Bonzai kâbusu!.. Ölüm oranı 5 kullanımı 15 kat arttı

Her 3 bağımlıdan 1’i bonzai kullanıyor
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, NPİstanbul Hastanesi Bağımlılık Merkezi sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Kliniğimize her hafta 150 kadar hasta bağımlılık tedavisi için başvuruyor, bu hastaların üçte biri yani 50 kadarı direkt bonzai kullanıcıları. Bu tablo tüm Türkiye'deki AMATEM'lerde aynıdır, bonzai bağımlılığı diğer tüm bağımlılıkların ötesine geçmiş üçte 1'e kadar ulaşmıştır." Prof. Dilbaz'ın çizdiği bu tabloyu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi kampüsünde bulunan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) Sorumlu Müdürü Uzman Doktor Arzu Çiftçi de doğruluyor, Çiftçi, son yıllarda uyuşturucu bağımlılarında kullanım oranının yüzde 15'ten 95'e çıktığını söylüyor.
Ergenler risk altında
13-25 yaş arası gençler risk altında diyen Prof. Dilbaz, "Risk alıp, haz peşinde, her şeyi tüketen jenerasyonun bu tür uyuşturucu maddeler açısından büyük bir risk altında olduğunu belirtmek gerekir. Ayrıca parçalanmış ailelerin çocukları da risk altında. Aile içi iletişimin bozulduğu, etkin ebeveynlikten yoksun aileler de bir diğer risk faktörüdür."
Kullanım 15 kat ölümler 5 kat arttı
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Piyasada 'bonzai', 'Jamaican' vs. gibi bilinen sentetik esrar (kannabinoidler) birçok maddenin bir araya getirilmesinden oluşuyor. Üç gramlık ambalajlarda satılıyor. Kullanımının yaygınlaşması ucuz ve kolay ulaşılabilirliği ile ilişkili. Bonzai kullanımı son 5 yılda yaklaşık 15 kat arttı. Kullanımındaki artışa paralel olarak, sentetik uyuşturucuya bağlı ölümler de 5 misli arttı. Bonzai ölümcül bir madde olsa da tahlilde tespit edilemediği için ölüm nedeni olarak kayıtlara geçmiyor. En yoğun başlama yaşı 13-17 yaş arasında olup 18-25 yaş arasında gittikçe kullanımda artış görülüyor.
VATAN