Üsküdar, Siber Dayanıklılık Zirvesine ev sahipliği yaptı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56930

Bilgi İletişim Güvenliği, Uyum ve Siber Dayanıklılık Derneği (BİGUS) ile birlikte Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde Siber Dayanıklılık Zirvesi (SDZ'24) gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin katıldığı zirvede siber güvenlik alanında B2B bağlantılar, kişisel ve kurumsal networking fırsatlarından bahsedildi. Siber dayanıklılık gündeminin de ele alındığı zirvede, düzenlenen altı farklı oturumda katılımcılar yeni bakış açıları kazanma fırsatı elde etti. Devletlerin birbirleriyle olan mücadelelerinde sadece konvansiyonel araçların değil, konvansiyonel olmayan araçların da birlikte kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel hibrit savaşların artık zaman içerisinde daha çok yaşanacağını, siber güvenliğin de bu hibrit savaşlarda ne kadar kıymetli ve değerli olduğunun görüleceğini söyledi.  

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda altı farklı oturum şeklinde gerçekleştirilen zirveye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Düzenlenen zirveye alanında uzman isimlerin yanı sıra Mili Teknoloji Geliştirme Genel Müdürlüğü Bilişim ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Murat Yazgan da katılım sağladı.

Açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ve BIGUS Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hacızade gerçekleştirdi. 

Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel: “Siber güvenliğin dijital vatan savunması için ne kadar değerli olduğunu görüyoruz”

Düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, siber güvenliğin milli ve uluslararası öneminden bahsetti. Siber güvenliğin gelecekte öneminin artacağına dikkat çeken Ergüzel; “Bu zirve kapsamında özellikle hibrit saldırıların gündemde olmasından dolayı siber güvenliğin dijital vatan savunması için ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Savunma sanayinde çok önemli gelişmeler sağ olsun ASELSAN'ın ve diğer kamu ortaklığı iştiraklerinin yatırımları ve ürünleriyle savunma sanayinde geldiğimiz nokta ortada. Ancak son iki üç gündür gördüğümüz, gözlemlediğimiz ve fiilen tecrübe ettiğimiz süreçte devletlerin birbirleriyle olan mücadelelerinde sadece konvansiyonel araçların değil, konvansiyonel olmayan araçların da birlikte kullanıldığını görüyoruz. Dolayısıyla burada bu hibrit savaşları artık zaman içerisinde göreceksiniz. Aynı zamanda siber güvenliğin de bu hibrit savaşlarda ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu göreceksiniz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Optimate Solutions’dan Ali Dinçkan, “Siber dayanıklılıkta risk ve uyum yönetimi pratikleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi. 

Sunumdan sonra oturumlar başladı.

Bilişim ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Murat Yazgan da katıldı

BIGUS Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hacızade’nin moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda Dijital Dönüşüm ve Siber Dayanıklılık başlığı altında “Regülasyon ve Uyumluluk: Veri Koruma Yasaları ve Standartlar” konusu ele alındı. İlk oturum konuşmacıları arasında Mili Teknoloji Geliştirme Genel Müdürlüğü Bilişim ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Murat Yazgan, TSE Bilişim Test ve Belgelendirme Daire Başkanı Merve Hatice Karataş, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İdris Doğrul ve Proks Belgelendirme Bilgi Sistemleri Baş Denetçisi Burak Yeşilderya yer aldı.

Siber güvenlik mimarisi ve yazılım uygulama güvenliği ele alındı

Bilgi ve İletişim Güvenliği Uyum Baş Denetçisi Cenk Erim Tezel’in moderarörlüğünü yaptığı ikinci oturumda, Yazılım/Uygulama Güvenliği Siber Dayanıklılık başlığı altında “Siber Güvenlik Mimarisi ve Yazılım Uygulama Güvenliği: Yazılım Savunma Katmanları ve Gereksinimleri” konuşuldu. Oturumda Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. Bilgi Teknolojileri Direktörü, EDİDER YK Üyesi Mehmet Uçansoy, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Buyurman Baykal ve Bilgisayar Mühendisleri Odası Siber Güvenlik Çalışma Grubu Başkanı Savaş Uluçay konuşma gerçekleştirdi.

