Öğr. Gör. Ayşe Aydemir: “Afet Bir Sebep Değil Sonuçtur”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü tarafından “Temel Afet Bilinci” semineri gerçekleştirildi. Zoom üzerinden gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan üstlenirken seminerin konuşmacısı Öğr. Gör. Ayşe Aydemir oldu. Aydemir, katılımcılara temel afet bilinci konusunda önemli bilgiler aktardı.
“Afet bir sebep değil sonuçtur”
Afetin ne olduğu hakkında bilgi veren Aydemir; “Afetler, toplumun tamamını veya belirli kesimini kapsayan, insan yaşantısını durduran veya kesintiye uğratan fiziksel, sosyal, ekonomik anlamda kayıplar doğuran, doğa veya insan kökenli baş edemediğimiz olaylardır. Afet bir sebep değil sonuçtur. Bir olayı afet olarak sayabilmemiz içi çok ciddi sonuçlar oluşması gerekiyor. Depremler bir doğa olayıdır depremlerin oluşmasının önüne geçemeyiz, engel olamayız fakat depremlerin afete dönüşmesine engel olabiliriz. Her deprem afet değildir. Depremleri afet olarak sayabilmemiz için o bölgeye çok ciddi zararlar bırakması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
“Afet yönetim sisteminin dört aşaması”
Afet yönetim sistemi konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydemir; “Afet yönetimi afetleri önlemek ve zararları azaltmak amacıyla afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak tüm çalışmaları planlayan, koordine eden ve yöneten bir süreci kapsamakta. Afet yönetimi sistemi dört aşamadan oluşmaktadır; Birinci ve en önemli aşaması risk ve zarar azaltma, ikincisi hazırlık aşaması sonrasında ise müdahale ve iyileştirme aşaması gelmektedir.” Dedi.
Olası bir Marmara depreminde beklenen sonuçlar!
Aydemir, sözlerinin devamında olası bir Marmara depreminde Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan tahminleri ise şu şekilde paylaştı: “Kandilli Rasathanesi’nin tahminlerine göre İstanbul’da Marmara Denizinde olası 7.5 büyüklüğünde bir depremde; 50-60 bin ağır hasarlı bina, 500-600 bin evsiz nüfus oluşması beklenmekte. Ayrıca 70-90 bin civarında can kaybı, 120 - 130 bin ağır yaralı insan olması beklenmektedir. Bunların yanı sıra alt yapı sistemlerinin de çökmesi beklenmektedir. Bizlerin bu afetler gerçekleşmeden önce önlemlerimizi almamız gerekmektedir. Deprem sonrası gereksiz telefon çağrıları yapılıp hatlar meşgul edilmemeli. Binalar mimarlar, uzman kişiler tarafından yapılmalı 1999 depreminden önce yapılmış binalar kontrol ettirilmeli.” Şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)