Podcast sizden zaman almaz aksine zaman kazandırır…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43499

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından ‘Podcast Yayıncılığı’ etkinliği gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören etkinliğe Podcaster App Kurucusu, Podcast Yayıncısı ve Girişimci Rıfat Özcan konuk oldu. Özcan, Podcast yayıncılığının dünü, bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans salonunda düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Arş. Gör. Dr. Sadettin Demirel gerçekleştirdi. Etkinliğe İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da katıldı.

Aslında insanların podcast dinlemek istediğine ama kendi alanına yönelik ne dinlemek istediğine karar veremediğine dikkat çeken Rıfat Özcan öğrencilere bilgilendirmelerde bulundu.

“Podcast kelimesi yabancı ama tüketimi yabancı değil”

Podcast dinleyici profilindeki yükselişin geleceğe umut vadettiğinden bahseden Podcaster App Kurucusu, Podcast Yayıncısı ve Girişimci Rıfat Özcan; “Podcast aslında zamanımızı verimli hale getirebileceğimiz bir fırsat sağlıyor. İnsanların başka işlerle ilgilenirken de Podcast dinlediğini söyleyebiliriz. Örneğin yoldayken, toplu taşımadayken, spor yaparken Podcast dinleyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda da Podcast sizden zaman almaz, aksine zaman kazandırır. Tabii ki bazı Podcastler hariç. Aslında Podcast tüketimi çok yabancı olmadığımız bir tüketim çünkü biz televizyonları da evde ses olsun mantığıyla Podcast gibi tüketiyoruz. Podcast kelimesi aslında bize yabancı ama tüketimi yabancı değil. Pandeminin ilk başlarıyla günümüz arasında fark edilebilir derecede yükseliş var. Hatta Podcast dinleyen profilinde genel olarak bir yükseliş var.” dedi. 

“Yapay zekâ podcastteki dil bariyerini ortadan kaldıracak”

Podcast dinleyicilerinin istisnalarla birlikte yoğun olarak eğlenceli bilgiler dinlemek istediğini gözlemlediğine dikkat çeken Özcan; “Podcast her konuda dinlemek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir alan. Bir de dil engeli yoksa. Yapay zeka desteğiyle bir Podcastin konusunu beğendiyseniz dilinin farklı olması hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Yapay zeka Podcastteki dil bariyerini ortadan kaldıracak. Günümüzde Podcast yayıncılığında psikolojik içerikler inanılmaz ön plandadır. İnsanlar beyin sağlıkları için bu tarz Podcastlere yöneliyorlar. Karar alıcı noktada çok önemli. Kitle olarak ise çoğunlukla öğrenci ve 25 yaş altını hedef alıyor bu da bize gelecekte oldukça umut vaat ediyor.” ifadelerini kullandı. 

“Zaman dinleyicinin dikkatini dağıtmama açısından çok kritik”

Rıfat Özcan, Podcast planlamasında zaman yönetiminin önemli olduğunun altını çizdi. Özcan; “Zaman, dinleyicinin dikkatini dağıtmamak açısından çok kritik. 20-30 dakikayı aşmaması ise çok önemli. Örneğin metroya binerken Podcast açıyorsunuz ve 20 dakika sonra varmak istediğiniz noktadasınız ve Podcastiniz bitmiş, boşa geçen zamanı değerlendirmek kişiye kendini psikolojik olarak iyi hissettirir. Bu bağlamda konu akışı hazırlamak ve konu akışı hakkında konuğu bilgilendirmek de zaman akışı açısından çok önemlidir.” dedi. 

“Herkese minimum on bölümlük akış hazırlamayı öneriyorum”

Podcast planlaması yaparken öncelikle kişinin kendine belirli sorular sorması gerektiğinden bahseden Özcan; “Bir konu belirlemelisiniz. Daha sonra kendinize; ‘Bu konuyu anlatacak doğru kişi siz misiniz, kime hitap ediyorsunuz, bu Podcaste ihtiyaç var mı?’ gibi soruları sormalısınız. En azından globalde hangi Podcastler var ve bunları nasıl farklılaştırılabiliriz diye düşünmemiz gerekir. Benzerlerin farkına varmak, hangi formatta yapılacağına karar vermek ve sürdürülebilir içerik planı oluşturmak çok önemli. İnsanlar genelde bir hedefle başlıyorlar ancak istikrarlı bir şekilde devam etmiyorlar. Herkese minimum on bölümlük akış hazırlamayı öneriyorum. Bunlar yapılmayınca bir yerde sekteye uğruyor ve sürdürülebilir içerik çıkardıktan sonra da minimum üç dört bölümlük stok almayı öneriyorum. Hayat bu aksayabiliyor.” şeklinde konuştu.

Ses kalitesi içerikten daha önemli…

Podcastlerde ses kalitesinin içerikten daha önemli olduğunu vurgulayan Özcan, Podcastte yapılmaması gereken hataları sıraladı. Özcan; “Kırk dakikanın üstünde Podcast yapmamak, telifli müzik kullanmamak, çok dinlenileceğini beklemek hatta bu belki de yapılabilecek en büyük hata çünkü Podcast alanı hiç öyle bir alan değil. Dolayısıyla kırk kişi, elli kişi sizi dinleyecek ama sizi dinleyen bir kitleniz olacak. Podcaste bu bakış açısıyla başlanılmadığında motivasyon düşüklüğü olabiliyor. Podcastten kazanç elde edileceğini beklemek ve kurgu yapmadan programı paylaşmak gibi günahlar da bunlardan. Her şeyden önce kulağa hitap ediyorsunuz ve kulakla çok detaylı seslerden rahatsızlık duyabiliyoruz. Öksürük sesi gibi seslerin kesilmesi gerekiyor. Metini okuyarak ses kaydetmek de oldukça sıkıntılıdır. Konuya hakimiyet kaybolur ve bunun yanı sıra yorgun ve hazırlıksız Podcast ses kaydı yapılması da oldukça sıkıntılıdır. Çünkü sesinizi saklayamazsınız. Ses kötüyse içerik istediği kadar iyi olsun muhtemelen o Podcast kapatılacaktır.”

Soru-cevap yapılmasının ardından yoğun ilgi gören etkinlik sona erdi. 

Muhabir- Fotoğraf: Ayşenur Özdemir
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)