Prof. Dr. Nazife Güngör: “Çift anadal ve yan dal programları düşünülerek tercih yapılabilir”

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.41235

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların puan gerçeğiyle yüzleştiğini belirten Prof. Dr. Nazife Güngör, aldıkları puandan memnun olmayan adayların tercih yapıp yapmama konusunda kararsız kaldıklarına işaret etti. Karar vermenin zor olduğunu ancak çözümün ertelemek olmadığını ifade eden Güngör, üniversitelerde çift anadal ve yan dal programları olduğunu hatırlattı. Adayların bunu göz önünde bulundurarak tercih yapabileceklerine dikkat çeken Güngör, “Bu müthiş bir olanak ve adayların, hedefe erişimi ertelemek yerine bu avantajı kullanarak hedefi bir an önce, üstelik de çoğaltarak, zenginleştirerek gerçekleştirmeleri mümkün.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, çift anadal ve yan dal programları hakkında bilgi verdi ve YKS puanlarından memnun olmayan, tercih yapıp yapmamak konusunda kararsız olan adaylara bu programları düşünerek tercih yapabileceklerini hatırlattı.

Sonuçtan memnun olmayan adaylar endişeli

YKS puanlarının açıklanmasıyla tercih heyecanının başladığını belirten Prof. Dr. Nazife Güngör, “Adaylar için hiç kolay değil, hayatlarının en zor kararlarını verecekler. Çocukluklarını, gençliklerini bu yola adadılar. İstedikleri bölümü okumak için yıllar boyu çalıştılar. Şimdi karar anı. Ama işleri zor, yarış zorlu çünkü. Belki de çocukluk yıllarından beri hedefledikleri meslekler var ve şimdi ona çok yakınlar. Yıllara yaydıkları hayallerine, gelecek ideallerine ulaşmak için artık sadece gün sayıyorlar.” dedi.
Bir de puan gerçeği olduğunu hatırlatan Güngör, “Kimileri bekledikleri puanı almanın sevincini yaşıyor. İstedikleri bölüme yerleşmeye sayılı günler var. Kimileri ise aldıkları puandan hiç memnun değil. Hayallerini süsleyen bölüme yerleşmeleri oldukça zor görünüyor. Kara kara düşünüyorlar. Hiç tercih yapmayıp, sonraki sınava mı hazırlansalar, yoksa puanlarına göre bir bölüme mi yerleşmeye çalışsalar diye sorup duruyorlar. İşin içinden çıkmak zor elbet. Hayal kırıklığı hiç kolay değil. Acaba mezuna mı bıraksak diyorlar, yani bu yıl hiç tercih yapmasak da önümüzdeki yılın sınavına tekrar çok yoğun hazırlansak nasıl olur diye düşünüyorlar.” diyerek adayların endişe ettiği konulara değindi.

Belirsizliğe belirgin olanla başlanabilir

Karar vermenin zor olduğunu ancak çözümün ertelemek olmadığını ifade eden Güngör, “Bu konuyu biraz daha ayrıntılı ve sağduyulu olarak masaya yatırmaları ve değerlendirmeleri daha iyi olur. Yükseköğretimin adaylara sunduğu önemli avantajlar var. Çift anadal ve yan dal programları bu yöndeki en önemli avantajlar. Bir bölüme yerleşen öğrenci bölümdeki başarısına da bağlı olarak, aynı zamanda başka bir bölümde de çift anadal programı kapsamında eğitim almaya hak kazanabiliyor. Böylece aynı anda, aynı üniversitede biraz daha emek vererek iki ayrı programdan, iki ayrı diplomayla mezun olma şansı var. Genç üniversite adayları için bu da önemli bir seçenek olabilir. Hayal kırıklığının verdiği kafa karışıklığıyla hedefe ulaşmayı ertelemek yerine, puanlarına uygun bir bölümden eğitimlerine başlayabilirler. Oradan da hedef olarak koydukları bölümde ÇAP olanağı yakalayabilirler. Belirsizliğe, hedef ertelemektense, belirgin olandan başlamak daha doğru olmaz mı?” diye konuştu.

Hedefi ertelemek yerine çoğaltarak gerçekleştirmek mümkün

Üniversitelerin öğrencilere sunduğu çift diploma veya yan dal avantajının, adayların bir an önce sistemin içerisine dahil olarak hedeflerine ulaşmaya çalışmalarına olanak verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nazife Güngör, “Örneğin, Üsküdar Üniversitesinde psikoloji okumak isteyen biri, bu bölüme yerleşmek için yeterli puan alamadıysa, üniversitenin başka bir bölümüne yerleşerek, ardından da psikoloji bölümünü ÇAP kapsamında okuyabilir. Böylece bir bölümü hedeflerken, iki bölümden mezun olabilmekte, iki diplomaya sahip olmakta, bu da ona meslek yaşamında daha fazla olanak sunmaktadır. Bu müthiş bir olanak ve adayların, hedefe erişimi ertelemek yerine bu avantajı kullanarak hedefi bir an önce, üstelik de çoğaltarak, zenginleştirerek gerçekleştirmeleri mümkün.” dedi.

Adaylara, son kararlarını vermeden önce mutlaka üniversiteleri dolaşmalarını tavsiye eden Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:
“Üniversitelerde tercih danışmanlarından bilgi alsınlar. Biz Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri olarak buradayız. Tercih danışmanlarımız yerleşkelerimizde, adaylarımızı istedikleri tüm ayrıntılar hakkında bilgilendirmek üzere hazırlar. Hayal kırıklığı yaşamak yerine, gelip bizlere danışsınlar. Hedefe nasıl bir an önce ve de ekstra avantajlarla ulaşılabileceğinin yol haritasını birlikte belirleyelim. Zaman değerli, ertelemek yerine rasyonel karar vermek gerekir. Bunun için de doğru yerde olmak, doğru kişilerle görüşmek, doğru tercihte bulunmak gerekir.”
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)