Cumhuriyetin 100. Yılında sosyal haklar bağlamında kadın konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42729

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Haklar Açısından Kadın’ konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi SHMYO Sosyal Güvenlik Program Başkanı Öğr. Gör. Orse Demirel katıldı. Demirel, sosyal hakların önemine dikkat çekerek özellikle kadınlar için sosyal hakların oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.


Çevrimiçi yapılan etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi SHMYO İlk ve Acil Yardım Programı Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı gerçekleştirdi.

“Bu haklar bireyi toplumda görünür kılan haklardır”

Üsküdar Üniversitesi SHMYO Sosyal Güvenlik Program Başkanı Öğr. Gör. Orse Demirel, sosyal hakların neden önemli olduğunun altını çizdi. Demirel; “Sosyal haklar devleti pozitif yükümlülüklere yükleyen haklardır. Bu haklar bireyi toplumda görünür kılan haklardır. Toplumdaki eşitsizlik ve adaletsizliği de azaltmayı amaçlayan haklardır. Tam bu sebeple kadınları sosyal haklar açısından değerlendirmek istedim. Eşitsizlik, adaletsizlik ve ayrımcılığa maruz kalması muhtemel olan kesimler yani çalışanlar, işsizler, yaşlılar, engelliler, korunmaya muhtaç çocuklar ve kadınlar için sosyal haklar çok önemli bir yere sahip. Sosyal hakları; çalışma hakkı, sosyal güvenlik hakkı, adil ücret hakkı, sendika ve toplu sözleşme hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, beslenme hakkı, konut ve barınma hakkı gibi bunları sınıflandırabiliyoruz.” dedi. 

“Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği özel ilgileri unutmamak gerekir”

Cumhuriyet sonrası dönemde kadının sosyal haklarından bahseden Demirel; “Cumhuriyetin ilanıyla birlikte artık kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal düzenlemelerinin, yapısal reformun hızlandığını ve daha kurumsal bir yapının kazandığını görüyoruz. Tüm bunlarda Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun bu konulara gösterdiği özel ilgileri unutmamak gerekir. Kadınların hem çalışma hayatında hem de sosyal hayatta var olmasına dair onun da katkılarını şu sözleriyle hatırlatmak isterim; ‘Bir toplum, cinsinden yalnız birinin zamanın gereklerini kazanmasıyla yetinirse o toplum yarıdan fazla eksiklik içinde kalır. Bir millet gelişmek ve medenileşmek isterse özellikle bu noktayı temel olarak kabul etmek zorundadır.’ ” ifadelerini kullandı. 

Mücadeleyi bırakmayan kazanır

Ülkelere göre kadınların seçme ve seçilme hakkı elde ettiği yıllara bakıldığında Türkiye’nin birçok ülkenin önünde yer aldığını belirten Demirel, kadının sosyal hayatta görünür hale gelmesinden ve bununla ilgili uygulamalardan bahsetti. Demirel; “Sporcu olarak müsabakalarda yer almaları, tiyatro oyuncusu olarak görünmesi, Sabiha Gökçen’in bir kadın pilot olarak çalışma hayatında yer alması gibi pek çok örneği gazete haberlerinden görebiliyoruz. Kadınlar başarılarında Cumhuriyete ve Cumhuriyetin kazandırdıklarına mutlaka vurgu yapıyorlar ve devam ettirdiklerini, bunu sahiplendirdiklerini belirtiyorlar. Tabi ki sosyal hakların durumundan ve uygulamasından da gördük ki sadece bu haklara sahip olmak da yetmiyor. Bu haklar için mücadeleye devam etmek gerekiyor. Dolayısıyla diyebiliriz ki Cumhuriyetin mevcut koşullar dahilinde attığı cesur adımlar kadınların hayatını derinden etkilemiş ve hiç kuşkusuz o adımların etkisi bugün hala devam ediyor. Son söz yerine; ‘Mücadeleyi bırakmayan kazanır.’ diyerek bitirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)