Büyükleri Görüntülü Arayın, Yemek Tarifi Sorup Oyalayın
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 küresel salgını nedeniyle karantina uygulamaları devam ediyor. Bu sene Ramazan ayının havaların iyice ısındığı bu güzel bahar aylarına denk gelmesi ile 'evde kalmak' biraz zor görünse de toplu iftarlardan kaçınmak şart. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evde zaman geçirdiğimiz bu günlerde her yaş grubu için önemli tavsiyelerde bulundu…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Sosyal izolasyon var, psikolojik izolasyon yok: Kişi, karantina uygularken sosyal mesafeyi korumalı ama insanlarla olan bağını koparmamalı. O nedenle 'Sosyal izolasyon var ama psikolojik izolasyon yok' diyoruz. Sosyal mesafeyi açalım ama ruhsal mesafeyi azaltalım. Sokağa çıkma yasağı uygulanan büyüklerimiz sık sık ve mümkünse görüntülü olarak aranmalıdır. Hal hatır sormanın yanı sıra yemek tarifi istemek bile onların mutlu olmasını ve iyi hissetmesini sağlar. Bu görüşmeler onlara enerji verir" dedi.
Çocuklara karşı pozitif olun
Aile büyüklerini sık sık arayın: Bu dönemde sokağa çıkma yasağı uygulanan büyüklerimiz, çocukları ve torunları tarafından sık sık aranmalıdır. Sosyal izolasyona rağmen psikolojik yakınlık ihmal edilmemelidir. Görüntülü arama yapılabilir. Bu görüşmeler o yorgun ruhlara ilaç gibi gelir, enerji verir. Hal hatır sormanın yanı sıra ileri yaşın en çok hoşuna giden şey tecrübesinden faydalanılmasıdır. Büyüklerimizden yemek tarifi istemek bile onların mutlu olmasını ve iyi hissetmesini sağlayacaktır. İleri yaştaki insanların en büyük ihtiyacı, kendisine ihtiyaç duyulduğunu hissetmesidir.Çocuklar bugünleri güzelliklerle anabilir: Çocuklarla iletişimde önemli olan pozitif disiplindir. Negatif disiplinde baskı, korkutma, azarlama ve tehdit yöntemi kullanılır. Pozitif disiplinde ise çocuğun yaptığı iyi davranışların öne çıkarılarak takdir edilmesi vardır. Pozitif disiplinde övgü ve onay sözcükleri ile çocuğun davranışları düzeltilmeye çalışılır. Bu tarz iletişim anne, baba ve çocuk arasındaki iletişimi daha güçlü hale getiriyor. Çocuğun hayata daha olumlu bakması, özgüven sahibi olması, girişimci olmasını sağlıyor. Bunları uygulayabilirsek, çocuklar bu koronavirüs günlerini gelecekte güzel günler olarak hatırlar. Bardağın dolu tarafını görmek öğretilmeli: Ailede her şeyden şikayet eden, yakınan bir tip varsa, onun negatif enerjisi diğer insanların enerjisini de alır. Bu tarz kişileri düzeltmek yerine sıradan ve küçük şeylerle mutlu olmasını sağlayabiliriz. Yani bardağın boş tarafını değil dolu tarafını görmeyi öğretmek gerekir.
Evde oyun alanı oluşturun
0-6 yaş grupları arasındaki çocukların en ciddi işi oyundur. Dışarı çıkamayan çocuklar için evde oyun alanı oluşturulmalıdır. Evde futbol oynanmaz ama ailecek yapılabilecek birçok oyun vardır. Oyun alanlarının oluşturulması, çocuğun yaş gruplarına göre değişir. Eğer evde evcil hayvan varsa, onlar da çocuğa yol arkadaşı olur.KAYNAK: SABAH
Haberin linki: https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/05/08/buyukleri-goruntulu-arayin-yemek-tarifi-sorup-oyalayin