Göçmenlerle Sosyal Hizmet Konuşuldu…
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından gerçekleştirilen “Göçmenlerle Sosyal Hizmet: Mülteciler Derneği Örneği” programının konuğu Mülteciler Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Fatih Gökyıldız oldu. Türkiye’de özellikle Suriye’deki göçmenlerin gelmesiyle birlikte mülteci sayısında çok artış olduğuna dikkat çeken Gökyıldız, dil bariyeri ile ilgili sorun yaşayan çocuklara destek sağladıklarını dile getirdi.
“Amacımız sosyolojik dengeyi sağlamak”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Abdullah Karatay moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda mültecilere sağlanan imkânlar ele alındı.
Derneğin kuruluş amacına ve faaliyetlerine yönelik paylaşımlarda bulunan Gökyıldız; “Mülteciler Derneği 8 Aralık 2014 yılında kuruldu. Amaç mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı oluşturmaktı. Şu an 24 başlıkta hizmet veriyoruz ve hizmet verme sürecine yeni başlıklar ekleyerek devam ediyoruz. En son eklediğimiz başlık kariyer merkeziydi. Oluşturduğumuz yapı mültecilere hizmet verecek ve bütün kapsama ihtiyacını karşılayacak toplumsal bir yapı. Fakat amacımız sadece mülteciler değil, burada ikamet eden vatandaşların da problemlerini çözebileceğimiz, ihtiyaçlarını karşılayabileceğimiz bir yapı oluşturmak. Bu sayede sosyolojik dengeyi sağlamak.” Dedi.
“Türkiye’deki mülteci sayılarında artış oldu”
Türkiye’de artan mülteci sayısına dikkat çeken Gökyıldız; “Türkiye’de özellikle Suriye’deki göçmenlerin gelmesiyle birlikte mülteci sayısında çok artış oldu. Bu sayı az da olsa artmaya devam ediyor. Sonrasında gelen farklı gruplar da oldu. Özellikle Afgan gruplarının sayısı oldukça arttı. İstanbul Anadolu yakasında ise mültecilerin çoğunlukta olduğu yer Sultanbeyli.” Şeklinde konuştu.
“Dil bariyerinden dolayı sorun yaşayan çocuklarımıza takviye eğitim sağlıyoruz”
Dernek olarak dil bariyeri ile ilgili sorun yaşayan çocuklara destek sağladıklarını dile getiren Gökyıldız kadın konuk evleri konusuna da değinerek; “Dernek aracılığı ile herhangi bir akran zorbalığı ya da derslerinde dil bariyerinden dolayı eksiklik yaşayan çocukların hâkimiyet dereceleri geliştiriliyor. 55 tane okulun tamamında belli aralıklarla ziyaretler gerçekleştirip orada çocukların takiplerini yapıyoruz. Dil bariyerinden dolayı eksiklik yaşayan çocukları, çocuk eğitim merkezleri binasına raporlayıp o çocukların ders takviyelerini sağlıyoruz. Bu aşamada hem çocuğun kendini psikolojik olarak kötü hissetmesinin önüne geçiliyor hem de sınıfta da belli bir akış sağlanması hedefleniyor. Çalışmalarımız pandemi öncesinde böyle devam ediyordu, pandemiden sonra online’a çekmek zorunda kaldık. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik çalışmalarımız hala devam ediyor. Aynı zamanda kadın konuk evimiz var. Orada da farklı uyruklardan, savaşta eşlerini kaybetmiş, sonradan eşi vefat etmiş veya kimsesi olmayan kadınlar çocukları ile beraber gelip kalabiliyorlar. Tabi belli süreçleri var.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)