Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programı neden önemli?

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programı, aday öğrencilerin ilgi gösterdiği programlar arasında yer alıyor. Korunmaya muhtaç durumda olan çocukların hemen hemen her anında yanında olacak, hem sosyal hem de manevi açıdan destek sağlayacak profesyoneller yetiştirmeyi hedefliyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programı nedir?


Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programında belli sebeplerden dolayı devlet koruması altına alınan çocukların çocuk evleri, esirgeme kurumları, sevgi evleri ve çocuk destek merkezleri gibi kurumlarda çocuğun korunması ve bakımına yönelik hizmet verecek profesyonel bireyler yetiştirmek amaçlanıyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programını kimler tercih etmeli?


Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programını tercih edecek adayların, iletişim becerileri ve insan ilişkileri güçlü, güler yüzlü, çocukları seven, özverili, grup ve bireysel çalışmaya yatkın, empati kurabilen, çocuklarla vakit geçirmeyi seven ve onların davranışlarını anlayabilen, sorumluluk sahibi,  özellikle sabırlı ve şefkatli kişiler olmaları gerekiyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programında alınan dersler neler?


Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programında öğrencilere teorik ve uygulamalı birçok ders veriliyor. Öğrenciler, “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gelişimi, Çocuk ve İletişim, Sosyal Hizmete Giriş, Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitim, Çocuk Psikolojisi ve Ruh Sağlığı, Kanunla İhtilafa Düşen Çocuklar, Çocuk Beslenmesi, Çocuk Edebiyatı ve Medya, İlk Yardım, Çocuk Hakları ve Hukuku Çocuk İhmali ve İstismarı, Çocuk ve Oyun” gibi teorik ve uygulamalı dersler görüyor.

Üsküdar ÜniversitesiSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programını okuyan öğrenciler aldıkları profesyonel eğitimi müfredatta bulunan zorunlu yaz stajı sayesinde uygulama imkânı elde ediyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programı mezunlarının çalışma alanları neler?


Programdan mezun olan öğrenciler Aile Çalışma ve Hizmetler Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu ve özel sosyal hizmet kurumlarında, sağlık kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum örgütlerinde çalışabiliyor. Bunun yanı sıra uluslararası organizasyonlarda ve gönüllü yardım kuruluşlarında yönetici, bakım uzmanı gibi pozisyonlarda iş imkânı buluyor.

Ayrıca 2 yıllık Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programını kazanan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Sosyal Hizmet bölümlerine geçiş yapabiliyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programının özel koşulu var mı?


Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programında herhangi bir özel koşul aranmıyor. Adayların, TYT’ de 150 barajını geçmeleri gerek.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programı öğrencisi Feyza Yukarıgöz, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)