Göç her yönüyle masaya yatırılıyor!
Göçün çocuklar üzerindeki yansımalarının ele alınacağı Uluslararası Göç ve Çocuk Sempozyumu, 17-18 Kasım’da İstanbul’da yapılacak. Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleşecek sempozyumda göçün çocuklar üzerindeki; ekonomik, kültürel, eğitimsel ve psiko-sosyal izdüşümleri yerli ve yabancı uzmanlar tarafından irdelenecek.Uluslararası Göç ve Çocuk Sempozyumu, 17-18 Kasım 2016 tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Üsküdar Üniversitesi, Hacı Habibullah Geredevi Vakfı ve CEIPES(İtalya)’in ortaklığıyla yürütülen ‘Suriyeli Mülteci Çocuklarla El Ele’ adlı proje kapsamında düzenlenen sempozyuma yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanı katılacak.
Sempozyumda; tarihsel, ekonomik, sosyal, politik ve hukuki boyutları bulunan göç olgusunun, çocukların dünyasına yansımaları bilimsel düzlemde ele alınacak. Sempozyum kapsamında, çocukların hem iç hem de dış göç süreçlerindeki deneyimleri, yeni yaşam alanlarında karşılaştıkları ekonomik, kültürel, eğitimsel ve psiko-sosyal sorunları farklı disiplinler temelinde tartışılacak.
Katılımın halka açık ve ücretsiz olacağı sempozyumda konunun uzmanları, göç ve çocuk olgusunu konunun uzmanları farklı yönleriyle ele alacak.
Göç uzmanı Prof.Dr. İbrahim Sirkeci sempozyuma katılıyor
Uluslararası göç, iç göç, nüfus hareketleri, işgücü piyasaları, etnik çatışma ve azınlıklar alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, sempozyuma konuk konuşmacı olarak katılacak. Londra Regent’s Universitesi’nde görev yapan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, “İnsani Güvenlik Ekseninde Çocuklar ve Göç” başlıklı bir konuşma yapacak.
Dünyanın mültecilere bakışı ele alınacak
Sempozyuma Türkiye’den farklı üniversitelerin akademisyenlerinin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’da göç konusunda çalışmalar yapan akademisyen ve araştırmacılarda konuşmacı olarak katılacak.
“Uluslararası Kapsamda Göç” başlıklı oturumda Yunanistan Patras Üniversitesi’nden Nektarios Stellakis, “Yunanistan Vatandaşlarının Mültecilere Karşı Tutumu” ile Yunanistan’daki Amerikan Koleji’nden Georgios K. Filis, “Mülteci/Göç Krizi: İnsani Jeopolitik Sorunlar” başlıklı sunumlarıyla sempozyumda yer alacak.
Tataristan Bilim Akademisi’nden Doç. Dr. Chulpan İldarhanova, “Rusya’daki Göçmen Çocuklar: Adaptasyon Özellikleri”, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nden Doç. Dr. Taalay Şarşembiyeva, "Göçmenlerin Çocuklarına Yönelik Şiddet Sorunu: Kırgızistan Örneği" başlıklı sunumlarında bu ülkelerde yaşanan sorunları aktaracak.
Sempozyumda CEIPES İtalya’dan Musa Kırkar, “İtalya’daki Göçmenler ve Çocuklar” konusunda yapacağı sunumla, İtalya’daki göç algısına dikkat çekerken, Sultanbeyli Belediyesi’nden Mehmet Aktaş da “Kent Mülteciliğinde Yerel Yönetimlerin Rolü: Sultanbeyli Örneği” ile bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verecek.
Türkiye’deki Suriyelilerin de sorunları konuşulacak
“Göç ve Çocuk” başlıklı oturumda Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Bacanlı, “Göç ve Çocuk Benliği: Araftakiler”, Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden Prof. Dr. Nilgün Sarp “Göç ve Çocuk Sağlığı”, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abulfez Süleymanov “Suriyeli Çocukların Sosyo-Kültürel ve Sosyo-Psikolojik Sorunları: İstanbul Sultanbeyli Örneği”, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Nurper Ülküer, “Global Açıdan Göç ve Erken Çocukluk Gelişimi”, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdinç Yazıcı ve Öğretim Görevlisi Hıdır Düzkaya,“Türkiye’deki Suriyeli Gençler ve Çocuklar: Mevzuattan Uygulamaya Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, ODTÜ’den Araştırma Görevlisi Dilara Özel “Savaş ve Çocuk” başlıklı konuşmalarıyla göç konusuna farklı perspektifler sunacak.
Ayrıntılı bilgi için
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)