Veli Akademisinin İkinci Toplantısı Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Pendik Şehit Yalçın Aran Ortaokulu Rehberlik Servisi tarafından düzenlenen “Veli Akademisi” etkinliğinin bu haftaki konuğu Psikoloji Doktorantı İlknur Uz oldu. Uz, “Eyvah Çocuğum Sosyal Medya Bağımlısı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.


“İlk görev ebeveynlerin”

Ebeveynlerin, çocuklarının sosyal medya kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Uz; “Bilgisayar önünde uzun süreler harcanması gelişim çağında olan çocuklarda duruş ve oturuş pozisyonlarına bağlı olarak iskelet-kas sisteminde hasarlara, görme problemlerine, dil becerilerinde gerilemeye, beyin gelişiminde problemlere, sosyal gelişimde olumsuzluklara ve bazı çocuklarda epilepsi nöbetlerine neden olabiliyor. Bu sebeple bilgisayar ve sosyal medya kullanımı konusunda çocuklara doğru kuralları öğretmek başta anne-babaya düşüyor.” dedi.

“İnternete erişimi engellemek işlevsel bir yöntem değil”

Bugünün çocukları ve gençlerinin internet dünyasına doğduklarını, bilgisayar ve internetin hayatın her alanında yer aldığını belirten Uz, bu sebeple internete erişimi engellemenin işlevsel bir yöntem olmadığını ifade etti. Kontrollü internet kullanımının en uygun yaklaşım olduğunu ifade eden Uz, çocukların ve gençlerin siber zorbalığa maruz kalma, kişisel ve mahrem bilgilerin paylaşımı gibi konularda eğitilmelerinin önemine dikkat çekti.

“Sosyal medya kopan bağları onarıyor” 

Sosyal medyanın sadece olumsuz yanlarının olmadığını, sosyal medya kullanımının olumlu yanlarının da olduğunu dile getiren Uz; “Gençler sosyal medya aracılığıyla acil durumlarda çok hızlı biçimde geniş bir kitleye ulaşabiliyorlar. Sosyal medya kopan bağları onararak gençlerin uzaktaki arkadaşları ile iletişimde kalmalarına yardımcı oluyor. Bunun yanında farklı kültürlerden yeni kişiler de tanıyabiliyorlar. Bunun yanında fikirlerini farklı forumlarda rahatlıkla açıklayarak kendilerini pozitif yönde ifade edebiliyorlar. Aynı zamanda potansiyellerini de açığa çıkararak yeteneklerini sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya gösterebiliyorlar.” ifadelerinde bulundu.

Veli Akademisi Temmuz ayına kadar devam edecek

Etkinliğin sonunda Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, İlknur Uz’a ve katılan velilere teşekkürlerini iletti. Pendik Şehit Yalçın Aran Ortaokulu Müdürü Abdullah Özdemir ise Veli Akademisi etkinliğinin Temmuz ayına kadar sürecek olması konusundaki memnuniyetini dile getirerek Üsküdar Üniversitesi’ne, konuk konuşmacıya ve katılan velilere teşekkür etti.

Veli Akademileri’nin program akışı şöyle:

15 Nisan 2021 - Sınav Kaygısı Yaşayan Gence Nasıl Destek Olabiliriz? – Zeynep Gamze Kalkanlı

22 Nisan 2021 - Eyvah Çocuğum Sosyal Medya Bağımlısı – İlknur Uz

29 Nisan 2021  -Akran Zorbalığı – Büşra Özdoğan

6 Mayıs 2021 - Gençlerde Özgüven – Çisem Uzun

20 Mayıs 2021- Gençlerle İletişimin Kuralları – İdil Arasan Doğan

27 Mayıs 2021- Gençler Yas Tutar mı? – Elif Kandaz

3 Haziran 2021- Çocuğum Madde mi Kullanıyor? – Aslı Başabak Bhais

10 Haziran 2021- Gençlerin Stresle Baş Etmesine Nasıl Yardımcı Olabiliriz? – Büşra Odabaş

17 Haziran 2021- Ergenlik ve Sorunları – Eda Yılmazer

24 Haziran 2021-Çocuğum Çok Utangaç - Gençlerde Sosyal Kaygı – Yasemin Ozan

1 Temmuz 2021 - Dijital Bağımlılıklar- Ali Ruhan Çelik

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)