Prof. Dr. Konrot: “İletişim, düşüncelerimizi karşımızdakinin beyninde canlandırmaya çalışmaktır”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Kaynaştırma Eğitimi" programı kapsamında eğitimcilerle bir araya geldi.
Eğitimcilere yönelik ınstagram üzerinden gerçekleştirilen programda Konrot, dil ve konuşma terapisi alanına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Bizim mesleğimiz genelde iletişim alanıyla ilgilidir”
Dil ve Konuşma Terapistleri hakkında konuşan Konrot; “Biz kısaca dil ve konuşma terapisti diyoruz ama aslında sorun sadece dil konuşma ile sınırlı değil. Bizim meslek alanımız genelde iletişim alanıyla ilgili. Yani insanlar arasındaki iletişimde karşımıza çıkan sıkıntılarla uğraşan bir meslek alanıdır. İletişim dediğiniz zaman da insanın çevresiyle olan kasıtlı etkileşiminden söz ederiz. Doğduğumuz andan itibaren doğduğumuz çevreyle etkileşim içerisindeyiz. Ama çevreden de bize gelen birtakım uyaranlar var ve biz o uyaranlardan birtakım ipuçları alarak zihnimizde onları bir şekliyle ilişkilendirmeye çalışarak nasıl bir dünyaya geldiğimizi kavramaya çalışırız. Kim olduğumuzu kavramaya çalışırız.” Dedi.
“Etrafımızdaki bazı varlıklar bizimle kasıtlı olarak etkileşime girmek istiyorlar”
Çevreyle olan etkileşimimizden bahseden Konrot; "Bizi tanıdıkları halde bizim tanımadığımız dünyaya gelmemize sebep olan iki kişi var. Onların anne ve babamız olduğunu, etrafımızdaki kişilerin insan olduğunu, canlıları vs. keşfediyoruz. İçine doğduğumuz evrenin nasıl bir şey olduğunu keşfetmek durumundayız. Dolayısıyla doğduğumuz andan itibaren en önemli görevlerimizden, misyonlarımızdan bir tanesi de içinde olduğumuz evreni tanımaktır. Etrafımızdaki bazı varlıklar bizimle kasıtlı olarak etkileşime girmek istiyorlar. Biz kundağın içerisinde tavana bakarken bir şeyler derlerdi. Dolayısıyla kasıtlı olarak da bizimle etkileşim içerisine girmekte olan bir kısım var. Bunun da ne olduğunu kavramak durumundayız." şeklinde konuştu.
“İletişim, düşüncelerimizi karşımızdakinin beyninde canlandırmaya çalışmaktır”
Konuşmasında iletişim konusuna değinen Konrot; “Biz sadece içine doğduğumuz dünyayı değil, bu evrenin nasıl bir şey olduğunu, içine doğduğu dünyadaki nesneleri, varlıkları, meydana gelen hareketleri ve bunlar arasındaki ilişkiyi de temsil eden son derece soyut olan bir iletişim sisteminin de ne olduğunu ayrıştırmaya çalışmak durumundayız. Doğduğumuz andan itibaren yaşadığımız şey bir taraftan içinde yaşadığımız evrene, diğer taraftan da bu evrenin nasıl temsil edildiğini öğrenmeye başladığımız bir evredir. Bu süreç içerisinde fiziksel ve zihinsel gelişimimizin yanında buna paralel olarak bu kasıtlı etkileşim içerisinde bulunduğumuz sistemi kavramayla ve bunu nasıl ifade edeceğimizi de öğrenmeyle ilgili bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreçte de karşımıza bazı problemler çıkıyor. İletişim, düşüncelerimizi karşımızdakinin beyninde canlandırmaya çalışmaktır. Ama bunu doğrudan doğruya yapamayacağım için sizlerle bir araç kullanarak düşüncelerimi ifade edebiliyorum. Bu kullandığım araç da seslerden yararlanmadır. Sesleri arka arkaya dizerek düşüncelerimizi aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)