Linç, kişinin toplumsal kimliği, psikolojisi ve aile hayatını etkiliyor
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Öğretim Üyesi Doç. Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, TRT Haber’e konuştu. Sosyal medyada son zamanlarda sıkça rastladığımız iptal kültürü, bir diğer ismiyle linç kültürüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünal, “İptal kültürü, halk arasında linç kültürü kişiye, olaylara, paylaşımlara, bilinçli olarak zarar vermeyi amaç güdüyor.” dedi.
Linç kültürünün psikolojik sebeplerine değinen Ünal;
“Kişiler, sosyal medyada aslında elde ettikleri özgürlükle birlikte günlük yaşamda söyleyemeyecekleri şeyleri söylemeye başladılar. Kişilerin aslında elde edemeyeceği şeyleri elde etme çabası ve elde edemediğinde üzüntü duyması ve bu duygularını elde edememesinden kaynaklanan sebeplerden dolayı da linç başlatılabiliyor. Aslında biz disinhibisyon dediğimiz kendini kontrol edememe, duygularını kontrol edememe ve toplum tarafından kabul görmeyen şekilde aşırı öfke, aşırı kızgınlık, aşırı üzüntü gibi duyguları sosyal medyaya yansıtması.” dedi.
“Kişilerin sosyal medya okuryazarlığı becerilerinin hızlandırılmasını tavsiye ediyoruz.”
Linç kültürü ile nasıl baş edeceğimiz konusunda bilgiler veren Ünal: “Bu noktada, kişilerin sosyal medya okuryazarlığı becerilerinin hızlandırılmasını tavsiye ediyoruz. Yani, bilinçli kullanmak burada çok önemli. Biz özellikle akademik olarak derslerimize dahil ettik. Bu eğitim ve beceriler sayesinde kişiler yaptıklarının etkilerini görebilirler. Yani, empati yeteneğimizin gelişmesi ve paylaşımlarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı bilgilerin doğru ya da yanlışlığını teyit etmemiz gerekiyor. Sosyal medya kullanımına ilişkin bu sorunları psikolojik destekle çözebileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Paylaşımlar, alınganlık veya zarara uğrayacağı öngörülerek yapılmalı”
Linç kültürünün önüne geçebilmemiz için bilgiler veren Ünal; “Kişisel bir paylaşım ise içinde barındırdığı duygulara dikkat edebiliriz. Olumsuz bir duygunun içerip içermediğini, herhangi bir kişinin alınganlığını veya zarara uğrayacağını öngörüp göremeyeceğimiz şeklinde kendimizce teyitler yaparak daha dikkatli paylaşımlar yapabiliriz. Özellikle takipçi sayısı yüksek herkes kanaat önderi görevi görüyor. Bu anlamda yorumlar sınırlandırılabilir. Dikkat edersek belki kötü niyetli olan, sahte hesaplardan gelen yorumlar kısıtlanabilir. Kendi öz denetimimizi, sosyal medya güvenlik ayarlarını ve paylaşımlarımızı sağlıklı bir şekilde yapmalıyız.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)