“Al-Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme” paneli alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşti

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45125

Clark Üniversitesi tarafından düzenlenen “El-Mizan’ın Yapısını ve Mesajını Ortaya Çıkarmak: Yeryüzü İçin Bir Antlaşma” paneli çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Gezegene karşı sorumluluk ve koruma konusunda küresel bir tartışma olan “Al-Mizan: Dünya ile Bir Sözleşme” çalışmasının meydana geliş sürecinin ve eserin içerdiği güçlü çevresel mesajın konuşulduğu panele Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir katılım sağladı. El-Mizan’ın inceliklerini, sürdürülebilirlik ve sosyal adalet açısından taşıdığı derin anlamların ele alındığı etkinlik, saygın uzmanları ve ilgili dinleyicileri bir araya getirdi. 

Düzenlenen panele, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Dünya İçin İnanç Girişimi Kurucusu ve Direktörü Dr. Iyad Abu Moghli, Yaban Hayatı Lideri ve Çevre Eğitimcisi Aishah Abdallah, İslami Ekoloji ve Çevre Bilimleri Vakfı (IFEES/EcoIslam) Direktörü Kamran Shezad, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İslami Ekoloji ve Çevre Bilimleri Vakfı Kurucusu Fazlun Khalid, Ekolojik Planlamacı ve IUCN Dünya Korunan Alanlar ve Çevre Hukuku Komisyonları Üyesi Othman Llewellyn, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi İslami Çalışmalar Fakültesi İslam ve Küresel İlişkiler Programı Program Koordinatörü Dr. M. Evren Tok katılım sağladı. 

Panelin moderatörlüğünü ise Sürdürülebilirlik ve Sosyal Adalet Profesörü ve Clark Üniversitesi Entegrasyon ve Aidiyet Merkezi Eşbaşkanı Anita Fábos yaptı.  

Panelde, ortak eylem ihtiyacının dini ve ruhani toplulukların çağımızın çevresel zorluklarını ele almadaki kritik rolüne dikkat çekildi. Al-Mizan’ın çevresel aktivizm ile dini pratikler arasında köprü kurmadaki önemine vurgu yapıldı.  

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “İnsan denge ile yaratılmış olan yaratılıştan sorumludur”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, insanın yeryüzü halifesi olması kavramına dikkat çekti. Bu rolün arkasındaki felsefi mantık hakkında konuşan Özdemir; “Halife kavramı, bu belgenin anahtar kavramlarından biridir. Bu kavram tarihsel olarak daha çok siyasi anlamda anlaşılıyor. Halife, Müslüman ülkeyi adil bir şekilde yöneten liderlerin, yani Hz. Peygamberin haleflerinin yerini alan Müslümanların lideri anlamına geliyor. Biz Kur’an ışığında, bütüncül bir yorumla her bir Müslümanın, her bir insanın Halife olduğu anlamına gelen yeni bir tanım ortaya koyduk. Buna göre insan mizan, denge, amaç, anlam ile yaratılmış olan yaratılıştan sorumludur.” ifadelerini kullandı. 

“Kainattaki tüm güzellikler Allah’ın güzelliğinin yansımalarıdır”

İnsanın yeryüzü halifesi olmasının Al-Mizan Sözleşmesi kapsamında çevre etiği yaklaşımına nasıl rehberlik ettiğinden bahseden Prof. Dr. İbrahim Özdemir; “Kur’an-ın ilk ayeti Hz. Peygamberi ve onun aracılığıyla tüm insanlığı doğayı ve evrenin kitabını okumaya davet eder. Kur’an, denge, mizan, ölçü, amaç ve güzellikle yaratılmış yeni bir tabiat tasavvuru sunar. Kainattaki tüm güzellikler Allah'ın güzelliğinin yansımalarıdır. Tabiat, tıpkı bir ayna gibi Allah'ın güzelliğini yansıtır. Önce yaratılıştaki bu denge ve amacı anlamamız, sonra da Allah yarattığı ve yaşattığı için ona özen göstermemiz gerekir. Dolayısıyla yaratılışı önemsemek, ona saygı duymak ve onu korumak, ahlaki bir sorumluluk hissetmek her bir Müslümanın ve aynı zamanda her insanın görevidir.” şeklinde konuştu. 

“Ahlaki sorumluluğun yerine getirilmesi ahlaki bir zorunluluktur”

Her bireyin çevresinden sorumlu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir; “Yaratılışı önemsemekten sadece liderler sorumlu değildir, hepimiz sorumluyuz. Liderleri de seçtiğimiz için sorumlu tutuyoruz. Onlarla iletişim kuruyoruz. Ancak her şeyden önce bir insan olarak, bir birey olarak bende çevremden sorumluyum. Yani soluduğumuz havadan, içtiğimiz sudan, kullandığımız topraktan, her şeyden sorumluyuz. Her şey diğer her şeyle bağlantılıdır. Bu nedenle her bir Müslümanın kendisini bir halife olarak hissetmesi, yani yaratılan her bir varlığa karşı ahlaki sorumluluğunu yerine getirmesi ahlaki bir zorunluluktur. Bu bir vekilliktir. Biz tabiatın efendisi değiliz; tabiatı istediğimiz gibi kullanamayız. Alçakgönüllü olmak zorundayız. Alçakgönüllülük El-Mizan’ın bir başka anahtar kavramıdır; Allah’ın yarattıkları karşısında alçakgönüllü olmak…” dedi. 

“Üsküdar Üniversitesinin sunduğu yüz akı bir belge…” 

Prof. Dr. İbrahim Özdemir konuşmasının sonunda başta Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan olmak üzere, Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu, Medya PR Birim Yöneticisi Şaban Özdemir, Öğr. Gör. Bülent Tellan, Ali Açıkgenç ve Fatma Özten olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Mizan: Dünya ile bir Sözleşme” Üsküdar Üniversitesinin Türkiye Yükseköğretim Camiasına ve kamuoyuna sunduğu yüz akı bir belgedir. Temennim gereken ilgiyi hakkeder.” dedi.

Daha fazla bilgi için:

Al-Mizan:
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)