Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu kapsamında geniş katılımlı panel gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün 20-28 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlediği IV. Uluslararası Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu tamamlandı. Yaz okulu kapsamında yurt içi ve yurtdışından önemli isimlerin katılımıyla bir de panel gerçekleştirildi. Gönderdiği video mesaj ile panelin açılışında söz alan Tarhan dijitalleşmeye dikkat çekti. Tarhan, geleneğin küllerine tapılacak değil, içindeki ateşin canlandırılacağı bir şey olduğunun altını da çizdi.
Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği IV. Uluslararası Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu tamamlandı. Program yurtiçinden ve yurt dışından 115 öğrenci katıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen program kapsamında aynı zamanda geniş katılımlı bir panel Nermin Tarhan Konferans Salonunda yapıldı.
Yaz Okulu Koordinatörü, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, Prof. Dr. Reşat Öngören, Dr. Öğr. Üyesi Dilek Güldütuna, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya ve Prof. Dr. Carl W. Ernst, Prof. Dr. James W. Morris, Prof. Dr. Mohammed Rustom, Prof. Dr. Bruce B. Lawrence, Prof. Dr. miriam cooke, ve Prof. Dr. Omneya Ayad katılım sağladı.
Programa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da gönderdiği video mesajıyla katılım sağladı.
“Dijital her şey mi yoksa her şey dijital mi?”
Açılış konuşması bağlamındaki konuşmasında Tarhan, maddenin varlığı ve dijitalleşmeye dikkat çekti. Tarhan; “Sanki o bir nevi şirk gibi anlaşılan görüşleri var ama şu anda dünyada ciddi bir dijital dönüşüm var. Dünyada dijitalleşme şu noktada; maddenin yeni bir hali tespit edildi. Maddenin hava, sıvı, gaz halleri var bir de yeni bir hal eklendi: Bilgi hali. Şu an evrende önce bilgi vardır. Daha sonra madde var… Dijitalleşmeyle ilgili şöyle söyleniyordu; ‘Her şey için dijitalleşme önemlidir. Her şey dijital.’ deniyordu. Aslında dijital her şey oldu. Her şey dijitalleşiyor ve evrene bakış açısı Allah’ın isimlerini ve sıfatlarını İbn-i Arabi’nin kullanması bu vahdet-i şuhud, vahdet-i vücud meselesinin aslında bir nevi yeni bir evren tanımını yapmış olduğunu ve şu anda dijital evren, dijital temelli evren teziyle çok güzel örtüştüğünü görebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“Gelenek, küllerine tapılacak değil, içindeki ateşin canlandırılacağı bir şeydir”
Geleneğin küllerine tapılacak bir şey olmadığını, içindeki ateşin canlandırılacağı bir şey olduğunu dile getiren Tarhan; “Bizim geleneği canlandırabilmemiz için bu zamanın şartlarına göre hareket etmek, davranmak gerekir. Yani belagat için söylenir, mukteza-yı hâle mutabık hareket etmek tarzında burada bu zamanın muktezaları nelerdir? Buna uygun tasavvufu ele alıyoruz. Üniversiteyle bilimsel standartlarda ele alıyoruz, bilimsel olarak ölçerek alıyoruz. Tahkik ederek, araştırarak ele alıyoruz. Bu nedenle bütün katılımcılara, üniversitemizdeki Tasavvuf Enstitüsünün bütün çalışanlarına, emekçilerine ve ABD’den Kanada’ dan katılan değerli konuşmacıların hepsine teşekkür edip, saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Cemalnur Sargut: “Allah aşkı insanı stresten uzak tutar”
Panelistler arasında yer alan Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut yaptığı konuşmada insanı bu dünyada yaşatan tek şeyin hizmet ve faydalı olmak olduğunu belirtti. Sargut; “Sinan Canan’ın söylediği bir söz var; ‘İnsan yaşlandıkça beyni küçülür. Bunu önleyen tek şey vardır. İnsanlık alemine hizmet ve stresten uzak durmaktır.’ Allah aşkı insanı stresten uzak tutar. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Yaz okulu konseri düzenlendi
Corner ve Kerim Vakfının destekleriyle yüz yüze veya çevrimiçi (uzaktan online) katılımla gerçekleştirilen yaz okulu kapsamında bir de konser düzenlendi.
Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü yönetimindeki Lâ Edrî Tasavvuf Musikisi Topluluğu, Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Salonunda halka açık bir konser verdi.
Beğeniyle takip edilen konser sonunda Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur topluluk üyelerine hediye takdim etti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)