“Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” Programının 19’uncusu Gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü öğrencileri tarafından, Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlenen “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” programının 19’uncusunu gerçekleştirildi. Etkinlikte, ergoterapist desteği ve ergoterapi müdahalelerinin önemini vurgulandı.
Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Temsilcisi Berkay Karpuz’un üstlendiği programa Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Öğr. Gör. Erve Nur Kurt, Erg. Melike Yalçınkaya, Çocuk Gelişim Uzmanı Kübra Baylan, Erg. Burcu Yıldırım ve Erg. Mehmet Üstünkaya konuşmacı olarak katıldı.
“Bakım işi büyük bir emek gerektirir”
Ergoterapist Erva Nur Kurt, “Pandemi sürecinde dezavantajlı bireylere bakım verenlerin üstlendiği roller ve yaşadığı zorlukların ergoterapi perspektifinden incelenmesi” başlıklı konuşmasınında; “Bakma işi bir şeyin iyi gelişmesi, iyi durumda kalması için verilen emek, kişinin beslenme, giyinme ve benzeri gereksinimlerini üstlenme ve sağlama işidir. Bunun başlıca nedeni de bakıma ihtiyaç duyan kişinin kendi sorunlarını ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamasıdır.” İfadelerini kullandı.
“Çalışmalarda demansın ciddiyeti bilinmeli”
Konuşmasında “Demansta ergoterapi müdahaleleri” konusuna değinen Ergoterapist Melike Yalçınkaya; “Yapılan bu çalışma, bir meta analiz ile demanslı bireylere OT müdahalelerinin davranışsal problemler ve depresyon üzerindeki etkisini incelemek için bireysel deneylerin sonuçlarını da entegre ederek ilk kez incelenmiştir. Gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalar demansın türü ve ciddiyeti göz önünde tutularak yapılmalıdır.” Dedi.
“Çocuklarımıza yasaklamak yerine yönlendirme yapmalıyız”
Çocuk Gelişim Uzmanı Hatice Kübra Paylan, “Covid-19 pandemi sürecinde çocuk ve yeni medya başlıklı” konuşmasında; “Medya ve yeni medya arasındaki farkı iyi bir şekilde ayırmak gerekir. Yeni medya dijital medya, geleneksel medya gazete, televizyon gibi mecralardır. Önceden bizler haberleri günlük gazeteden alırken artık haber sitelerinin bildirimleriyle anında ulaşabiliyoruz. Bu kadar hızlı ulaşımın sağlandığı yeni medyanın hakimiyeti en çok Z kuşağında, bu nedenle aileler bu süreçte ‘yasaklama, yönlendir’ sloganını uygulamalı. Bu kuşağa doğan çocuk için ‘Sen kullanma, bırak’ demek büyük bir hata olur. Bu yüzden yasaklamak yerine yönlendirmek gerekir.” Şeklinde konuştu.
“Hastaya teknikler öğretilmeli”
Ergoterapist Burcu Yıldırım ise “Osteoartritte ergoterapi müdahaleleri” başlıklı konuşmasında osteoartitin eklem kıkırdağında yıkım ve çevresindeki kemik ile yumuşak dokularda proliferatif değişikliklere neden olduğunu dile getirdi ve ekledi: “Hastalık ve sonuçlarıyla ilgili hastayı bilgilendirmek, yaşam tarzı değişikliği, eklem koruma teknikleri, kilo vermek için egzersiz ve diyet önerileri gibi eklem koruma teknikleri verilmesi gerekir.”
“Ergoterapistler gereken her şeyi yapmaya hazır”
Ergoteraspist Mehmet Üstünkaya, ‘TRSM’lerden hizmet alan danışanların sosyal profili ve verilen ergoterapi hizmetlerine” değindiği konuşmasında; “Ergoterapist öz bakım ile ilgili çalışmalar yapar; el ve yüz yıkar, banyo yaptırır, tırnak keser, kıyafet değiştirir ve birçok gereksinimi karşılar öte yandan hastaların birçoğu öz bakımını uyarma olmadan yapamaz.” Şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)