İngilizce Mütercim ve Tercümanlıkta farklı bölümlerde ÇAP fırsatı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.41239

Dünya giderek küreselleşiyor ve farklı diller arasındaki etkileşim ve iş birliği her geçen gün önem kazanıyor. Kültürlerin bu iş birliğinde ise İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümü yükselen bir değere dönüşüyor. Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine bu bölümde keyifli bir kariyer ve uluslararası deneyim fırsatı sunuyor. Bu bölümde eğitim gören öğrenciler farklı fakültelerde çift anadal ve yan dal olanağına da kavuşuyor. Psikoloji, Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema, Reklamcılık bu bölümde eğitim gören öğrencilerin çift anadal ve yan dal imkânı bulduğu bölümlerden bazıları. 

“İngilizce küreselleşen dünyamızın ortak dili”

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık alanının günümüzdeki önemine değinen İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın; “Günümüzde farklı dillerin konuşulduğu ülkeler ve toplumlar arasında her alanda gittikçe artan bir ilişkiler ağı mevcuttur. Birçok alan için iş birliğinin anahtarı iletişim ve anlaşmadır. İngilizce ise günümüzde küreselleşen dünyamızın ortak dillerinden biri olması dolayısı ile bu iletişimin buluşma noktası haline gelmiştir. Bu nedenle ülkemizde de hem yazılı hem sözlü çevirmenlere olan ihtiyaç günden güne artmaktadır.” dedi.

“Geniş bir yelpazede donanımlı bir kariyer yaşamı” 

Alanın profesyonellerini nasıl bir kariyer yaşamı beklediğine işaret eden Yalçın, “Mütercim ve Tercümanlık alanında eğitim alıp sektörün farklı alanlarında çalışmak isteyenler, spordan turizme, politikadan finans ve ticarete kadar çok geniş bir yelpazede ilgilerine göre keyifli bir kariyer yapabiliyorlar. Hayatla, toplumla, insanlarla iç içe bir çevirmenlik yapabilecekleri gibi özel köşelerinde edebi, kültürel ve sanatla ya da teknik ve mesleki bir alanla ilgili eserleri de dilimize kazandırabilirler. Ayrıca çeviribilim alanında akademisyenlik yaparak çeviribilime katkıda bulunabilirler.” şeklinde konuştu.

“Öğrencileri küresel dünyaya hazırlıyoruz”

Üsküdar Üniversitesinin, bu alanda eğitim alan öğrencilere donanımlı bir kariyer yaşamı sunmak için çeşitli imkanlar sağladığından bahseden Dr. Yalçın; “Her şeyden önce öğrencilerimizi donanımlı ve yeterli biçimde yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için alana yönelik teorik ve pratik bilgilerini geliştirmelerine, teknoloji ve iletişim alanında yeterlilik kazanmalarına ve kültürlerarası araştırmacı yönlerini güçlendirmelerine yönelik bir program tasarladık. İngilizce dışında İspanyolca, Almanca ve Rusça gibi dillerin ileri düzeyde eğitimini sunarak öğrencilerimizi küresel dünyaya hazırlıyoruz. Aynı zamanda, İngilizce öğretmeni olmak isteyen öğrencilere pedagojik formasyon eğitimini programa dahil ederek kapsamlı bir eğitim deneyimi sunuyoruz. Dil çeşitliliği ve öğretmenlik fırsatlarıyla, öğrencilerin geleceğe güvenle adım atmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

“Öğrencilere değer katan çift anadal ve yan dal imkanları”

Üsküdar Üniversitesinin, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümünde okuyan öğrencilere çift anadal ve yan dal fırsatları sunarak geniş bir perspektif kazandırdığına dikkat çeken Dr. Nafi Yalçın; “Öğrenciler, kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geniş bir yelpazede mesleki deneyim elde ederek kariyerlerine değer katıyorlar. Çift anadal ve yan dal olanaklarıyla donatılan öğrenciler, mesleki alanda çok yönlü bir bakış açısına sahip oluyor ve farklı sektörlerde başarıyla fark yaratıyorlar. Bu sebepten öğrencilerimize İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde İngilizce olarak eğitim veren Psikoloji ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programlarında ve Türkçe eğitim veren Sosyoloji, Tarih, Felsefe programlarında; İletişim Fakültesinin Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema, Yeni Medya ve İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık, Görsel İletişim Tasarımı, Çizgi Filim ve Animasyon gibi programlarında çift anadal ve yan dal yapma olanağı veriyoruz.

“Üsküdar Üniversitesi’nde ilgi büyüyor”

Bu yıl DİL puanından sınava giren adayların sayısının geçen yıla oranla % 100 arttığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın; “Bu yıl Yabancı Dil Sınavına 338 bin aday başvurdu. Dil puanı olan öğrenci sayısının artması programlara yerleştirmede taban başarı sıralamasını önemli ölçüde değiştirebilecektir. Programa yerleşen öğrencilerimizin daha bilgili ve seviyeli olmasını umuyoruz. Geçen yıl bölümümüzün taban puan ve başarı sırası olumlu yönde büyük değişiklik gösterdi. İyileşmenin bu yılda devam etmesini bekliyoruz. Bu da öğrenci ve ailelerinin Üsküdar Üniversitesinin eğitimine yönelik ilgilerinin arttığını göstermektedir.” dedi.

“Uluslararası alanda güçlü bağlar kuruyoruz”

Üsküdar Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın; “Üsküdar Üniversitesi, uluslararası alanda güçlü bağlar kurarak öğrencilerine eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor. Almanya, Portekiz, Polonya ve Litvanya'dan 4 üniversite ile yapılan Erasmus+ anlaşmaları, öğrencilere Avrupa’nın farklı ülkelerinde eğitim alma fırsatı tanıyor. Mütercim ve Tercümanlık alanında kariyer yapmak isteyen adayları, Üsküdar Üniversitesinin öğrenci odaklı eğitim ortamına davet ediyoruz. Öğrencilerimizi, alanlarında güçlendiren eğitim programlarıyla daha güçlü bir geleceğe hazırlamak istiyoruz.” dedi.    


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)