Yaşlılarda Kişisel İyi Oluş Hali Konuşuldu…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ‘kurum için eğitimleri’ kapsamında "Kurum Bakımında Kalan Yaşlılarda Kişisel İyi oluş Hali" başlıklı seminer düzenlendi. Huzurevlerinde kalan yaşlılar ile çalışan psikolog, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, hemşire ve fizyoterapistlere yönelik gerçekleştirilen seminerde Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan, kişisel iyi oluşa etki eden faktörler, yaşlı bireylerle ilişki ve iletişimin nasıl olması gerektiği üzerine önemli bilgiler paylaştı.

Kişisel iyi oluşa etki eden faktörler

İstanbul İl Müdür Yardımcısı Abdullah Atmaca ve Uzm. Psk. Yeter Kutlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen, konuşmacı olarak da Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü eğitimde Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan’ın katıldığı seminerde bir değişim ve uyumlanma süreci olarak ele alınan yaşlılığın toplumsal bir olgu olduğu konuşuldu. Kişisel iyi oluş kavramının yıllar içinde kazanıldığı ve 65 yaş itibariyle zirveye ulaşmasının beklendiği, yaşlılık döneminde düşüşe geçmemesi için ise orta yetişkinlik döneminin üretken geçirilmesi gerektiğine değinildi. Kişisel iyi oluşa etki eden faktörler ve değişkenlerin ayrıntılı ele alındığı seminerde iyi oluş için fiziksel, duygusal, entelektüel, mesleki, sosyal, çevresel ve manevi iyi oluşun gerekliliği, yaşlılıkta psikolojik değişimler ve sosyal destek, yaşlı bakımı, kurumdaki yaşlılar ve duygularını anlamak, yaşlı bireylerle ilişki ve iletişimin nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu.

Seminerde kurum çalışanlarının iş yükü ve yaşamsal olaylar sebebiyle olası tükenmişliğine de değinilerek iyi hizmet vermenin önce kendi iyilik halimizden geçtiği ifade edildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)