TÜBİTAK Araştırma Destek Programları ele alındı…
Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü tarafından düzenlenen “TÜBİTAK ARDEB Programları Tanıtım Eğitimi” seminerinin konuşmacısı Destekli Projeler Uzmanı Hande Özer Özarkun oldu. Özarkun, TÜBİTAK projelerinin hangi aşamalardan geçtiğine değinerek önemli bilgilendirmelerde bulundu.
“Proje başvurusunda ıslak imza zorunluluğu kalktı”
Hande Özer Özarkun, proje yürütme aşamalarının nasıl işlediğine dair bilgilendirmelerde bulunarak; “Proje başvurusunda ıslak imza zorunluluğu kalktı, elektronik imza olanağı geldi. Bu başvuruda bulunanlar için büyük bir rahatlık oldu. Çünkü imza olayı gerçekten hocaları bezdiriyordu diyebilirim. Öncelikle sizlerle ön görüşmelerimizi tamamlıyoruz. Genellikle gelen hocalar proje fikriyle geliyor. ‘Benim bir proje geliştirme hedefim var ortalama bütçe ile şu kadar görüyorum’ dediğiniz zaman projenizin niteliğine uygun fonlar araştırarak projenize uygun fonları sizlerle eşleştiriyoruz. Daha sonra proje hazırlıklarına başlıyoruz, birlikte değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Sizler alanında uzman akademisyenler olduğunuz için projelerin özgün değerine ve yöntem kısmına müdahale edememekle birlikte proje jargonuna, proje formatına, kamu desteğinin formatına uygun yazılmış mı yazılmamış mı bunları ancak kontrol edebiliyoruz. Projeleriniz gizlilik çerçevesinde bizlerle buluşuyor. Bizlere gönderiyorsunuz herhangi bir şekilde dışarıya sızma veya paylaşma olmadan projelerinizi değerlendiriyoruz. Daha sonra proje hazır aşamasına geldikten ve bütün evrakların hazırlıkları tamamlandıktan sonra başvuru desteğini sizlere sağlayabiliyoruz. Projeniz kabul edildikten ve sözleşmeler imzalandıktan sonra ödenek üniversiteye yaptırılıyor. Sonraki safhalarda da mali işlerle birlikte dirsek temasında projenizin yürütme desteklerine tam fayda sağlıyoruz.” Dedi.
“3 ile 6 ay öncesinden proje hazırlıklarına mutlaka başlayın”
Proje hazırlıklarına geniş bir zaman ayırılması gerektiğine vurgu yapan Özarkun, “Hocalara proje hazırlıklarına üç ile altı ay öncesinden başlamalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Biz maalesef proje çağrısı açıklandıktan sonra proje hazırlamaya başlıyoruz. Bu kesinlikle süreç ve zaman yönetimi açısından çok kritik oluyor. Proje hazırlıklarınızı çağrı açılmadan önce hazırlamaya başlarsanız başvuru zamanında sıkışmamış olursunuz. Aksi takdirde panik oluyor, son beş saniye kala bile başvurularını yükleyen hocalar oluyor ve orda müthiş bir stres oluyor. Tabi böyle bir durumda bizler de çok stres oluyoruz. Bunu yaşamamak adına daha önceden kendinize zaman tanıyıp proje hazırlıklarınıza başladığınız zaman sizin için çok daha rahat olabilir.” Şeklinde konuştu.
“ARGE’nin yurtiçinde yapılması gerekir”
Hande Özer Özarkun; “Projenizin yurtiçi alan çalışması olmasına özen gösterin. Sosyal bilimler hariç TÜBİTAK yurt dışındaki alan çalışmalarına destek sağlamıyor. ARGE’nin yurtiçinde yapılması gerekiyor. Yurt dışına projelerle sempozyumlar, proje toplantıları gibi şeylerle gidebilirsiniz ama ARGE’nin 0 yurtiçinde yapılması gerekir.” Dedi.
Başvuru formlarının güncel olması gerekiyor!
Özarkun; “Çok önemli bir nokta proje başvuru formlarınızın güncel olmasıdır. Bu da TÜBİTAK tarafından bir red sebebidir. 2020 yılında TÜBİTAK’ın yaptığı yeniliklerden bir tanesi de projeniz iki kez özgün değerden ret aldıysa, üçüncü kez aynı proje ile başvuru yapamıyorsunuz.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)