Dijital Sağlık Okuryazarlığı Kitabı Okuyucuyla Buluşuyor…

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ve Yazar Yücel Ekinci’nin kaleme aldığı “Dijital Sağlık Okuryazarlığı Dijital Hastalıklar ve Siberkondri” kitabı raflarda.

Dijital Sağlık Okuryazarlığı (Digital Health Literacy), sağlık okuryazarlığından farklı olarak, çevrimiçi dünyayı da içine alan yeni bir sağlık okuryazarlığı türü olarak karşımızda. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) de gerekli bulduğu ve raporlar yayınladığı, sağlık özelinde bir dijital okuryazarlık türü olarak literatüre geçtiği halde henüz yeterli kaynak bulunmadığı için çalışma ihtiyacı gerektiren bir alan olarak görülüyor. Bu boşluğu doldurmayı hedefleyen kitapta öncelikle dijital çağın hastalıklarına değiniliyor.

Pek çok kaynakta yer verilen bu hastalıklara, psikiyatri alanındaki 40 yıllık bilgi ve deneyimleriyle çalışmaya katkıda bulunan, aynı zamanda kitabın da baş yazarı olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrenilmiş otizm konusu dijital hastalıklara ilk kez dahil oluyor.

“Dijital Sağlık Okuryazarlığı (Digital Health Literacy) becerilerine ihtiyaç var”

Dijital Sağlık Okuryazarlığı hakkında değerlendirmelerde bulunan kitabın diğer yazarlarından Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, kitaba ilişkin şu bilgileri verdi: “Siberkondri diğer bir ifadeyle internetten hastalık arama hastalığı etraflıca ele alındı. Çünkü çağımızda sağlık bilgilerinin internet ve sosyal medya mecralarından edinilmesi, aşırıya kaçıldığında, özellikle günün pek çok zamanını dijital dünyada vakit geçiren genç kuşağa zarar vermektedir. Siberkondri bir hastalık olarak ele alındığından, ölçümüne de ihtiyaç duyulmuş olup pek çok ölçme aracını beraberinde getirmiştir. Böylece çalışmada, dünya genelinde binlerce kaynak içinden seçilen 400'ün üzerinde kaynağa yer verilerek, yapılan araştırma ve ölçeklere yer verilmiştir. Dijital Sağlık Okuryazarlığı (Digital Health Literacy) becerilerine ihtiyaç vardır. Bu konuda yeni yeni çalışmalar yapılmaya ve ölçüm araçları geliştirilmeye başlandığından, bu çalışma ile yapılacak yeni araştırmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.” dedi.

“Dijital okuryazarlığı ile sağlık okuryazarlığının önemini bu olgular bize gösterdi”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan eserin arka kapağında şu sözlere yer verdi: “Siberkondri; bireyin var olduğunu düşündüğü hastalıkları hakkında internet ortamında bilgi, belge ve tedavi yöntemleri araştırarak kendisine tanı koymaya çalışma ya da tedavi etme uğraşında olma durumudur. Dijital okuryazarlığı ile sağlık okuryazarlığının önemini bu olgular bize gösterdi. Ebeveyn gözetimi olmadan dijital medya kayıp bir nesle sebep olabilir. Artık hepimiz daha bilinçli olmak durumundayız. Bu önemli konuları ele alan değerli meslektaşlarım, Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ve Yücel Ekinci çok emek verdiler, kendilerini kutluyorum. Bilim emekçileri olarak bu güzel eserin ortaya çıkması için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Dünya genelinde yapılan çalışmaların bir arada bulunabileceği yoğun kaynak taramasını içeren bu kitap çalışması hem konuyla ilgilenen araştırmacılara yol gösterecek hem de dijital dünya vatandaşı olan herkesin bir başucu kaynağı olacak.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)