Elektronik sigara kullanımının zararları ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57438

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından “Elektronik Sigara (Puff) Kullanımının Zararları ve Bağımlılıkla Mücadele” başlıklı seminer düzenlendi. Düzenlenen seminere Uzm. Psk. Ceyda Şişman konuk oldu. Şişman, bağımlılık ve elektronik sigara kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.  

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke E Blok Sokrates Salonunda gerçekleştirilen seminere fakülte akademisyenleri ve öğrenciler katılım sağladı. 

Uzm. Psk. Ceyda Şişman: “Elektronik sigaralar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir” 

Uzm. Psk. Ceyda Şişman, bağımlılığın prefrontal korteks ve haz merkezi gibi beyin bölgelerini etkileyerek irade üzerinde kontrol kaybına yol açtığını ve dopamin seviyelerindeki değişimlerin bağımlılık döngüsünü tetiklediğini vurguladı. Şişman; “Elektronik sigaralar tütün ürünlerine kıyasla daha güvenli olarak düşünülmesine rağmen, akciğerlerde sıvı birikimi ve solunum sorunları gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Elektronik sigaralar, nikotin içeriği ve cazip aromalarıyla bağımlılığı teşvik ediyor. Kullanıcılar, genellikle merak veya sosyal çevre etkisiyle elektronik sigara kullanmaya başlıyor, ancak kısa sürede nikotin bağımlılığı gelişiyor. Bu durum irade zayıflığı olarak değil, beyinde gelişen bir hastalık olarak ele alınması gerekiyor.” dedi. 

“Çevresel faktörler bağımlılığın oluşumunda önemli bir rol oynuyor”

Bağımlılıkla mücadelede sosyal çevrenin önemine vurgu yapan Şişman; “Aile ve arkadaş çevresi gibi çevresel faktörler bağımlılığın oluşumunda önemli bir rol oynuyor. Sağlıklı bir sosyal çevre bağımlılıkla mücadelede çok etkili oluyor. Sosyal aktiviteler ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak da bağımlılıkla mücadelede yardımcı olabilir. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’nın sigara bırakma hattı gibi destek hizmetlerini kullanabiliriz.” şeklinde konuştu. 

Seminerde, pozitif pekiştirme ve empatik yaklaşımın bağımlı bireylerin desteklenmesindeki rolü vurgulandı. Bireyin irade gücünü artırmak için olumlu bir sosyal çevrenin sağlanması gerektiği de ifade edildi. 

Düzenlenen etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)