Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi Kişiye Özel İlaç Uygulamalarını ve bu alandaki başarılarını anlattı…
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve farmakogenetik alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Tuncel Özden, Prof. Dr. Uğur Atik Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu yıl 4’Üncüsü düzenlenen “Drug Design Congress” ine katıldı. Tarhan, Özden ve Atik, 5 yıldır Üniversite ve NPİSTANBUL Hastanesi olarak nöropsikiyatrik vakalarda ilaç kan genetiği ve kan düzeyine ilişkin elde ettikleri çalışmaların raporunu sundu.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kişiye Özel Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncel Özden ve Prof. Dr. Uğur Atik, Bahçeşehir Üniversitesi’nin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği “Drug design congress” ine katıldı.
Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarma adına önem taşıyan ilaç tasarımı kongresinde Tarhan, Özden ve Atik, Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nin bu alanda bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları sundu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde;
- Bireye özel ilaç kullanımı.
- Genotipleme, fenotipleme ve TDM uygulamalarında amaç nedir? Bu uygulamaların avantajları ve kısıtlamaları nedir?
- Üsküdar Üniversitesi Farmakogenetik araştırma merkezinde ne tür çalışmalar yapıldığı. Bu çalışmaların analiz sonuçları.
- Üsküdar üniversitesi Farmakogenetik araştırma merkezinde yapılan ilaç analizlerinin yıllara göre hangi ilaçlardan ne kadar yapıldığının istatiksel değerlendirilmesi. Bu analiz sonuçlarının klinik olarak değerlendirilmesi. Hekimlere, tedavide öncelikle uygun doz ayarlamasının yapılması gerektiği ve bu mümkün olmuyorsa aynı etkiye sahip olan farklı bir ilacın kullanılması gerektiği.
- İdrar kullanılarak yapılan analizlerde analizi yapılacak idrarın yapılması gereken analiz için uygun olup olmadığının tespitinde uygulanan analiz yöntemleri.
- Bağımlılık oluşturan sentetik maddelerin tespitinde kullanılan analiz yöntemleri. Bu yöntemlerin oluşturulmasındaki zorluklar. Sürekli piyasaya yeni çıkan sentetik maddeler nedeniyle sentetik madde tespitindeki sıkıntılar konuları ele alındı.
Üniversite ve hastane olarak 5 yıldan buyana kişiye özel ilaç kullanımını uyguladıklarını, özellikle nöropsikiyatride tedaviye dirençli vakalarda ilaç genetiği ve ilaç kan düzeyine bakılarak elde edilen sonuçların raporlarını panelde paylaştıklarını belirten Tarhan, tıbbın bu konudaki yeni vizyonunu anlattıklarını, özellikle kanser ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kişiye özel tedavinin çok önemli olduğunu söyledi.
Ayrıntı için:Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)