Yürüyüş yapmak beyni ve zihni olumlu etkiliyor…
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü, Genç Kızılay Kulübü ve Türk Kızılay Kadın Kadıköy Teşkilatı iş birliğinde “Zor Zamanlarda Psikolojik Sağlamlık” başlıklı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Klinik Psikolog-Psikoterapist Melike Büşra Hacıoğlu katılım sağladı. Her gün 20-30 dakika yürüyüş yapmanın etkisine dikkat çeken Hacıoğlu; “Bu durum hem bedeni hem de zihni toparlayan bir etken olarak görünüyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Beylerbeyi Konferans Salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını SHMYO İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan gerçekleştirdi.
Zor zamanlar güzel insanlar tanıtır…
Dünyanın her yerinde zor zamanlar geçiren kişilerin bulunduğunu belirten SHMYO İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan; “Niye zor zamanlarda psikolojik sağlamlık dedik? Şimdi zor zamanlardan geçiyoruz. Geçtiğimiz sene çok ciddi bir şekilde ülkece zor zamanlardan geçtik. Dünyada savaşları ve zulümleri görüyoruz, onları izliyoruz ve herkesin kendi döneminde de yaşadığı dönemsel zor zamanları var. Bu süreçlerle nasıl başa çıkarız? Yanlış şekilde başa çıkma, yanlış şekilde yönetme süreçleri de oluyor. Bu sebepten bu konuyu seçtik. Bir de geçen sene bu zor süreçlerde Kızılay’da gönüllüydük. Onun vasıtasıyla birtakım etkinliklerde bulunduk. Deprem sürecinde Kadıköy Kızılay olarak bir depo yaptık. O depoda bizim öğrencilerimiz ve arkadaşlar hep beraber gönüllü olarak gece gündüz demeden canla başla çalıştılar. Zor zamanlar güzel insanlar tanıtır derler. Biz de o zamanlarda güzel bağlar kurduk.” dedi.
Hacıoğlu: “Psikolojik sağlamlık dediğimiz şey kısaca kendini toparlayabilme gücü”
Zor zamanların sadece kötü sebeplerden olmadığını aktaran Klinik Psikolog Melike Büşra Hacıoğlu; “Zor zamanlar deyince kötü şeylerden bahsediyoruz ama bazen olumlu şeyler de yanında zor zamanlar getirebiliyor. Mesela bir iş değiştiriyoruz terfi aldınız diyelim. Bu bakıldığında iyi bir durum ama bir adaptasyon gerektiriyor. Dolayısıyla bu da bir zorluğu beraberinde getirebiliyor ya da evlilik, yuva kurmak istediğimiz bir durumken bu da bir zorluğu getirebiliyor. Savaşlar, pandemiler vs. bunlarda şahit olduğumuz gücümüzün yetmediği zor durumlar olabiliyor. Psikolojik sağlamlık dediğimiz şey kısaca kendini toparlayabilme gücüdür. Olumlu veya olumsuz kişinin iyi olma halini etkileyen tüm durumlar için geçerlidir.” ifadelerini kullandı.
“Deprem sırasında yapılan yardımlarla biz de yaşadığımızı hissettik”
Yaşanan Maraş depreminin çıktılarından bahseden Hacıoğlu; “Deprem bir anlamda bizi birleştirdi. Çok fazla ayrılmış hale gelmiştik. Hepimiz bir suyun içinde damla oluşturmaya çalışıyoruz. Bir hareketlilik oluşturmaya çalışıyoruz. Deprem sırasında yapılan yardımlarla biz de yaşadığımızı hissettik. Bizim küçük olarak gördüğümüz yardımlar orada büyük etkiler yaratıyordu.” şeklinde konuştu.
“Yürüyüş, beyni ve zihni toparlamada oldukça etkili”
Zor zamanların üstesinden gelmenin çeşitli yolları olduğunu söyleyen Hacıoğlu; “Zaman yönetimi yapmak insanı çok güçlendiren bir şey olabiliyor. Yaşamınızı planlamak, neye ne kadar zaman ayırdığınızı bilmek, olumsuzlukları takip etmek, harekete geçip bir şeyler yapmak bu bazen belki ders çalışmak belki işe gitmek belki yeni bir şey üretmek. Yürüyüş beyni ve zihni toparlamada oldukça etkili. Psikolojik olarak bizi olumlu etkiliyor. Hem psikiyatrik durumlar için hem de fiziksel durumlar için hepsinde ortaya çıkan tek bir nokta var hatta Alzheimer’da tek geçerli faktör olduğunu gözüküyor. Her gün 20-30 dakika yürüyüş yapmanın inanılmaz bir etkisi olduğu söyleniyor. Bu durum hem bedeni hem de zihni toparlayan bir etken olarak görünüyor.” dedi.
Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)