soylamış; “Bu tip hastalıklar her zaman vardı. Enfeksiyonların çok eski yıllardan beri var olduğunu görüyoruz. Aşı ise bu hastalıklara, enfeksiyonlara karşı geliştirilmiş çok önemli bir yöntem. İlk kez Çinliler tarafından çiçek hastalığına karşı geliştirilen, ama ilkel bir yöntem vardı. Hasta olan bir bireyin giysilerini sağlıklı birine giydirerek bağışıklık kazandırdıklarını düşünüyorlardı. Günümüzde aşının geliştirilip uygulanma sürecine bakarsak aşıların bebeklere veya sağlıklı insanlara da uygulanmasının ilaca göre daha sıkı ve titiz olduğunu görüyoruz.” Dedi.

“Şu anda tamamen onaylanmış ve kullanıma açılmış 6 aşı var”

Konuşmasının devamında aşı çalışmalarına değinen Soylamış; “Aşı çalışmalarında ilk basamak olarak hangi teknolojilerin kullanılacağı çok önemli. İlk aşamada virüs özellikleri belirlenip uygulamaya geçiliyor. İkinci basamakta laboratuvar ve denek hayvanları kullanılıyor. Covid-19 üzerinden konuşursak yarasalar üzerinden geliştirildiği görülüyor. Üçüncü basamakta ise hayvan deneyleri ile sonlandırılıyor. Gönüllü insanlar ile de çalışmalar basamağına yani faz aşamalarına geçiliyor. Faz-1, Faz-2, Faz-3 olmak üzere üç tane faz aşaması var. Faz-1 evresinde az sayıda gönüllü insan ile istenmeyen toksik etkilerin araştırılması yapılıyor. Faz-2 aşamasında daha fazla gönüllü insan ile istenmeyen etkiler, etkililik (aşıda koruyuculuk) ve doz ayarlanması yapılıyor. Faz-3 aşamasında ise kalabalık bir gönüllü grubu, az görülen yan etkilerin saptanması, yaşlılar, başka hastalıkları olanlar gibi alt gruplar da dahil olmak üzere etkililik ve güvenlilik araştırılması yapılıyor. Covid-19 hakkında 114 tane aşı çalışması başlatılmış. Faz-1 evresinde olan 42, Faz-2 evresinde olan 33, Faz-3 evresinde olan 22 tane aşı var. Yetkilendirilmiş ve onaylanmış 17 aşı bulunurken, tamamen onaylanmış ve kullanıma açılmış 6 aşı var.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)