Arıboğan: “Pandemi Öğrencilerle Etkileşimimizi Değiştirdi”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen akademilerinin düzenlediği online programa katıldı. Gece yarıları, hafta sonları hiç bitmeden öğrencilere ulaşmaya çalıştık diyen Arıboğan, pamdeminin öğrencilerle olan etkileşimi değiştirdiğini söyledi.
“Gece yarıları, hafta sonları hiç bitmeden öğrencilere ulaşmaya çalıştık”
Pandeminin eğitim ve öğrenciler üzerindeki etkisinden bahseden Arıboğan; “Bizim her şekilde dijital dünyaya ve yeni eğitim sistemlerine adapte olmamız gerekiyordu ama pandemiyle birlikte hepimiz bir şok halinde bu işin içinde bulduk kendimizi. Zaman zaman hani öğretmenler evlerinizde oturuyorsunuz, çalışmıyorsunuz falan deniliyor ya, hepimiz biliyoruz ki her zamankinden daha fazla çalışmak zorunda kaldık. Gece yarıları, hafta sonları hiç bitmeden öğrencilere ulaşmaya çalıştık. Bir yandan da öğrenmeye çalıştık. Bizim için de müthiş öğrenme süreci oldu. Yapılan tespitlere göre aslında olması gerekenden 5,3 yıl öncesinde gelmiş bu sistem. Bu dijitalleşmeyi zaten beş yıl sonra yaşayacakmışız. Daha öne çekilmiş gibi görünüyor.” dedi.
“Pandemi, öğrencilerle olan etkileşimimizi bir şekilde değiştirdi”
Pandemide eğitimin ağlanabilir yapı üzerine etkilerinden bahseden Arıboğan; “Yeni teknolojiler fazlasıyla hayatımızın içine girdi. Pandemi öğrencilerle olan etkileşimimizi bir şekilde değiştirdi. Dijitalin hayatımıza girmesiyle birlikte belki 24 saatlik bir etkileşim sürecinin devam etmesi söz konusu oldu. Mesela biz tez öğrencileriyle akşam saatleri buluşuyoruz. Çünkü gün içinde dersleri veya toplantıları olabiliyor. Zoomlar biz eğitimcilerin bir araya gelip toplantı yapmasını sağlıyor. Bunun dışında görebildiğim çok ciddi bir uluslararasılaşma da söz konusu oldu. Yani bir yerden bir yere gitmeden uluslararası konferanslarımızı online olarak rahatlıkla yapabiliyoruz. Online ortamda yayınları birbirimize rahatlıkla ulaştırabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bilgiye ulaşma imkânı arttıkça kapasiteler de artar”
Pandemide üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Arıboğan; “Öğrencilerin bunun bir yarışma olduğunu ve şartların aşağı yukarı eşit olduğunu bilmeleri lazım. Köylerinde internetleri olmayanlar için sıkıntı oluyor ama şehirde yaşayanlar için durum az çok eşit. Her biri ne kadar sıkıntı çekiyorsa rakibi de o kadar sıkıntı çekiyor. Çünkü bu bir rekabet yarışması. Biri diğerinin önüne geçmek zorunda. Hepsi aynı şartların içinde yaşadığı için çok büyük bir sorun olmayacak. Bilgiye ulaşma imkânı arttıkça kapasiteler de artar. Güzel olan şey internet ortamının en ücra köşeye kadar ders dinleme imkanını sunuyor olmasıdır. Bu iyi bir gelişme. Ama çocukların nasıl evlerde yaşadıklarını bilmiyoruz. Mesela sınavlarda kesintiler oluyor. Çocuk sınava girecek ama aynı anda kardeşinin de sınavı var. Evde ise bir tane bilgisayar var. Biz mümkün olduğu kadar durumu esnettik. Çocuklara defalarca sınav yaptık. Nasıl ulaştırabiliyorsan öyle ulaştır dedik. Gerçekten kolay bir süreç değil.” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)