“Cinsel Saldırıda Delil Toplama ve Delil Güvenliği Eğitici Eğitimi” düzenlendi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48184

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü ile Sağlık Bakanlığı tarafından ortak yürütülen “Cinsel Saldırıda Delil Toplama ve Delil Güvenliği Eğitici Eğitimi” düzenlendi. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevli kadın-doğum uzmanı hekimlerin katılımıyla bu yıl 11-12-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans Salonunda gerçekleşti. Düzenlenen eğitimde 62 kişi sunum yaptı.  

Düzenlenen etkinliğe, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Adli Bilimler Bölüm Başkan Yardımcısı, Adli Bilimler Uzmanı Dr. Tuğba Ünsal Sapan ile çok sayıda adli bilimci eğitimci olarak katılım sağladı. 

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Cinsel şiddet ciddi bir halk sağlığı sorunudur…”

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevli kadın-doğum uzmanı hekimlerin katıldığı eğitimde Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Ülkemizde önemli bir fark yaratmak zorundayız. Umarım verdiğimiz mesajlar geniş kitlelere ulaşır. Bu konuda çok uzun yıllardır çalışıyoruz. Cinsel saldırı ciddi bir suç ve milyonlarca kişiyi etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre her üç kadından biri yaşamı boyunca cinsel şiddetle karşılaşıyor. Bu sadece kadınların karşılaştığı bir durum değil erkeklerin, erkek çocukların da karşılaştığı çok ciddi bir travma. Ancak istatistiklerde sayılar hep kadınlar üzerinden veriliyor. Cinsel şiddet ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ne yazık ki mağdurların sadece yüzde 14’ü polise başvuruyor…” ifadelerini kullandı.

“Bildirim düşük çünkü mağdur suçlanıyor…”

Türkiye’de cinsel saldırıya maruz kalan mağdurların saldırıyı bildirme oranının düşük olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Cinsel saldırıyı bildirme oranına bakıldığı zaman Türkiye bu konuda düşük bir karneye sahip. Yani bildirim düşük çünkü bir anlamda mağdur suçlanıyor. ‘Öyle giyinmeseydi, oraya gitmeseydi, bununla beraber olmasaydı…vs.’ şeklinde mağdur suçlanıyor. Aile içinde dışlandığı hatta öldürüldüğü için bildirme oranının düşük olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde olan birçok dünya ülkesi var. Bildirinin düşüklüğünde öncelikli olarak kültürel normların onları engellediğini görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“Başarı, olay yeri incelemenin düzgün yapılmasına bağlıdır.”

Saldırganın kim olduğunun bulunması için olay yeri incelemenin çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Bir olay yeri iyi incelenmediği takdirde, bu ne olursa olsun hırsızlıktan, adam öldürmeye hangi suç tipi olursa olsun başarı sadece olay yeri incelemenin düzgün yapılmasına bağlıdır. Bedenler de bir olay yeridir. Bu bir genetik analizdir. Biyolojik örnek toplanmasının şart olmasının nedeni önünde sonunda bir genetik analiz yaparak bununla yüzde yüze yakın bir doğrulukla saldırganın kim olduğu hakkında bir fikir elde etme hedefindeyiz.” dedi. 

Katılım bu yıl da yoğun oldu…

Verilen eğitim katılımcılar tarafından bu yıl da yoğun ilgi ile takip edildi. 

Etkinlikte katılımcılara cinsel saldırıda hukuki boyutlar, cezai yaptırımlar, hekimlerin yapması gerekenler ve güvenli delil toplama süreci anlatıldı.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)