Sağlık Sektöründe “Maruz Kalınan Şiddet” konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Öğr. Gör. Gamze Kağan’ın konuk olduğu programda “ Sağlıkta Şiddet” konuşuldu. Kağan, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin çözümlenmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kağan, şiddetin önlenmesinde çatışma sırasında yapılabilecek empatinin etkili olabileceğini söyledi.

Sağlık alanı çevreden etkilenen bir sektör

Sağlık alanının zorluklarına değinen Kağan; “Çevresel olarak düşünürsek kolay etkilenen bir sektördür. En büyük problem de budur, çatışma daima vardır. Covid döneminde sağlık çalışanlarına şiddet azalır diye öngördük ama bu tür olaylarla hala karşılaşmaya devam etmekteyiz.” Dedi.

Sağlık kurumlarında şiddet kavramı hâkim

Araştırma analizi yaparak sonuçları elde ettiğini söyleyen Kağan; “Şiddetin çeşitleri vardır. Bu alanda en çok rastlanan şiddet türleri ise fiziksel şiddet, psikolojik şiddet ve sözel şiddettir. Sağlık kurumlarında şiddet kavramı var ve hiç bitmedi. Fiziksel şiddetin çok fazla olduğunu anlatan bir hekimimiz vardı. Çatışma sırasında bile empati yapılmalı şiddetin önüne o zaman geçmek mümkündür.” İfadelerini kullandı.

Çatışmaya neden olan ana faktörler var

Sağlık sektöründe çatışma ve şiddetin en fazla görüldüğü alanlara değinen Kağan; “Bunlardan birisi acil servislerdir. En önemli sebeplerinden biri olarak da sağlık personelinin iş yoğunluğu,  hasta ve hasta yakınlarının Akut durumunda gösterdikleri irrasyonel davranışlardır. Şiddeti bu kadar zorlayan ve şiddete neden olan faktörler arasında da anlam zorlukları, yetersiz bilgi akışı ve iletişim önemli rol oynamaktadır.”  Şeklinde konuştu.

Çatışmaları çözmek mümkündür

Çatışma yöntemi çeşitlerine yaptığı araştırma analizinde de yer verdiğini söyleyen Öğr. Gör. Gamze Kağan; “Rekabet, iş birliği, uzlaşma, kaçınma ve uyma çatışma yöntemi tarzıdır. Bu yöntemler kullanılırsa çözümler mümkün hale gelir.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)