Karantina Masasının Konuğu Doğan Şentürk Oldu

Üsküdar Üniversitesi Strateji Araştırma ve Geliştirme kulübü tarafından, Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen “Karantina Masası Sohbetleri” programının konuğu FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk oldu. Alperen Kahraman moderatörlüğünde gerçekleşen yayında, Şentürk, medya sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.


“Gazetecilerin yayın yönetmeni ya da hükümetin sansür yapmasının yanı sıra birde kendilerinde bir korku başlamış.”

Türkiye’de oto sansür olayının çok fazla gelişmiş olduğunu belirten Şentürk “Gazetecilerin yayın yönetmeni ya da hükümetin sansür yapmasının yanı sıra birde kendilerinde bir korku başlamış. Bunu yaparsam acaba ne olur?  Başıma bir şey gelir mi? Bunun örneklerini somut bir şekilde de verebiliriz. Biliyorsunuz ki haber değeri olan pek çok şeyi göremiyoruz ya da bir tarafın gördüğünü diğer taraf görmüyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda saklamadan sorma, sorgulama sistemini kurduysanız halk da size güven duyuyor. Bence başarının en büyük etkenlerinden bir tanesi bu. İkincisi de çalıştığınız isimlerin yani haber merkezindeki bütün takım arkadaşlarınızın takım ruhu. Biz çok iyi bir takımız gerçekten. Arkadaşlarım bu mesleği gazetecilik namusuyla yapan insanlar. O yönden FOX Haber’i yönettiğim için çok şanslıyım ve iyi bir takımla beraber uzun zamandır yol alıyoruz.” Dedi.

“Gençlerin televizyon izleme alışkanlıkları giderek düşüyor”

Gençlerin televizyon izleme alışkanlıkları giderek düştüğünü belirten Şentürk “Türkiye’de 3-4 saate düştü daha çok dijital platformlardan izliyorlar. Habercilikte bu dijital meseleyi iyice analiz ederseniz orada da gençleri çekebilirsiniz. Yalan söylendiğinde doğru bilgiye ulaşabileceklerini ve doğru bilgiye nasıl ulaşabileceklerini becerebiliyorlar dolayısıyla bunları diğer kuşaklara göre otoriter rejimlerin, iktidar ve muhalefet partilerinin tavlaması o kadar kolay değil. Anneleri ve babaları başka bir partiye oy verebilir ama kendileri de o partiye oy verecekler diye bir kural yok. Onları iyi tanımlamak, iyi analiz etmek ve onların isteklerine cevap vermek önemli.” Şeklinde konuştu.

Şentürk gazetecilik öğrencilerine de tavsiyelerde bulundu.

Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Şentürk “Birinci olarak vicdanlı gazeteciler olacaksınız, ikincisi gazetecilik namusuna inanacaksınız, üçüncüsü reyting derdiniz olmayacak amacınız yastığa kafanızı rahat koyabilmek ve korkunuzun sizi esir almasına izin vermemek.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)