Bir insan neden şizofren olur?



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Psikoloji Kulübü “Vaka Sohbetleri 1: Şizofreni Hakkında Farkındalık”  etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mahir Yeşildal oldu.
Merkez Yerleşke Kuleli Salonunda düzenlenen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“Psikoloji öğrencileri artık klinik psikolojiyi de okumak ve bilmek zorunda” 

Günümüzde psikoloji okuyan öğrencilerin dezavantajlı olduğunu söyleyen Yeşildal, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Yeşildal “Artık psikoloji öğrencileri klinik psikolojiyi de okumak ve bilmek zorundalar. Öğrenciler 4’üncü sınıfa gelmelerine rağmen hiç hasta görmüyorlar bu onlar için büyük bir dezavantaj” dedi.



“Şizofreni bir beyin hastalığıdır”

Yeşildal, şizofreni hastalığının nedeni olarak çok eski zamanlardan beri doğaüstü varlıkların gösterildiğini ve şizofreninin bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Şizofreninin insanlarda görülme olasılığının ortalama %1 civarında olduğunu dile getiren Yeşildal, erkeklerde şizofreni hastalığının kadınlara göre daha erken yaşlarda başladığını ifade etti.

Bir insan neden şizofren olur?

İnsanların neden şizofren olduğuna değinen Yeşildal, hastalığın genetik olma ihtimali ile ilgili bilgi verdi. Yeşildal “Şizofreni hastalarının ailelerinde şizofreni görülme riski daha yüksektir. Tek yumurta ikizi kardeşlerde bu oran %50 iken, anne veya babadan herhangi birinin şizofreni hastası olmasından dolayı bu hastalığın çocukta görülme oranı ’tür” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Mahir Yeşildal şizofreni hastalığının bir diğer nedeninin çevresel etkenler olabileceğini de söyledi.

Sunumunun ardından Yeşildal öğrencilerin sorularını da cevapladı.

Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)