Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler!

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler!

Üsküdar Üniversitesi Erasmus öğrencileri, Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Tuğba Sevimoğlu’nun moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Erasmus Hakkında Bilimeyenler” etkinliğinde deneyimlerini diğer öğrencilerle paylaştı. Staj için yüzlerce kez mail atıp sonunda hedefine ulaşandan, Skype mülakatına tabi tutulana kadar birbirinden farklı tecrübeler yaşayan öğrencilerin hikayeleri büyük ilgi uyandırdı.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 2

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte Avrupa’ya eğitim veya dönemlik staj için giden öğrenciler, gitmek isteyen öğrencilere deneyimlerini aktardı. Programın ilk konuşmacısı aynı zamanda Uluslararası Ofis Direktörlüğü”nde Erasmus uzmanı olarak görevli mezunumuz Betül Nur Konuk idi. Betül Nur Konuk, staja nasıl gidileceği, not ortalaması, Erasmus ve staj imkanları ve gitmek için gerekli şartları anlattı. Öğrenim ve staj sürelerinden bahseden Konuk, verilen hibe miktarları ve bu hibe miktarlarının ülkeden ülkeye değişitiğinin de altını çizdi.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 3

Biyomühendislik 4. Sınıf öğrencisi Elif Özdemir ise Erasmus Stajı kapsamında gittiği ve öğrenim gördüğü Berlin’i ve deneyimlerini dinleyicilere aktardı.

Staj için 200 kişiye mail attı

Staj yeri bulmanın kolay olmadığını dile getiren Özdemir, “ilk başvurularınız olumsuz sonuç alabilir, bu gayet doğaldır. Staj yeri bulmak kolay değil, çabalayın, olana kadar uğraşın mutlaka bir yerden onay alacaksınız ben staj yeri ararken yaklaşık 200 kişiye mail attım. Uğraşırsanız olacaktır” dedi. Başvuru sonrasında staj için gittiği Berlin Freie Üniversitesini anlatan Özdemir gördüğü eğitimi, yaptığı çalışmalar ve deneyimlerinden bahsetti.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 4

Cambridge yolu Skype’tan geçer!

Biyomühendislik 3. Sınıf öğrencisi Ebru Destan ise staj yapmış olduğu Cambridge Üniversitesini ve detaylarını anlattı. Destan, “Cambridge’den staj onayı alana kadar çok yere başvurdum. Burada önemli olan ne istediğinizi bilmeniz ve spesifik olarak kendi alanınızdan bahsetmeniz” diye konuştu. Destan, bu süreçte bazı mülakatlara hatta skype görüşmelerine tabi tutulduğunu da ifade ederek konaklama ve gezme imkanlarıyla ilgili ipuçları paylaştı.
Konuşmaların ardından Biyomühendislik öğrencisi olan Intesar Aldweri ve Yaren Yeşim Yavuz sunumlarını yaptı.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 5

“Kendi ülkemde Erasmus stajı yaptım”

Türkiye’de yabancı uyruklu öğrenci olarak oğrenim gören Intesar Aldweri’nin diğer staj ve erasmus öğrencilerinden farklı olarak kendi ülkesi olan Suudi Arabistan’da staj yapması öğrencilerin dikkatini çekti. Aldweri, kendi ülkesinde staj yaptığını ve bu fırsatın birçok olumlu tarafının olduğunu da söyledi.
Dönemlik eğitime giden Ferzan Betül Berber ve Mehmet Yunus Çomar ise yurtdışı deneyimlerindeki eğlenceli ve zor tarafları dinleyicilere aktardı.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 6

“Bir dönemde 14 ülke 24 şehir gezdik”

Biyomühendislik 4. Sınıf öğrencisi Ferzan Betül Berber ve Molejküler Biyoloji ve Genetik 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Yunus Çomar, aynı okulda eğitim gördüklerini ve pek çok etkinliği beraber yapma fırsatı bulduklarını söyledi. Berber, “Erasmus’un belki de en eğlenceli ve akılda kalan kısmı orada geçirilen kaliteli vakit. Biz gezmek için gitmiştik, bu isteğimizi de gerçekleştirdik. Bir dönemde arkadaşlarımızla beraber 14 ülke ve 24 şehir gezdik” diye konuştu.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 7

Gezmek için yemek parasından feragat ettiler

Önemli olanın eğitimin yanında gezip, yeni kültürler ve yeni yerler görmek olduğunu söyleyen Berber ve Çomar, yemeklerini evden götürerek kendilerine yeni yerler gezme imkanı sağladıklarını dile getirdi.

Erasmus öğrencilerinden şaşırtan deneyimler! 8

 “Kimse mükemmel İngilizce konuşmuyor”

Biyomühendislik 3. Sınıf öğrencisi Hilal Yüksel ise staj için gittiği İsveç’i anlattı. Yüksel, ilk olarak öğrencilerin dil korkusuna değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Herkes İngilizce konuşamamaktan korkuyor, ya yapamazsam diye belki de başvurmaya cesaret edemiyor fakat unutmayın kimse mükemmel İngilizce konuşmuyor. Biraz çabalayınca insanlarla iletişim kurabiliyorsunuz. Staj için ilk kabul aldığımda danışman hocamla bir skype görüşmesi gerçekleştirdim ve tecrübesiz olduğumu fakat öğrenmeye açık olduğumu dile getirdim. Beni staja çağırdılar ve bana işi stajda öğrettiler”.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)