Wikimedia Summit Zirvesine Türkiye’den katılan tek temsilci Üsküdar’dan…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45155

Üsküdar Üniversitesi Dijital Teknolojiler ve Yazılım Daire Başkanı, Türk Dilleri Kullanıcı Grubunun kurucusu Hakan Özdemir, Wikimedia Vakfı’nın düzenlediği ‘Wikimedia Summit 2024’ etkinliğine katıldı. Düzenlenen etkinliğe Türk Dilleri Kullanıcıları Grubu adına katılım sağlayan Özdemir, Türkiye'den etkinliğe katılan tek temsilci oldu.  Etkinlik, dünyanın dört bir yanından gelen Wikimedia projelerine gönüllü katkı sağlayanları ve bu projelerin uzmanlarını bir araya getirdi. İnternet üzerinden herkesin erişebileceği açık bilgi kaynaklarının nasıl geliştirileceği ve sürdürülebilirliğinin tartışıldığı zirvede Özdemir görüşlerini aktardı. 

Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen etkinliğe Wikimedia Topluluğu Türk Dilleri Kullanıcı Grubunun kurucusu, Üsküdar Üniversitesi Dijital Teknolojiler ve Yazılım Daire Başkanı Hakan Özdemir de katılım sağladı.

“Kültürel mirasımızı dijital ortamda koruma konusunda beni daha da motive etti”

Wikimedia Summit’in kültürlerarası iş birliğini teşvik ettiğine ve bilgiye erişimi genişletmek için faydalı bir platform olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Dijital Teknolojiler ve Yazılım Daire Başkanı Hakan Özdemir; “Burada Türkçe dahil çeşitli dillerde Wikimedia projelerine daha fazla katkı sağlanması ve bu dillerdeki içeriklerin çeşitlendirilmesi için yoğun tartışmalar yürüttük. Bu etkinlik, bilgiye erişimi kolaylaştırma ve kültürel mirasımızı dijital ortamda koruma konusunda beni daha da motive etti. Türkiye olarak, Üsküdar Üniversitesi olarak bu tür global etkinliklere katılarak bilgiye evrensel erişimi desteklemenin önemini bir kez daha görmüş olduk ve bu sürece katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.  

Özdemir, Türkiye’den katılan tek temsilci oldu…

Düzenlenen zirveye Türkiye’den katılan tek temsilci olan Özdemir; “Etkinliğin en önemli gündem maddelerinden biri, Wikimedia Vakfının yönetim ilkelerini ve kurallarını belirleyen ‘Movement Charter’ adlı tüzük taslağı üzerine yapılan tartışmalardı. Türkiye’den bu zirveye katılan tek temsilci olarak, bu taslağa kendi bakış açımı sunarak belgenin daha zengin ve kapsayıcı hale gelmesine katkı sağladım. Bu farklı diller ve kültürlerden gelen toplulukların ihtiyaç ve önerilerini daha iyi anlamamıza olanak tanıdı.” şeklinde konuştu. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)