Yaşlılık, multidisipliner yaklaşımla ele alındı…

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı Yaşlılar Haftası kapsamında “Yaşlılara Saygı Haftası-Yaşlılığa Genç Bakış” paneli düzenledi. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir, Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kalkandeler Özdin, Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin ile Dr. Öğr. Üyesi İdil Arasan Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde yaşlılık olgusu farklı disiplinlerden yaklaşımlarla ele alındı. Bireylerin toplumsal yaşamdaki yeri ve yaşlanma sürecinin sağlıklı şekilde yönetilmesi etraflıca değerlendirildi. 

Geropsikoloji yaşlılıkta önemli!

Sokrates Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir yaptı. Türkiye’de ve dünyada yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkat çeken Demir, Türkiye’de yaşlı nüfus oranının %10’a ulaştığını söyledi. Birçok ülkenin bu demografik değişime hazırlıksız yakalandığına dikkat çeken ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlı bakımını günümüzde öncelikli bir mesele olarak ele aldığını aktaran Demir, geropsikoloji alanının aktif yaşlanma ve yaşlı bakımı açısından önemini vurguladı. 

Dijitalleşme yaşlı bireyleri edilgenleştiriyor!

Ardından söz alan Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kalkandeler Özdin, ileri yaş grubundaki bireylerin toplumsal yaşamdan dışlanabildiğine dikkat çekti. Dijitalleşmenin yaşlı bireyleri edilgenleştirdiğini kaydeden Özdin, aktif yaşlanmanın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Yaşlılara yönelik olumsuz etiketlemelerin terk edilerek, onların yaşam deneyimlerinden faydalanmanın toplumsal fayda sağlayacağını vurguladı.

Aktif yaşlanma öncelikli hedef olmalı!

Panel kapsamında daha sonra söz alan Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin de yaşlılığın yaşamın başlangıcından itibaren süregelen bir süreç olduğunu belirtti. Yaşlanmanın insan yaşamındaki temel hedeflerden biri olduğunu hatırlatan Keskin, sağlıklı yaşlanmanın yaşlılık belirtilerine uyum sağlamakla mümkün olduğunu aktardı. Kas hastalıkları gibi olumsuz belirtilere karşı doğru beslenmenin ve stresin kontrol altında tutulmasının önemine de değinen Keskin, aktif yaşlanmanın öncelikli hedef olması gerektiğini vurguladı.

Sosyal bağ yaşlılıkta psikolojik dayanıklılığı artırıyor

Son olarak söz alan Dr. Öğr. Üyesi İdil Arasan Doğan da yaşlı bireylerin başka kişilere bağımlılığı arttıkça hassasiyetlerinin de yükseldiğine dikkat çekti. Sosyal destek sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşamında önemli bir yer tutması gerektiğini ifade eden Doğan, sosyal bağların korunmasının yaşlılık sürecindeki psikolojik dayanıklılığı artıracağını söyledi.

Panelin sonunda öğrencilerden Ayşe İsra ve Gaye Durkaya, bu alandaki staj deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak sürece dair gözlemlerini aktardı.

Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi. 

Panel, yaşlılık konusuna dair farkındalık oluşturma ve genç kuşaklarda duyarlılık geliştirme yönünde önemli bir katkı sundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)