Gökçay: “Türkiye’nin ağır sanayi yoluyla kalkınması istenmemişti”
Üsküdar Üniversitesi PAMER, Perşembe Platformunun organize ettiği söyleşiler kapsamında Yrd. Doç. Dr. Gökser Gökçay’ı öğrencileriyle bir araya getirdi. Gökçay, “ İkinci Dünya Savaşının Ardından Türkiye’de Modernleşme, Kalkınma ve Dış Yardımlar” konusunda değerlendirmelerde bulundu.Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Perşembe Platformu Tea Talks programları kapsamında önemli isimleri misafir etmeyi sürdürüyor.
Platform bu kapsamda Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökser Gökçay’ı öğrencilerle buluşturdu.
Gökçay “ İkinci Dünya Savaşının Ardından Türkiye’de Modernleşme, Kalkınma ve Dış Yardımlar” konulu söyleşide önemli değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında Truman doktrine vurgu yapan Gökçay, bu doktrininin hiç parasal yardım olmadığını tamamının askeri yardım olduğunu söyledi. ABD’nin stratejik amaçlarla hareket ettiğini vurgulayan Gökçay, Türkiye’nin sanayileşme üzerine kalkınmasının istenmediğini kaydetti.
Türkiye'nin aldığı yardımların hep hibe formatında düşünülür ama tam tersi bir savaş durumu olmadığı işin hep borç tabanlıdır diyen Gökçay, bu yardımların borç olarak geldiği halde ABD’nin onay verdiği proje ve yerlerde kullanılabildiğini ifade etti. Gökçay, Türkiye’nin ağır sanayi yoluyla kalkınmasının istenmemiş olduğunun altını çizdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)