Dayanıklı gelecek için bilgi güvenliğinden bahsedildi

Savunma Sanayi Akademisi Siber Güvenlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytuğ Boyacı’nın moderatörlüğünü yaptığı üçüncü oturumda Adli Bilişim Siber Dayanıklılık başlığı altında “Dayanıklı Gelecek İçin Bilgi Güvenliği: Adli Bilişimde Riskleri Yönetme Yolları” konusu ele alındı. Oturumda İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dağhan Ersoy, Fordefence Danışmanlıktan Adli Bilişim Uzmanı Emre Çelikkol ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Siber Güvenlik Programı Başkanı Öğr. Gör. İbrahim Gündüzgil konuşmacı olarak yer aldı.

Sıfır güven ve siber dayanıklılık konuşuldu

Teknolojik Grup Başkanı Aykut Seyrek’in moderatörlüğünü yaptığı dördüncü oturumda “Sıfır Güven ve Siber Dayanıklılık” konuşuldu. Siber güvenliğin sürekli değişen sorunlarını yaratıcı ve sistematik bir şekilde çözmek için kritik düşünmenin ele alındığı oturumda, Adeo Cyber Security GRC Takım Lideri F. Filiz Ulvi, Optimate Solutions CEO’su Ali Dinçkan ve BT YÖN Siber Güvenlik Danışmanı Hakan Kantaş konuşmalarını gerçekleştirdi. 

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol: “Kendinizi belli bir oranda riske atıyorsunuz demektir”

Üsküdar Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol dördüncü oturumdan sonra bir sunum gerçekleştirdi. Juice jacking ve Bad USB saldırılarından bahseden Şenol; “Özellikle vapurlarda, toplu taşıma araçlarında, belediye otobüslerinde USB portlar görmüşsünüzdür. Eğer şarj cihazınız yanınızda değilse ama kablonuz yanınızdaysa işte kabloyu bu porta takarak cihazınızı şarj etmek niyetiyle o kabloyu takıyorsunuz. Ancak o USB kortu içinde özel bir düzenek barındırabilir. Bu kendinizi belli bir oranda riske atıyorsunuz demektir. Buna karşılık olarak kendi şarj cihazımızı ve kendi kablomuzu bulundursak daha güvenli hale geliriz.” dedi.

Yeni nesil siber tehditler ve eğilimlere değinildi

İtibar Yönetimi Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Samast’ın moderatörlüğünü yaptığı beşinci oturumda “Yeni Nesil Siber Tehditler ve Eğilimler” konusuna değinildi. Oturumda Marmara Üniversitesi Siber Güvenlik ABD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Yüce, RSU Bilişim ve Danışmanlık Ortağı Yıldız Balatürk Erkan ve CISSP-CMMI-Bilgi ve Siber Güvenlik Danışmanı, Blockchain Gürhan Özdemir yer aldı. 

Sivil havacılık sektöründe siber dayanıklılığa dikkat çekildi

Son oturumun moderatörlüğünü ise Fordefence Bilişim Kıdemli Dijital Adli Bilişim Uzmanı Emre Çelikkol yaptı. Sivil Havacılık Sektörü Siber Dayanıklılık başlığı altında “Havacılık Endüstrisinde Veri Güvenliği: Uçuş Bilgileri ve Yolcu Verilerinin Korunması” konusu ele alındı. Havacılık sektöründe siber güvenliğin öneminin anlatıldığı oturumda ISG Havalimanı Bilgi İşlem ve Otomasyon Direktörü İsmihan Baysal Anderson, Tailwind Havacılık Siber Güvenlik Yöneticisi Enes Yıldızhan, YDA Dalaman Havalimanı Bilgi Güvenliği Yöneticisi Volkan Vural ve THY Bilgi Güvenliği Yöneticisi Okan Aktaş konuşma gerçekleştirdi.

Oturumların sonlanmasının ardından tüm konuşmacılara plaket takdim edildi ve öğrencilere “Siber Güvenlik-Türkiye’nin Siber Gücü ve Dünyadan Örnekler” adlı kitap hediye edildi.

Zirve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)