Mutasyonlar Normal mi?
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübünün düzenlediği “Mutasyon Geçirmiş Virüs” adlı programın konuğu Dr. Semih Tareen oldu. Mutasyonların normal olduğunu belirten Tareen, “Bütün canlılarda mutasyon olabilir, 1 günde 1 insanda trilyonlarca mutasyon olabilir.” Dedi.
“Benim gözümde de virüsler canlıdır “
Virüs konusuna değinen Tareen; “Baktığımız zaman evrendeki en yoğun canlılar virüslerdir. Örneğin bir damla okyanus suyuna bakarsanız milyarlarca virüs tanesi görebilirsiniz. Virüsler, canlıların evriminde önemli rol oynarlar. Nükleik asit aktarmasıdır. Halk arasında ve akademisyenler arasında virüs canlı mı, değil mi sorusu da dönüyor. Bir canlının ne olduğu insansal biçimciliği ile ortaya çıkan bir kavramdır. Dolayısıyla doğadaki canlıları insanlar gibi nefes alan veya enerji sarf eden yaratıklar olarak değil de bir nükleik asit aktarması olarak düşünüyorlar. Benim gözümde de virüsler canlıdır.” şeklinde konuştu.
“Covid-19 bir bağışıklık sistemi hastalığıdır”
Koronavirüs konusuda değerlendirmelerde bulunan Tareen; “RNA virüsleri arasında en büyük RNA genomuna sahip olan koronavirüstür. Koronavirüs hayat döngüsü tamamen stoplasmiktir. Retrovirüsler gibi çekirdeğe girmez. Hücreyi enfekte eder. Doğadaki bir sürü canlı enfekte oluyor. Bu virüsler zaten hayvandan insana atlama olarak geliyor. Doğada binlerce koronavirüs vakası olunca ve insanların da hayvanlarla etkileşimi olunca bu tür virüs atlamaları olabiliyor. Koronavirüs hastalarının da akciğer tomografisinde oluşan hasarlar görülüyor. Bunun sebebi virüsün kendisi değildir. Covid-19 bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Virüsün kendisi bu hasara sebep olmuyor fakat sizin bağışıklık sisteminiz virüsler tarafından enfekte olmuş hücrelere saldırırken, o bağışıklık sistemi hasara sebep olur.” İfadelerini kullandı.
“Mutasyonlar normaldir, bütün canlılarda olur”
Mutasyon konusuna değinen Tareen; “Mutasyonlar normaldir, bütün canlılarda olur. 1 günde 1 insanda trilyonlarca mutasyon olabilir. SARS-COV-2'de binlerce mutasyon var. Kümedeki mutasyonlar var. 17’nin üzerinde mutasyon var ama 17 tanesi aminoasit değiştiren veya silinme mutasyonlarıdır. Bir de bunun üzerinde 6 tane aminoasit değiştirmeyen yani etkisiz mutasyon vardır. İngiltere’de yayılan bu yeni “B.1.1.7” isimli soy kümesinde ilginç mutasyonlar var. Mutasyonlardan N501Y mutasyonu ACE2 reseptörlerine bağlanarak insan hücrelerine girmesini sağlayabiliyor. N501Y mutasyonu fare ACE2 reseptörüne adapte olabiliyor.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)