‘Tıbbi Sekreter’ Nerelerde Çalışabilir?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan 2 yıllık ön lisans eğitimi veren bir program. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı, öğrencilerin sıkça tercih ettiği revaçta olan programlar arasında yer alıyor. Programından mezun olan öğrencilere “Tıbbi Sekreter” unvanı veriliyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı nedir?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında, sağlık kurum ve kuruluşlarının gereksinim duyduğu Tıp ve Sağlık teknolojisinin çeşitli dallarında bilimsel araştırmalardan elde edilen bulguların derlenmesi, düzenlenmesi ve hizmete sunulması amacına yönelik ve hastanın randevu hizmetlerini düzenleme, kabul işlemlerini yapma, hastayı kurumun işleyişi ve tıbbi hizmetler konusunda bilgilendirme, hastaya ait kayıtları tutma, idari ve tıbbi ünitelerdeki haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütme işlerini yapacak meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı kimler tercih etmeli?

Programı tercih edecek adayların sağlık sektörüne meraklı, iletişim ve insan ilişkilerinin güçlü olması gerekiyor. Ayrıca adayların; sorumluluk sahibi, anlayışlı, dikkatli, özverili ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, kültürel birikime ve iletişime sahip, teknolojik araç ve gereçleri kullanabilen, insan sağlığına önem veren kişiler olması gerekiyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında alınan dersler nelerdir?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında öğrencilere, Tıbbi Terminoloji, Sağlık İstatistiği, Güzel Konuşma ve Diksiyon, Sağlık Kurumlarında İletişim, Tıbbi Sekreterlik, Yazışma Teknikleri, Genel Sağlık Bilgisi, Klavye ve Daktilografi Teknikleri, Tıp Kütüphaneciliği ve Arşiv Bilgisi, İlk Yardım, Hastane Yönetimi ve Organizasyonu, Toplam Kalite Yönetimi, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler ve Sağlık Mevzuatı dersleri veriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı okuyan öğrenciler müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması ile edindikleri teorik bilgi ve uygulamaları sektörel alanda da uygulayarak deneyim kazanıyor böylelikle sektöre hazır hale geliyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programının çalışma alanları nerelerdir?

Programdan mezun olan Tıbbi Sekreterler Kamu ve özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde, hasta kayıt ve kabulde, insan kaynakları birimlerinde, merkezi tıbbi arşiv hizmetlerinde görev alabiliyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi bölümüne geçiş yapabiliyor.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programının özel koşulu var mı?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında özel koşul bulunmuyor. Adayların, TYT’de yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı öğrencisi Hüseyin Er, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)