Üsküdar Tıptan “Hastalık Modelleri ve Programlı Hücre Ölümü” Etkinliği

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi “Hastalık Modelleri ve Programlı Hücre Ölümü” etkinliği düzenledi. Programın konuğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Matem Tunçdemir oldu. 


Program Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zozan Güleken moderatörlüğünde gerçekleşti.

“Apoptoz programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biri”

Hücre ölümünün nasıl gerçekleştiğine değinen Tunçdemir: “Apoptoz programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir. Apoptozun bir takım moleküler mekanizma genel özellikleri var. Yani Apoptozun gerçekleşmesi için önce ölüm reseptörlerinin aktivasyonunun olması gerekiyor. Bir takım sinyaller aldıktan sonra hücre içerisindeki birtakım üyelerin olaya karışması ve daha sonra mitokondrinin içindeki bir hücrenin serbestleşmesi ve en sonunda DNA aktivasyonu gerekir ki bu nükleer onkolojideki bozulmalara neden olan bir aktivasyon. Peki bunu neleri tetikleyecek? Birtakım çalışmalar devam ederken hücrenin kendi otomatik aktivasyonu ya da çevreden gelen sinyallerle apoptoz başladığı belirtilir. Hücre dışı uyarılara örnek verecek olursak koloni uyarıcı faktörler, nöron büyüme faktörü gibi birtakım büyüme faktörlerinin ortamda azalması, bazı protein ya da virüsler, radyasyon, ilaçlar pozitif uyaranlar arasındadır.” Dedi.

“Kaspazlar apoptozun oluşum sürecinde iki tip olarak üretiliyor”

Hücre ölümünde gerçekleşen kaspazların görevine değinen Tunçdemir; “Kaspazlar apoptozun oluşum sürecinde apoptozu başlatacak sinyalin hücre içi ya da dışında oluşumuna göre iki tip üretilir. Birincisi hücre dışı kaynaklı reseptörler ikincisi hücre içerisinde mitokondri aracılığıyla apoptoz. Bu sinyaller plazmaların aklındaki ölüm reseptörlerini aktive ediyor ve apoptoz süreci başlatıyor. Bunlar reseptördeki yan etkileşimleri yaparak dışarıdan aldığı sinyali içeriye veriyor ve kaspazların aktiflenmesini sağlıyor.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)