Drone ile Sahada Risk Analizi mümkün…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44671

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 66 dönem etkinliği gerçekleştirildi. Düzenlenen programa Drone Pilotu Levent Oktay katılım sağladı. Oktay, drone sayesinde doğru analizler yapılarak olası facialara engel olunabildiğine dikkat çekti. Drone çekimlerinden önce saha analizlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Oktay, verilen bilgilerin analiz edilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının bilgili olmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Oktay, bu işe gönül vermeleri gerektiğini söyledi. 

Çevrimiçi gerçekleşen etkinlikte Drone Pilotu Levent Oktay “Drone ile Saha Risk Analizi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 

Düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yöneticisi Bengisu Altınten gerçekleştirdi. Etkinliğe İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ve ÜSGÜMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan da katılım sağladı.

Levent Oktay: “Doğru analizlerle faciaya engel olunabiliyor…”

Drone’nun saha analizlerinde nerelerde kullanıldığına dair önemli bilgilendirmede bulunan Levent Oktay; “Droneler, altındaki kameralar sayesinde güneş panellerini denetlemede, petrol ve rafinelerin işletimlerinin risk analizinde, rüzgâr santrallerinde, maden sahalarında ve inşaat sektöründe kullanılıyor. Örneğin bir maden sahasında veriler toplandıktan sonra burada Drone ile çeşitli değişikliklere bakabiliyorsunuz. Elimizdeki haritayla buradan ne kadar hafriyat çıkacağını hesaplatabiliyorsunuz. Maden sahalarında delme, patlatma çalışmalarından önce de bakılabiliyor. Orada bir patlatma olduğu zaman bir öncekine göre bir kayma veya bir çatlak olduysa bunları doğru analiz edip ilerde doğru kararlar verip bir faciaya engel olunabiliyor. Önceki görüntü ile sonraki görüntü arasında bir kayma varsa ona göre önlem alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının bilgili olmaları gerekiyor”

Drone çekimlerinden önce saha analizlerinin çok önemli olduğunun altını çizen Oktay; “Drone pilotu çekimleri yapıyor ama iyi bir ekiple de bunu analiz etmek gerekiyor. En çok sevdiğimiz kısım bir olay olmadan önce drone ile tehlikeyi fark etmek bunu da iyi bir analizcinin bakması gerekiyor. Maden sahası, petrol sahası ayrı bir konu hepsinin kendilerine özgü bilgilerine ihtiyacımız var. Bizim verdiğimiz bilgileri analiz etmeleri için İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının bilgili olmaları gerekiyor.” dedi.

“Gençler bu alanda ilerlemek istiyorsa bu işe gönül vermeleri gerekiyor”

Drone alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilere tavsiyede bulunan Drone Pilotu Levent Oktay; “Gençler bu alanda ilerlemek istiyorsa bu işe gönül vermeleri gerekiyor. Devamlı pratik yaparak kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Fotoğraf çeken küçük droneler ile pratik yapabilirler. Sahada, boş alanlarda bol bol pratik yapmalılar. Drone hangi amaçla kullanıldığını araştırmaları özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği yetkilerinin sadece çalıştığı yerle ilgili değil, kendilerini daha da geliştirip bu çıkan veride analiz edip geliştirmeleri gerekiyor. Başkasının çektiği verileri analiz etmeleri gerekiyor bu çok önemli. Yorum yapmayı bilmedikten sonra çekmeyi de yapamazlar fabrikada nereye bakmasını bilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

Çevimiçi gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)