Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programını kimler tercih etmeli?



Üniversitelerin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Hizmetleri programı, bakıma muhtaç kişilere evde ya da tedavi edildiği kurumda hayata devam edebilmesi için gerekli koşulları sağlayan kişiler yetiştirmeyi amaçlıyor. Bölümden mezun olan öğrencilere “Sağlık Teknikeri” unvanı veriliyor.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu nedir?

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programında, bakıma muhtaç; yaşlı ve engelli bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamada, alışkanlıklarını ortaya çıkarmada, iletişim ile ilgili sıkıntılarını çözmede, kendi bedenine karşı hem koruyucu hem de duyarlı olmalarında, hayata tutunmalarında, gelecek kaygılarını gidermede, boş zamanlarını verimli hale getirmede ve toplumsal yaşama uyum sağlamada gerekli her türlü desteği sağlayacak, sağlık teknikerleri yetiştiriliyor.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programını kimler tercih etmeli?

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programı, insan ilişkileri güçlü, iletişim becerileri kuvvetli, empati kurabilen, sabırlı, anlayışlı, güler yüzlü, hoş görülü adayların tercih edebileceği bir program.



Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programında alınan dersler nelerdir?

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programının ilk yılında öğrencilere hastaların bedensel ve ruhsal yapısını anlamak için Temel Anatomi ve Fizyoloji, Gelişim Psikolojisi, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Engelli Hakları ve Sosyal Hizmet, Ergoterapi Yaklaşımları, Fiziksel Engellilerin Rehabilitasyonu, Görme, İşitme ve Konuşma Engellilerin Rehabilitasyonu gibi dersler veriliyor. Bunun yanında Engelli Bireylerin Gelişimi ve Özel Eğitimi dersi de uygulamalı olarak öğrencilere okutuluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programında öğrencilere teorik eğitimin yanı sıra uygulama imkânı da sunuluyor. Öğrenciler edindikleri bilgileri yaz stajı ile uygulama olanağı buluyor.



Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programı mezunları nerelerde çalışıyor?

Engelli bakım teknikerleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı resmi ve özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, temel sağlık hizmeti veren tıp merkezleri ve polikliniklerde, huzurevlerinde, hastanelerde, çeşitli kurumların revirlerinde ya da engelli bireylerin evlerinde hizmet sunabiliyorlar.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programında okuyan ön lisans öğrencileri, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Özel Eğitim Öğretmenliği lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilirler.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programının özel koşulu var mı?

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programında herhangi bir özel koşul aranmıyor. Adayların, TYT’ de 150 barajını geçmeleri gerek.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)