‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Gazeteciler’ Paneli gerçekleştirildi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42679

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLİMER) iş birliğiyle “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Gazeteciler Paneli” gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay’ın yaptığı panele Beykoz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu ve Araştırmacı-Yazar Serdar Soydan konuk olarak katıldı.

Basın sektöründe cinsiyetçi yaklaşıma dikkat çekildi…

Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Gazeteciler’ Panelinin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan gerçekleştirdi. İrvan, basın sektöründe gazetecilikte özellikle kadınların yaşadığı ayrımcılığa, eşitsizliğe ve şiddetin her türlüsüne maruz bırakıldıklarına vurgu yaptı.  

Doç. Dr. Gül Esra Atalay: “Geçmişe nazaran basının birçok alanında daha çok kadın yönetici görüyoruz”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, kadınların yönetici pozisyonuna erkeklere göre daha az ulaşma imkanına sahip olduğunun altını çizdi. Atalay; “Aynı pozisyonda bir kadın ve bir erkek işe giriyor ikisi de aynı özelliklere sahip ama erkek yükselmeye devam ederken görünmez cam bir tavan kadının yükselişini engelliyor ve kadınlar yönetici pozisyonlara erkeklere göre çok daha az ulaşma imkanına sahipler. Sadece bunlarla da değil kadın olmaktan kaynaklanan toplumun kadına genel bakış açısı bu sektörde de kadınların iş yaşamını zora sokuyor. Bu durum bir erkek kadar belli bir noktaya gelmesinin önünde engeller oluşturuyor. Haber ve gazetecilik sektörü ne yazık ki hala her şeyiyle; diliyle, iş yapma alışkanlıklarıyla son derece eril bir alan dolayısıyla bu eril alanda kadınlar var olma mücadelelerini çok daha çetin sınavlar vererek geçiriyorlar. Tüm bunlar olurken zaman içerisinde kadının basın sektöründeki yeri elbette ki gelişti. Bu gelişmeler kadın hareketiyle, kadın gazetecilerin kol kola verdiği mücadeleler sonucunda oluştu. Dolayısıyla bugün geçmişe nazaran basının birçok alanında daha çok kadın yönetici görüyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu: “Meşrutiyet ile doğan özgürlük ortamı kadınların basın ve habercilik hayatını başlatan olaylardan biri oldu”

Beykoz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu, İkinci Meşrutiyet ile gelişen modern devlet anlayışıyla birlikte doğan özgürlük ortamının kadınların basın ve habercilik hayatını başlatan olaylardan biri olduğuna dikkat çekti. Keşoğlu; “Tanzimatla gelen modernleşme gazeteyi önemli ve görünür kılmıştır çünkü toplumun bilgi alma ya da bilgi verme ihtiyacı doğdu. Ardından Islahat Fermanı, Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet gerçekleşti. İkinci Meşrutiyetle beraber gelişen modern devlet anlayışı eşit vatandaşlık haklarını doğurdu. Bununla birlikte doğan özgürlük ortamı kadınların basın ve habercilik hayatını başlatan olaylardan biri oldu. Kadınlar kendi sıkıntılarını, taleplerini ve çözümlerini sunmayı ve bunlarla baş etmeyi öğrendiler. Osmanlıca kadın dergilerinden anlıyoruz ki kadınlar bunların dışında toplumda yer edinmeye farklı bir statü kazanmak için talepte bulundular.” dedi.

Araştırmacı Yazar Serdar Soydan: Suat Derviş, kendi ayakları üzerinde duran bir kadın”

Araştırmacı Yazar Serdar Soydan, pek çok yazarın bilinmeyen eserlerini yayına hazırlayan, gölgede kalan, unutulan ya da unutturulanların izini sürdüğünü belirtti. Soydan; Gerçekleştirdiğim arşiv çalışmalarıyla yazar kimliğinin yanında gazeteci olarak ortaya çalışmalar koyan Suat Derviş’in bilinmeyen pek çok eserini yayınlattım. Suat Derviş gazetecilik yaptığı yıllarda adıyla başlayan anti-feminist şiddete uğradı, doğduğu andan itibaren başlayan kadınlık üzerinden kendini var etmeye çalışma mücadelesiyle karşı karşıya kaldı. Suat Derviş, kendi ayakları üzerinde duran ve asla mağduriyeti kendisine layık görmemiş bunun için mücadele veren eril sektörde ayakta durmaya çalışan bir kadının en iyi örneklerinden biridir.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından panel, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)