Sosyoloji Staj Seminerlerinin İlki Gerçekleştirildi...
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı'nın moderatörlüğünü üstlendiği Sosyoloji Staj Seminerinin konuğu Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Etkinlik Yöneticisi Özlem Gülerler oldu. Sosyoloji öğrencilerine staj ve iş tavsiyelerinde bulunan Gülerler; “Çevrimiçi yapılan birçok şey var. Sosyal medya ile sosyolojiyi birleştirerek kullanın.” dedi.
“Psikolojinin ne olduğu bilinmiyorken ben sosyoloji okudum”
Sosyoloji bölümü hakkında fikirlerini paylaşan Gülerler; “Psikolojinin ne olduğu bilinmiyorken ben sosyoloji okudum. Sosyoloji okuduğum zaman kimse sosyoloji nedir diye bilmiyordu. Ben ne yapacağım, mezun olduğumda ne olacağım diye çok düşündüm. Ama mezun olduktan sonra ve yıllar geçtikçe aslında sosyolojinin çok verimli bir bölüm olduğunu, verimli iş sahalarına sahip olduğunu öğrendim. Tabii ki zamanın da ilerlemesiyle birlikte farkına vardım. Şu anda iyi ki sosyoloji okumuşum diyorum. Ben sosyolojiyi hayatımda farklı farklı yerlerde kullandım.” şeklinde konuştu.
“Üsküdar Üniversitesinde bizim departmanda çalışan öğrenciler çok şanslılar”
Çalıştığı şirketlerden çok faydalandığını dile getiren Gülerler; “Bizim zamanımızda bu kadar çok iş imkânı yoktu. Kişiler üniversiteden mezun olduktan sonra genelde iş deneyimleri olmadıkları için yurt dışına gidiyorlardı. Benim böyle bir imkânım olmadığı için daha çok yarı zamanlı organizasyonlarda çalıştım. O dönemdeki etkinliklerde tabii ki bu şekilde değildi. Üsküdar Üniversitesinde bizim departmanda çalışan öğrenciler çok şanslılar. Okuduğum üniversite devlet üniversitesi olduğu için hiçbir şekilde iş imkânı, staj imkânı yoktu. Ben yarı zamanlı etkinliklerde hosteslik yaparak çeşitli organizasyonlarda katılarak CV’mi biraz doldurmaya başladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra CV’mi üç beş tane şirketle doldurdum. Bu şirketlerin bana çok büyük faydası dokundu.” ifadelerini kullandı.
“Büyük şirketlerde çalışmamın arkasında sosyoloji bölümü var”
Endüstri sosyolojisinden söz eden Gülerler; “2007’de etkinlik ve organizasyon üzerine kendi şirketimi kurdum. Kendi şirketimde aynı şekilde etkinliklere, organizasyonlara, seminerlere devam ettim. Özellikle kendi şirketimde motivasyona yönelik insan kaynakları departmanları da gelişmeye ve büyümeye başladı. O şirketler mali işlerden ya da muhasebe işlemlerinden çıkıp artık çalışanlara yönelik ne tür aktiviteler yapılmalı, çalışanların ne tür mutlulukları sağlanmalı gibi birtakım faaliyetlere geçiş yaptı. Ben sosyoloji içerisinde endüstri sosyolojisi okuduğum için bana çok büyük artıları oldu. Şu anda gündemde olan X, Y, Z kuşaklarının toplumu nasıl etkilediğini, nasıl bir yapılanmaya doğru gittiğini kendi şirketimde de uygulamaya başladım. İnsanların çalışırken verimliliğini ne arttırır, motivasyonlarına etki eden şeyler nelerdir, sadece maddi olanaklar yeterli midir gibi sosyolojik araştırmaların hepsi sosyolojide öğrendiğim istatistik bilgilerdi. Endüstri sosyolojisi, o dönemde elde ettiğim bilgilerin şu anda toplumda nasıl yerleştiğini görebilmemi sağladı. Büyük şirketlerde çalışmamın arkasında sosyoloji bölümü var.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)