Diş Hekimliği Fakültesinde beyaz önlük giyme heyecanı yaşandı…

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43157

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1’inci sınıf öğrencileri için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi. Törene Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak katılım sağladı. Ailelerin de yoğun ilgi gösterdiği programda zaman zaman duygulu anlar yaşandı.

Üsküdar Üniversitesi NP Diş ve Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumunda düzenlenen tören ÜÜ TV ve Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı. 
Ailelerin yoğun katılım gösterdiği program Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinden Şeyma Süslü ve Emir Çiftçioğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı. 

Şeyma Süslü: “Hekimlik sadece mesleki bir unvanı değil çok daha fazlasını ifade ediyor”

Hekimliğin mesleki unvandan daha fazlası olduğunu belirten Diş Hekimliği birinci sınıf öğrencisi Şeyma Süslü; “O güne geldik. Hepimiz buraya gelene kadar zorlu sınavlardan, stresli yollardan geçtik. Çok kez afalladık. Hata düştük ama bugün burada gerçek birer hekim adayı olarak bulunmanın vermiş olduğu gurur, küresel anlamda yaşanan tüm olumsuzlukları gölgesinde bırakacak kadar büyük. Çünkü hekimlik bizler için sadece mesleki bir unvanı değil çok daha fazlasını ifade ediyor. Bizler hasta tedavi etmeyi sadece iş olarak değil, icra edeceğimiz sanatın bir parçası olarak görüyor ve bu ölçüde saygı duyuyoruz. Bugün burada bize verilecek beyaz önlüklerimizin hekimlik hayatımız boyunca mesleğimize duyduğumuz saygının en büyük sembolü olarak kalacağını biliyor ve bundan büyük onur duyuyoruz.” şeklinde konuştu. 

Emir Çiftçioğlu: “Sağlık ağızda başlar…”

Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Emir Çiftçioğlu ise; “Tüm hocalarımızın ortak vurguladığı bir şey vardı. Sağlık ağızda başlar. Dişlerin çalışma mekanizmasındaki en ufak aksaklığın tüm vücudu fiziksel olarak rahatsız etmesinin yanı sıra dişlerimizdeki estetik duruşunun önemi açısından ağız ve diş sağlığı şu ana kadarki tüm toplumlarda öne çıkmıştır. Toplumla iç içe olan tüm alanlar gibi diş hekimi de gerek sosyal alana açık gerekse sağlık alanı olması sebebiyle zor ve hassas bir bölümdür. Çalışacağımız alanın küçük, hassas ve ince işçilik gerektiren ufak bir hatanın bile büyük bir sorunlar açabilecek kadar önem arz etmesi, alanımızın zorluğuna zorluk katmaktadır.” dedi. 

Prof. Dr. Yumuşhan Günay: “Daima doğrunun temsilcisi olan bir meslekten bahsediyoruz”

Daha sonra kürsüye gelen Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, bilgi paylaşmanın tek yönlü olmadığını vurguladı. Günay; “Bir şekilde sizinle beraber olmak bir çatının altında olmak, bir hukuku paylaşmak, bilgi paylaşmak bana gurur veriyor. Biliyorsunuz bilgi paylaşmak tek yönlü bir olay değildir. Çift yönlüdür. Dünyanın en güzel şeyi... Sizin bize verdiğiniz şeyin karşılığında bizim size verdiğimiz şey her zaman daha az ve daha geriden gelen bir şey olacak. Onun için gerçekten mutluluğumu fırsat olmuşken bir kere daha paylaşmak istiyorum. Biraz sonra hekimlik önlüğünü giyeceksiniz. Önlüğü giydiğiniz andan itibaren bütün insanlar; çocuklar, yaşlılar, kadın-erkek, doğulu-batılı dostunuz ve kardeşiniz olacak. Bütün insanlar bunu sizden bekleyecek ve sizi de böyle görecek. Bu baş döndürücü bir kucaklaşmadır. Başka hiçbir mesleğe verilmemiş, çok önemli bir ayrıcalık. Onun için buna ‘Hekim’ diyoruz. Daima doğrunun temsilcisi olan, daima doğru kararlar veren, doğrusundan taviz vermeyen, doğru duruş sergileme cehdinde mücadelesi ve azmi içinde olan bir meslekten bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Hekimlik kutsal bir meslektir”  

Konuşmasında yaratılanların en üstünü olan insana hizmet vermenin önemine dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Bugünü öğrencilerimizin mesleğe atıldıkları belki de ilk gün olarak görüyoruz. Beyaz önlük saflığı, şeffafiyeti, dürüstlüğü ve karşıdakine güveni ifade eder. Hastaya ait bütün sırları muhafaza etmek durumundasınız. Onun için sadece bir beyaz renkten ibaret olan bir bez parçası değildir. Hastalar sizlere sırlarını, kendilerini teslim ediyorlar ve sizden yardım istiyorlar. Bir noktada siz, yaratılanlar içerisinde en üst varlık olan insana hizmet ediyorsunuz. Hekimlik mesleği kutsal bir meslektir. Hatta eskilerin ifadesiyle daha doğrusu kitapların yazdığına göre söylüyorum. Bir mahallede bir hekim varsa ve onun herhangi bir geliri yoksa o mahalle o hekime bakmak zorundadır. Niçin? Halk sağlığını öne çeken bir meslek icra edeceksiniz de ondan. Sadece kendiniz için yaşamayacaksınız halkınız için, temsil ettiğiniz ülkeniz için yaşadığınız için kutsal bir mesleği icra ediyorsunuz. Hekimlik bilgi ve beceri bütünüdür. Hem sanat yönünü icra edecekler hem de bilgilerini gösterecekler.” şeklinde konuştu.
Öğrenciler de aileleri de duygu dolu anlar yaşadı…

Açılış konuşmalarının ardından Diş Hekimliği Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri coşkuyla önlüklerini giydi.

Çocuklarının bu güzel anına şahit olan ailelerin mutluluğu ve duygu dolu anları ise görülmeye değerdi. 

Müzik dinletisi konukları mest etti…

Beyaz önlük giyinme töreninde Diş Hekimliği Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin müzik dinletisi törene katılanlarca ayakta alkışlandı.

Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)